Доступність посилання

ТОП новини

Світ вимагає від Росії негайно звільнити естонця Кохвера


Естонський поліцейський Естон Кохвер. Росія, Псков, 11 вересня 2014 року
Естонський поліцейський Естон Кохвер. Росія, Псков, 11 вересня 2014 року

У Росії засудили співробітника естонської Поліції безпеки Естона Кохвера до 15 років ув’язнення

У середу в Росії Псковський обласний суд визнав співробітника естонської Поліції безпеки Естона Кохвера, якого майже рік тому викрали поблизу російського кордону, винним у шпигунстві, незаконному перетині кордону, володінні зброєю і її контрабанді. Його засудили до 15 років ув’язнення у російській колонії суворого режиму. Таллінн вимагає негайно звільнити Естона Кохвера. ЄС, США, а також Україна засудили дії Росії та висловили вимогу щодо негайного звільнення громадянина Естонії.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


У вересні 2014 року естонська влада заявила, що на кордоні з Псковською областю Росії, поблизу прикордонного пункту Лухамаа, на території Естонії співробітник поліції безпеки Естон Кохвер був викрадений невідомими озброєними людьми. Естонська влада заявила, що поліцейський брав участь в операції щодо запобігання злочину на кордоні. У ФСБ Росії натомість стверджували, що співробітник естонської спецслужби був затриманий на російському боці кордону під час проведення агентурної операції. Сам Кохвер провини не визнає.

Лефортовський суд Москви санкціонував арешт Естона Кохвера на два місяці. Його помістили у слідчий ізолятор у Лефортово. Далі Кохверу висунули звинувачення у шпигунстві, незаконному перетині кордону, володінні зброєю і її контрабанді.

У середу, 19 серпня, Псковський обласний суд визнав Естона Кохвера винним у шпигунстві, контрабанді зброї і незаконному перетині кордону і, крім 15 років ув’язнення, присудив штраф у 100 тисяч рублів (1523 долари).

Тааві Рийвас
Тааві Рийвас
Естонія підтримує Естона Кохвера і наші відомства зроблять все, щоб Росія його звільнила
Тааві Рийвас

Прем’єр-міністр Естонії Тааві Рийвас заявив, що викрадення Естона Кохвера співробітниками ФСБ і тримання його під вартою з самого початку було незаконним, і цей судовий процес є фарсом і не має стосунку до правосуддя.

«Естонія підтримує Естона Кохвера і наші відомства зроблять все, щоб Росія його звільнила», – заявив Тааві Рийвас.

Процес над Кохвером не має нічого спільного з правосуддям – посольство Естонії

У посольстві Естонії у Росії називають справу над Кохвером порушенням міжнародного права з боку Росії.

Ми маємо справу з грубим порушенням міжнародного права. Естонія різко засуджує весь незаконний судовий процес
Регіна Паланді-Паю

«Ми маємо справу з грубим порушенням міжнародного права. Судовий процес над Естоном Кохвером не має нічого спільного з правосуддям. Естонія різко засуджує як сам судовий вирок тюремного ув’язнення терміном на 15 років, так і весь незаконний судовий процес», – сказала представниця посольства Естонії у Росії Регіна Паланді-Паю в інтерв’ю Радіо Свобода.

Естонія закликає Росію негайно звільнити свого громадянина.

«Вимагаємо від Росії дотримання норм міжнародного права та негайного звільнення Естона Кохвера і забезпечення йому безпечного повернення додому в Естонію», – зазначила Регіна Паланді Паю.

Тоомас Хендрік Ільвес
Тоомас Хендрік Ільвес

Тим часом президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес закликав громадян країни провести акцію на підтримку Кохвера.

Світ засуджує дії Росії

На справу Естона Кохвера уже відреагувала міжнародна спільнота. Євросоюз закликав негайно звільнити його і висловив занепокоєння «викраденням Кохвера російськими спецслужбами з території Естонії». У Брюсселі назвали дії Росії такими, що «суперечать принципам міжнародного права і непорушності кордонів». США закликали російську владу «безпечно» і «негайно» повернути Естона Кохвера на батьківщину.

Вирок співробітнику естонської Поліції безпеки засудили і в Україні. Зовнішньополітичне відомство у Києві закликало Росію негайно звільнити його.

«Незаконне утримання Кохвера на території Росії на підставі сфабрикованих звинувачень є грубим порушенням російською стороною норм та принципів міжнародного права», – йдеться у заяві українського МЗС.

«Естонський громадянин Естон Кохвер, а також українські громадяни Надія Савченко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко та інші іноземні громадяни, які незаконно утримуються на території Російської Федерації, є заручниками російської агресивної політики», – додали в українському відомстві.

(Зліва направо) Естон Кохвер, Олег Сенцов та Надія Савченко
(Зліва направо) Естон Кохвер, Олег Сенцов та Надія Савченко

Справа Естона Кохвера не перший випадок викрадення Росією громадян інших країн із їхньої території з метою віддати їх під суд. Зокрема, раніше таку операцію здійснили щодо українки Надії Савченко, яку продовжують утримувати на території Росії.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG