Доступність посилання

ТОП новини

Українські вояки мають зупиняти ворога, а потім завдавати контрударів – військовий експерт


Ігор Романенко, генерал-лейтенант запасу, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ
Ігор Романенко, генерал-лейтенант запасу, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ

«До дій на східному кордоні, в Криму, тепер, на жаль, оголосили мобілізацію в Придністров’ї. Тому ситуація ускладнюється. До нашого свята готують провокації»

Юрій Матвійчук

Речник Генерального штабу Збройних сил України Владислав Селезньов заявляє, що на російсько-українському кордоні наразі зосереджено 50 тисяч російських військових. Російська сторона поки не прокоментувала цю заяву. Тим часом прес-центр штабу АТО повідомляє про суттєве зменшення кількості обстрілів українських позицій на Донбасі у вечірні години 17 серпня і вночі 18 серпня, але українські військові все ж нарахували впродовж минулої доби 86 порушень режиму припинення вогню з боку сепаратистів. Досі впродовж останнього тижня бойовики лише нарощували кількість обстрілів і кілька разів поліпшували свої «рекорди» за кількістю обстрілів позицій українських силовиків, кажуть українські військові. Натомість представники сепаратистів заявляють, що Збройні сили України нібито готуються до повномасштабного наступу до Дня незалежності 24 серпня. А от генерал-лейтенант запасу, колишній заступник начальника Генштабу Збройних сил України Ігор Романенко заявив в ефірі Радіо Свобода, що навпаки – це проросійські сепаратисти готують провокації на День незалежності України, але пояснює, що про повномасштабні бойові дії на Донбасі мова не йде, принаймні зараз. Проте, додає експерт, українські вояки мають бути готовими до будь-якого розвитку подій: активно оборонятися і навіть завдавати контрударів.

– Чимало військових експертів пророкують відновлення повномасштабних бойових дій на Донбасі, подібних до тих, що були рівно рік тому. Лідер так званої «ДНР» Олександр Захарченко заявив, що мінські переговори зірвані. А Ви як вважаєте війна пошириться? Можна говорити за нинішніх умов про відновлення повномасштабних бойових дій на Донбасі?

Відбувається реалізація підходу Путіна, що якщо не так складається, як він думає чи як він хоче... Він починає діяти силовим тиском
Ігор Романенко

– На поточний час навряд чи. Тобто про повномасштабні бойові дії мова не повинна йти. А стосовно інтенсифікації бойових дій ми бачимо, що відбувається – це і Мар’їнка, Красногорівка, Сартана. Тобто відбувається реалізація підходу Путіна, що якщо не так складається, як він думає чи як він хоче, немає рішень відповідних, як бачить це Росія, тристоронньої зустрічі в Мінську востаннє, просування в цьому, тому і обстановка така. Він починає діяти силовим тиском, угрупування атакуючого плану для нападу сформовані, забезпечені – це Донецький, Луганський і Маріупольський напрями, і тому треба реалізувати step by step – крок за кроком і подивитися, що з цього буде.

– Ви кажете, що сили готові, але що може завадити повномасштабному розгортанню бойових дій, що може стримати сторони?

До дій на східному кордоні, в Криму, тепер, на жаль, нарощується ситуація в Придністров’ї, тобто там оголошена мобілізація. Тому ситуація ускладнюється. А те, що до нашого свята вони готують провокації – безумовно
Ігор Романенко

– Для повномасштабного повинні бути сили. Для повномасштабного таких немає, навіть з урахуванням на кордоні. Але до дій, про які ви казали, з урахуванням на східному кордоні, в Криму, тепер, на жаль, нарощується ситуація в Придністров’ї, тобто там оголошена мобілізація. Тобто якщо не у себе, тобто Захід може ввести наступні санкції, то хоча б через сателітів, наприклад Придністров’я. Тому ситуація ускладнюється. А те, що до нашого свята вони готують провокації – безумовно, вони не були б росіянами і агресорами, якщо б цього не робили. Тому завдання силових структур сектора безпеки – підготуватися до цього. І взагалі готуватися треба державі, суспільству: від простого громадянина до військових силових структур.

– У Раді нацбезпеки заявляють, що останнім часом кількість російських військових на кордоні з Україною зросла до 50 тисяч. Такі дані РНБО наводить британська газета Independent. Крім того, в РНБО вважають, що на території України перебувають 9 тисяч російських військовослужбовців. Якою може бути участь саме російських вояків у війні на Донбасі – можливе втручання, як рік тому під час боїв за Іловайськ?

Взагалі в бойових структурах – місцевих там 30-40%. Все решта – це так звані «відпускники» з Росії, найманці
Ігор Романенко

– Ну, втручання уже є. Якщо штатні кадрові військовослужбовці перебувають, при чому це не тільки розвідники, не тільки представники диверсійно-розвідувальних груп, а фактично в більшості ланок бойовиків, офіцерський склад – це російський, тобто взагалі в бойових структурах – місцевих там 30-40%. Все решта – це так звані «відпускники» з Росії, найманці тощо – перефарбовані чи дійсні кадрові військові, які не вступають на передову, тому що вони туди посилають місцевих, а всі головні рішення – безумовно приймаються росіянами. Періодично, бачите, в нас захопили вже представників диверсійно-розвідувальних груп, і «озброєнців» тощо.

– Як в такій ситуації реагувати українським воякам? Лише оборона чи можливий і контрнаступ, як у районі Старогнатівки? Здатні до цього Збройні Сили України у своєму нинішньому стані?

За рік зроблені висновки представниками Збройних сил і добровольчих структур, тому, безумовно, це повинна бути активна оборона. Тобто спочатку зупиняти, відсіч давати, а потім наносити контрудари
Ігор Романенко

– Безумовно, я думаю, за рік зроблені висновки представниками Збройних сил і добровольчих структур: набули досвіду, сили накопичили, тому, безумовно, це повинна бути активна оборона. Тобто спочатку зупиняти, відсіч давати, а потім наносити контрудари. Але для цього потрібні сили, в тому числі і мобілізовані, а у нас, як бачите, не зовсім гарно відбувається остання хвиля мобілізації і людей, які згідно з законом відслужили рік, їх треба замінювати, повинна проводитися ротація, а це не зовсім за планом відбувається. Є колізії, проблеми, які треба долати в непростих умовах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG