Доступність посилання

ТОП новини

Росія і ЄС поговорять про заповнення українських газових сховищ


Підземне газосховище «Дашава» неподалік українського міста Стрий
Підземне газосховище «Дашава» неподалік українського міста Стрий

У Відні відбудеться зустріч представників Росії та ЄС

11 вересня у Відні має відбутися двостороння зустріч представників Росії та ЄС щодо питань газопостачання. Одне з ключових питань цієї зустрічі – транзит російського газу через територію Україна. Раніше планувалося, що у цей день відбудеться тристороннє обговорення енергопитань за участю України. Але цю зустріч відклали на кінець вересня.

Росія і ЄС поговорять про заповнення українських газових сховищ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Олександр Новак
Олександр Новак

Під час зустрічі представників Росії та Євросоюзу у Відні, на порядку денному стоятиме три питання, повідомив міністр енергетики Росії Олександр Новак у кулуарах Східного економічного форуму, який пройшов минулого тижня у Владивостоці.

Перше питання стосується взаємодії з Україною щодо постачання газу і забезпечення надійного його транзиту у зимовий період для європейських споживачів
Олександр Новак

«Перше питання стосується взаємодії з Україною щодо постачання газу і забезпечення надійного його транзиту у зимовий період для європейських споживачів. Друге питання стосується розвитку наших відносин щодо будівництва газової інфраструктури. Йдеться про «Турецький потік» та інші напрямки, зокрема, «Північний потік-2». І третє питання – це розвиток енергодіалогу у цілому між Росією та ЄС, який на початку минулого року був призупинений», – сказав Новак. Що ж до тристоронньої зустрічі, за участю України, то, за словами російського міністра, вона може відбутися наприкінці вересня, але у випадку, якщо будуть узгоджені всі умови, необхідні для її проведення.

Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Між тим, наприкінці серпня міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявляв, що тристороння зустріч з питань організації постачання російського газу в Україну та країни Євросоюзу у форматі Україна-Росія-ЄС відбудеться орієнтовно 11 вересня. В українському Міненерго зазначали, що Київ сподівається у вересні підписати тристоронній протокол з Росією та Єврокомісією про постачання газу на наступний опалювальний сезон.

До газового компромісу далеко?

Володимир Саприкін
Володимир Саприкін

Нинішня двостороння зустріч замість тристоронньої, як планувалося спочатку, є свідченням, що сторони наразі не можуть знайти компроміс, вважає український незалежний енергетичний експерт Володимир Саприкін.

Немає якихось спільних точок дотику, щоб домовитися хоча б на зимовий період
Володимир Саприкін

«Немає якихось спільних точок дотику, щоб домовитися хоча б на зимовий період, – каже Саприкін. – Якщо з українського боку головним чином це ціна, то російська сторона додає й інші невирішені питання, наприклад, постачання газу на території, непідконтрольні Україні». Володимир Саприкін прогнозує, що упродовж вересня сторонам навряд чи вдасться досягти домовленостей.

Транзит газу до ЄС проблема Москви – російський експерт

Володимир Жарихін
Володимир Жарихін

Наразі Україна суттєво знизила споживання газу, відтак питання постачання російського палива відійшло на другий план, говорить Радіо Свобода заступник директора російського Інституту країн СНД Володимир Жарихін. Проте, зазначає він, питання заповнення українських газових сховищ наразі є надзвичайно актуальним як для Росії, так і для Європи.

У даній ситуації транзит газу до Європи є насамперед проблемою Євросоюзу та Росії
Володимир Жарихін

«Україна поставила питання, щоб заповнення сховищ оплатив Євросоюз. ЄС відмовився це робити, тоді Україна звернулася до Росії з проханням поставити цей газ для заповнення сховищ у рахунок оплати, яку Росія має проплатити Україні за транзит російського газу до Європи. Росія також не проявила великого ентузіазму. Але у даній ситуації транзит газу з Росії до Європи є насамперед проблемою Євросоюзу та Росії», – зазначає Жарихін. Російський експерт вважає, що під час цієї зустрічі представники Москви та Брюсселя шукатимуть компроміс щодо оплати за заповнення українських газових сховищ для забезпечення безперебійного постачання палива у період опалювального сезону.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

На початку вересня прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив, що до початку опалювального сезону потрібно закачати до українських підземних сховищ ще 4,5 мільярда кубометрів газу. За його словами, нині уряд шукає додаткові фінансові ресурси, щоб збільшити обсяги закачування газу. Минулого тижня в Міненергетики України повідомили, що Київ сподівається у вересні підписати тристоронній протокол з Росією і Єврокомісією про поставки природного газу в опалювальний сезон 2015-2016 року.

«Нафтогаз України» з 1 липня припинив закупівлю газу в російського «Газпрому» до узгодження умов постачання і нині купує газ тільки в Європі. Попередній осінньо-зимовий сезон пройшов за тимчасовими домовленостями, яких досягли за посередництва Європейського союзу.

«Газпром» і «Нафтогаз» у червні 2014 року подали зустрічі позовні заяви до Стокгольмського арбітражу. Москва вимагає погасити заборгованість за газ, а Київ наполягає на прийнятній газовій ціні.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG