Доступність посилання

ТОП новини

На старті місцевих виборів у Дніпропетровську


(Фото ©Shutterstock)
(Фото ©Shutterstock)

«Команда Ахметова» проти «команди Коломойського»?

Дніпропетровськ – Менш ніж за два місяці до місцевих виборів у Дніпропетровську експерти прогнозують спекотну виборчу кампанію і жорстку боротьбу між кандидатами на посаду міського голови. Про своє бажання позмагатись за крісло очільника міста вже непрямо заявило кілька відомих людей – бізнесменів, чиновників, політиків, «засвітившись» на десятках білбордів. І все ж експерти зазначають: головна боротьба розгорнеться між висуванцями від великих гравців – «команди Ахметова» і «команди Коломойського». Згідно з даними соціологічних досліджень, чимало жителів міста готові голосувати за кандидатів з іміджем «господарників», «патріотів» та «земляків» і менше уваги звертають на їхнє політичне минуле, партійну приналежність, програму дій.

На старті місцевих виборів у Дніпропетровську
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Напередодні старту виборчої кампанії Дніпропетровськ рясніє білбордами з обличчями потенційних кандидатів – політики, чинні посадовці, бізнесмени. І хоча жоден з них поки не робив офіційних заяв про бажання балотуватись, виборець розуміє: обирати доведеться з-поміж них.

Серед тих, хто вже «засвітився» у вуличній та телевізійній рекламі, – чинний народний депутат, лідер партії «УКРОП» Борис Філатов, нардеп з «Опозиційного блоку», екс-віце-прем’єр уряду Азарова Олександр Вілкул, заступник міського голови, один із лідерів партії «Відродження» Анатолій Крупський, екс-депутат міськради, керівник громадської організації «Громадська сила» Загід Краснов тощо.

Приклади політичної агітації у Дніпропетровську
Приклади політичної агітації у Дніпропетровську

Будуть підкуповувати, а не агітувати» – політолог

Попри те, що потенційних кандидатів чимало, основне протистояння розгорнеться між двома «китами» з конкуруючих фінансово-політичних груп, припускає дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов. На його думку, такими є представник «команди Коломойського» Борис Філатов та представник «команди Ахметова» Олександр Вілкул. Загалом же, каже експерт, у боротьбі за крісло міського голови кандидати не церемонитимуться. Уже зараз у хід іде «гречка» – безкоштовна роздача води та продуктів, копійчаний проїзд у маршрутках «від кандидатів» тощо.

Шанси мають Олександр Вілкул, Борис Філатов та Загід Краснов. Швидше за все, доля виборів буде вирішуватись у другому турі
Андрій Золотарьов

«Шанси мають Олександр Вілкул, Борис Філатов та Загід Краснов. Швидше за все, доля виборів буде вирішуватись у другому турі. Як на мене, це буде пара Вілкул – Філатов. По-друге, кампанія буде досить спекотною. «Соціальна корупція» буде однією з основних технологій цієї виборчої кампанії. Це призведе до того, що виборець буде вивчати не зміст політичних програм кандидатів, а вміст продуктових наборів. Але подивіться на закон: фактично там до 60 гривень – це не вважається підкупом. А на ті 60 гривень можна дати і пляшку олії, і баночку шпротів, і гречку. Саме тому на цих виборах, я вважаю, будуть більше підкуповувати, аніж агітувати», – сказав у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

Голосуватимуть за кандидатів з іміджем «господарників» і «патріотів»

За якого кандидата готовий проголосувати виборець у Дніпропетровську, напередодні старту виборчої кампанії досліджують місцеві соціологи. Керівник Центру політичних досліджень «Твій вибір» Олексій Цаценко каже: опитуючи респондентів на вулицях міста, конкретних прізвищ не називали, лише вказували узагальнені риси потенційних кандидатів.

Майже дві третини готові проголосувати за «кандидата-господарника» і «кандидата-патріота міста», для більш ніж половини важливо, щоб їхній обранець був «корінним дніпропетровцем»

Виявилось, що з 800 опитаних жителів різних районів міста майже дві третини готові проголосувати за «кандидата-господарника» і «кандидата-патріота міста», для більш ніж половини важливо, щоб їхній обранець був «корінним дніпропетровцем». Чимало людей – більше третини – принципово не хочуть голосувати за кандидата, який є бізнесменом, журналістом або учасником АТО. Олексій Цаценко зазначає: усе це ті, хто має намір балотуватися, врахують в своїх передвиборних кампаніях.

«Ми взяли цілу низку критеріїв, можливо, в чомусь суперечливих, але ми можемо бачити картину того, що зможе додати кандидатам електоральну підтримку, а що не зможе. Побудова місцевих виборчих кампаній буде базуватись на таких рисах кандидатів», – зазначає Олексій Цаценко.

Після виборів – без інвестицій?

Майбутні місцеві вибори на Дніпропетровщині матимуть безпрецедентне значення для життя регіону в найближчі кілька років, вже зараз зазначає політичний оглядач Юрій Райхель. Від того, наскільки відповідальну й прозору владу оберуть жителі, каже він, залежить те, чи прийде в регіон іноземний інвестор. Зараз місто і втрачає свою інвестиційну привабливість, поступаючись місцем найближчим сусідам – Харкову та Одесі.

Місцеві вибори після децентралізації будуть набагато важливішими, ніж загальноукраїнські
Юрій Райхель

«Ми – ключовий регіон, а гроші сюди не йдуть. Приїздять делегації, приїздять міністри, аплодують. Але поки справа завершується гуманітарною допомогою. Спасибі, звісно, але на гуманітарній допомозі економіка не розвивається. Гроші підуть туди, де буде прозорість влади. Друге – місцеві вибори після децентралізації будуть набагато важливішими, ніж загальноукраїнські. Не треба буде їхати до Києва і випрошувати гроші, гроші будуть тут. І є велика спокуса намагатись «розпиляти» бюджет тут – міський. обласний», – сказав Юрій Райхель.

«Два білборди – це один «броник» – боєць АТО

Між тим ще до офіційного старту виборчої кампанії у Дніпропетровську говорять про роздратованість від нав’язливої присутності політиків. Командир розвідувальної групи спецпідрозділу «Торнадо» Юрій Помазан виступив із заявою від імені бійців АТО і закликав кандидатів відмовитись хоча б від частини витрат на зовнішню рекламу задля допомоги армії. Військовик з’ясував: оренда одного білборда обходиться кандидатові в 3-5 тисяч гривень на місяць.

Кожен кандидат орендує сто білбордів і більше. Це мільйонні суми. Чому не взяти ці гроші й не пустити на щось реальне, а не піаритись?
Юрій Помазан

«Люди, які пройшли АТО, уповноважили мене поставити це питання. Кожен кандидат приблизно орендує сто білбордів і більше. Ми можемо уявити, що це мільйонні суми. Чому не взяти ці гроші й не пустити на щось реальне, а не піаритись? Приміром, два білборди – це один «броник», два, три, десять білбордів – це машина з продуктами. І не обов’язково для бійців АТО. У зоні АТО чимало мирних жителів, у яких немає коштів навіть на квиток на автобус. Ми вимагаємо заборони всіх цих білбордів, які ми називаємо «біг-мордами». По місту – усі ці обличчя. В принципі, вони відмінно підійшли б для тренувань снайперів. До того ж, вони дуже псують обличчя міста», – зазначив Юрій Помазан. Реакції потенційних кандидатів на цю заяву поки не було.

Місцеві вибори в Україні мають відбутись 25 жовтня. До цього Дніпропетровськ очолюватиме представниця «Батьківщини» Галина Булавка. Посаду виконувача обов’язків міського голови вона обійняла півроку тому, коли багаторічний керівник міста Іван Куліченко став парламентарем.

На цю ж тему:

04.09.2015
Місцеві вибори-2015: ризики та сподівання

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG