Доступність посилання

ТОП новини

«Треба тримати Україну на політичній мапі Європи» – євродепутат


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Петрас Ауштрявичус переконаний, що перемога України впише нову сторінку в європейську історію та посилить глобальну роль Євросоюзу

Брюссель – Рівно рік тому Європарламент і Верховна Рада синхронно ратифікували Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Сьогодні, підбиваючи підсумки цього символічного кроку, вистражданого Майданом та війною, євродепутати у Брюсселі звертали увагу на кволі зусилля Євросоюзу в подоланні «української проблеми», яку затьмарила міграційна криза на континенті. «Треба тримати Україну на політичній мапі», – закликав дехто з них.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У своєму запальному виступі євродепутат від Швеції Анна-Марія Кораца-Більдт, нагадала, що Євросоюзу не можна зосереджуватися тільки на проблемах з міграцією.

Біженців і переселенців в Україні й навколо неї більше, ніж у всьому Середземномор’ї
Анна-Марія Кораца-Більдт

«Коли відзначається річниця Угоди про асоціацію, ми маємо тримати Україну на нашій політичній мапі, – заявила вона. – Ми мусимо казати країнам ЄС, що обурливо те, що серед них є ті, хто досі не ратифікував угоди, і що двосторонню допомогу українцям надають тільки три держави. І це при тому, що мета путінської війни – банкрутство України. Біженців і переселенців в Україні й навколо неї більше, ніж у всьому Середземномор’ї, на балканському шляху та в Греції», – заявила євродепутат​ .

Керівник групи підтримки України при Єврокомісії Петер Балаш зауважує, що українська економіка продовжує спад, а темпи реформ, зокрема, правової системи, надто повільні.

«Прогрес в антикорупційних змінах не такий швидкий, як того хотілося б. Ще сподіваємося побачити загальне покращення у сфері боротьби з цим явищем на місцях та здатність правової системи коректно працювати. Також немає достатньо швидкого поступу в реформуванні системи державної адміністрації», – зауважив європейський чиновник.

ЄС не визнає виборів у «ДНР-ЛНР» – дипломат

Дірк Шубель, керівник відділу Європейської служби зовнішніх дій із двосторонніх відносин з країнами «Східного партнерства», каже, що у суботу в Берліні буде нове засідання міністрів закордонних справ «нормандської четвірки», де нарешті очікується досягнення хоч якихось результатів. Він наголосив, що «місцеві вибори», до яких готуються угруповання «ДНР» та «ЛНР», Євросоюз не визнає.

Проведення «місцевих виборів» на контрольованих сепаратистами територіях дуже вдарить по мирному процесу
Дірк Шубель

«Проведення «місцевих виборів» на контрольованих сепаратистами територіях не за українськими законами, не за стандартами ОБСЄ та без міжнародних спостерігачів порушить мінські угоди й дуже вдарить по мирному процесу. ЄС не визнає цих «виборів» і дуже ретельно стежить за ситуацією», – зазначив Шубель.

Втім, є й добра новина, каже представник дипломатичної служби ЄС: протягом наступного року, сподівається Брюссель, українці зможуть отримати безвізовий режим.

Народний депутат України Остап Семерак, який є заступником голови парламентського комітету з євроінтеграції, після участі у засіданні з нагоди річниці ратифікації Угоди про асоціацію зауважив, що нині в Євросоюзі якщо й є якась критика на адресу України за невиконання окремих пунктів плану асоціації, то тільки загальна. При цьому, він зауважує, що без «допомоги» з боку Росії тут теж не обходиться. «Ворог використовує кожну можливість нанести додаткову рану на тіло України», – каже депутат.

Від чотирьох держав ЄС ще очікують ратифікації

Якщо українці зуміють вийти переможцями з цієї складної ситуації, Україна впише нову сторінку в європейську історію
Петрас Ауштрявичус

Тим часом, литовський євродепутат Петрас Ауштрявичус резюмує: «Якщо ЄС досягне успіху у вирішенні проблем України, то його світова роль стане вагомішою. Так само, якщо українці зуміють вийти переможцями з цієї складної ситуації, то Україна впише нову сторінку в європейську історію».

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк з огляду на те, що Угоду про асоціацію ще не ратифікували Чехія, Бельгія, Греція та Кіпр, заявив у середу, що очікує, що до кінця цього року всі європейські партнери ратифікують цей документ. Самі європейці висловили сподівання, що процес ратифікації буде завершений до 1 січня 2016-го.

Угоду про асоціацію України і ЄС підписали у березні 2014 року (політичну частину) та у червні того ж року (економічну частину). Щоб Угода про асоціацію набула чинності, її мають ратифікувати всі підписанти – Україна і 28 держав-членів ЄС, а також керівні органи Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG