Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти знов обстріляли Старогнатівку і застосували «Гради» поблизу Маріуполя – штаб АТО


Українські військові спостерігають за позиціями супротивника, Маріуполь, 30 квітня 2015 року
Українські військові спостерігають за позиціями супротивника, Маріуполь, 30 квітня 2015 року

Якщо бойовики не припинять обстріли, то Україна буде змушена застосувати важку артилерію – українська влада поінформувала ОБСЄ

Маріуполь – Якщо бойовики не припинять обстрілювати позиції українських військових, то Україна буде змушена застосувати важку артилерію, про це українське керівництво поінформувало представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Останні декілька днів ситуація на сході України залишається напруженою. За даними штабу АТО, бойовики продовжують здійснювати масовані обстріли, використовуючи важке озброєння.

Впродовж минулої доби, 10 серпня, сепаратисти 95 разів порушили «режим тиші». Не припинявся вогонь і вночі 11 серпня. При цьому бойовики застосували артилерію, міномети, реактивні системи залпового вогню «Град», гранатомети і стрілецьку зброю. Про це йдеться у повідомленні прес-центру АТО у Facebook.

Рішення «підтягнути резерви та вивести українську артилерію на визначені рубежі» українські силовики ухвалили після того, як зафіксували за добу 9 серпня 127 обстрілів з боку сепаратистів, що за словами речника Адміністрації президента з питань АТО полковника Андрія Лисенка, є найбільшою кількістю після завершення боїв за Дебальцеве.

Відтак у ніч з 9 на 10 серпня бойовики здійснили спробу наступу біля населеного пункту Старогнатівка Донецької області, що на Маріупольському напрямку, але українські військові відбили наступ. У результаті, як повідомляють у штабі АТО, українські військові зайняли панівні висоти, а сепаратисти були відкинуті на 2-3 кілометри від своїх позицій.

Утім бойовики продовжують звинувачувати сили АТО у порушенні Мінських домовленостей, заявляючи про те, що бойові дії в районі населеного пункту Старогнатівка були відкриті саме українськими військовими.

Тим часом у штабі АТО в ранковому зведенні 11 серпня повідомили, що вчора близько дев’ятої години вечора сепаратисти знову обстрілювали Старогнатівку.

«В районі Маріуполя, близько 9 вечора противник бив по селищу Старогнатівка зі 120-міліметрових мінометів та артилерії 152 калібру», – йдеться в повідомленні.

Крім того, за даними прес-центру АТО, бойовики застосували «Гради» на двох напрямках: «На Артемівському напрямку о 22:15 бойовики застосували реактивні системи залпового вогню «Град» по позиціях сил АТО в Троїцькому. А о 1:05, двічі о 3:00 та о 3:50 російсько-терористичні війська з «Градів» били по наших позиціях у селищі Богданівка, що поблизу Маріуполя», – ідеться в повідомленні прес-центру АТО.

Сепаратисти поки що не інформували про ніч, що минула, але зазвичай звинувачують в порушені «режиму тиші» українських військових.

У сепаратистів змінилось командування – Чепурной

Активізація обстрілів бойовиками, яка спостерігається упродовж останніх декількох днів, за припущеннями штабу сектору «М», пов’язана з деякими змінами у командуванні бойовиків, а також через чутки, які ширяться поміж сепаратистів.

«Річ у тім, що до них приїхало нове командування, зокрема, генерал Олександр Лєнцов. Змінилось командування деяких їхніх частин і на нашому напрямку. Також поміж них шириться багато чуток, що, начебто, Збройні сили України готуються до наступу до Дня незалежності, щоб повернути собі деякі втрачені, свого часу, міста і селища», – припускає речник сектору «М» Ярослав Чепурной.

В Маріуполі продовжується акція проти демілітаризації Широкина, яка стартувала більше тижня тому. Біля міської ради досі залишається наметове містечко, де триває збір підписів під зверненням до Президента України та міжнародних представників. Нещодавно на наметах з’явились підписи з закликами «Байдужість нас вб’є» та «Маріуполь – прокинься!»

На цю ж тему:

  • Зображення 16x9

    Анна Чуданова

    На Радіо Свобода працюю з лютого 2015 року. Регіональний кореспондент у Маріуполі. Народилася 1993 року в місті Маріуполь, Донецької області. Здобуваю ступінь магістра у Школі журналістики УКУ (Український Католицький Університет).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG