Доступність посилання

ТОП новини

Суди над українцями в Росії. Справа Савченко та Карпюка і Клиха


Надія Савченко під час засідання суду у Москві. Архівне фото
Надія Савченко під час засідання суду у Москві. Архівне фото

Українці, яких судять в Росії, є заручниками конфлікту – російська правозахисниця

Справу українки Надії Савченко в Донецькому суді Ростовської області розглядатиме колегія із трьох суддів. Розгляд розпочнеться 22 вересня об 11:00 ранку. Фігурантами ще однієї судової справи у Росії є члени УНА –УНСО, громадяни України Микола Карпюк та Станіслав Клих. їхній захист наполягає на розгляді справи колегією присяжних. Але суд оголосить своє рішення лише в середу. Також він призначить дату коли почнеться розгляд справи Клиха і Карпюка по суті.

Майже всі клопотання захисту Надії Савченко суд відхилив, в тому числі і про запит в ПАРЄ про імунітет Савченко. Тим не менш, за наполяганням захисту справу розглядатиме колегія з трьох суддів. Адвокати, як і раніше, наполягають на невинуватості своєї підзахисної. Про це Радіо Свобода розповів один із захисників Савченко Марк Фейгін.

Потрібно вже раз і назавжди припинити переслідувати Савченко, тому що вона невинна
Марк Фейгін

«Потрібно вже раз і назавжди припинити переслідувати Савченко, тому що вона невинна. Якщо це вигідно з якихось пропагандистсько-політичних причин, то для цього потрібно було обирати більш придатний об’єкт для переслідування. Але ніяк не людину, яка не причетна до інкримінованих їй діянь. І цей висновок нікуди не подінеться. Які б процесуальні питання не стояли б перед судом, затулити цю проблему не можна. Тому кожен з російських судів, якщо він захоче розібратися в цій справі, він розбереться. Нам не потрібно більше нічого від суду», – зазначив Фейгін.

Заручники

Південь Росії у вівторок став осередком гучних судових процесів. У Грозному відбувалися попередні слухання у справі ще двох українських громадян – Миколи Карпюка та Станіслава Клиха. Російські слідчі закидають Карпюку і Клиху вбивства російських військовослужбовців, які вони нібито вчинили у період із 31 грудня 1994 року до 5 січня 1995-го в столиці Чечні у складі українського загону «Вікінг».

Захист наполягає на тому, що обидва українських громадянина невинні і в Чечні ніколи не були, а отже не могли скоїти злочин. За словами журналістки і правозахисниці Зої Світлової, а саме до неї звернулися родичі Станіслава Клиха, намагаючись його відшукати в російських СІЗО, українських громадян катували, прагнучи отримати потрібні «свідчення» на українських політиків.

Цих людей сильно катувати, не допускали ніяких адвокатів, їх ховали від родичів, від українських консулів
Зоя Світлова

«Для того, щоб зліпити цю справу про націоналістів, які воювали 20 років тому в Чечні, потрібно було цих людей сильно катувати і вибити під тортурами у них свідчення. Для того, щоб це вдалося ні до Клиха, ні до Карпюка не допускали ніяких адвокатів, їх ховали від родичів, від українських консулів. І близько року ні про одного, ні про іншого не було нічого відомо. Зокрема – в яких конкретно російських СІЗО перебувають Карпюк і Клих», – говорить правозахисниця.

Експерти відзначають, що всі останні справи українських громадян в Росії відбуваються на тлі військового конфлікту і мають яскраво виражене політичне підґрунтя. Тобто фактично це суди над заручниками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG