Доступність посилання

ТОП новини

Енергетична блокада Криму: план чи блеф?


Алупка, 19 грудня 2014 року
Алупка, 19 грудня 2014 року

Припинити електропостачання півострова технічно можливо, але треба бути готовими до контрзаходів з боку Росії – експерт

Іван Путілов

Київ – Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що за продовольчою блокадою Криму може слідувати енергетична. За його словами, на цей крок потрібно піти, якщо Росія, як і раніше, буде грубо порушувати права людини на півострові. У той же час, експерти в галузі енергетики стверджують, що, якщо Київ припинить постачання електрики, Росія у відповідь може залишити без світла частину сходу України.

Про те, що знеструмлення півострова може стати наступним етапом боротьби за повернення Криму під контроль України, Рефат Чубаров повідомив на одному із засідань з підготовки «продовольчої блокади». За його словами, він та інші лідери кримських татар вже обговорювали це питання з президентом України Петром Порошенком.

Рефат Чубаров
Рефат Чубаров
Ми чітко сказали президенту: якщо вони не будуть дотримуватися прав людини, ми не знаємо, навіщо їм постачати електроенергію
Рефат Чубаров

«Окупанти спочатку не будуть переосмислювати свої дії проти нас. Але потім є жовтень. Ми вчора чітко сказали президенту, що, якщо вони не будуть жодним чином дотримуватися прав людини, то ми не знаємо, навіщо ми будемо їм постачати електроенергію», – сказав Чубаров.

Раніше на тому, що постачання електроенергії до Криму необхідно припинити, наполягав також уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. За його словами, офіційний Київ поки не йде на цей крок, оскільки у відповідь Росія може знеструмити частину сходу України. Однак, на думку лідера кримських татар, заради вигнання агресора з півострова варто піти на ці жертви.

Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

«То чому жителі Криму кажуть, що ми готові терпіти, а на сході не можуть терпіти, коли такі складні відносини з нашим сусідом, до забезпечення територіальної цілісності нашої країни?» – каже Джемілєв.

Українські знижки для «російського» Криму

Зараз постачання електроенергії до Криму здійснюються на основі двох договорів, підписаних між українською і російською сторонами наприкінці грудня 2014 року. За першим контрактом, компанія «Укрінтеренерго» закуповує електрику в російського підприємства «Інтер РАО». Умовою постачання електроенергії з Росії є безперебійне енергопостачання Україною Криму, а також території Донбасу, підконтрольної сепаратистам.

Другий енергетичний контракт, підписаний між Україною і Росією, стосується безпосередньо Криму. Відповідно до нього, «Укрінтеренерго» зобов'язується безперебійно подавати електрику на півострів. У разі припинення постачання українська сторона зобов'язується виплатити 20-відсотковий штраф.

​Українські експерти в галузі енергетики неодноразово критикували керівництво Міненерго за підписання «кримських контрактів». За їхньою інформацією, вони є збитковими для України, і до підписання цих договорів Київ заробляв значно більше коштів на продажу струму півострову.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

У січні 2015 року дійшло до того, що прем'єр Арсеній Яценюк оголосив про проведення внутрішньої перевірки укладених договорів, яка мала показати, чи відповідають вони інтересам України. Така перевірка була проведена, і її результати показали, що при підписанні контрактів керівництво Міненерго грубо порушило українське законодавство. Перевіряльники оголосили, що в укладених договорах Крим вказаний як «Кримський федеральний округ» і в результаті укладення контрактів бюджет України зазнав значних збитків.

Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

В акті перевірки силовим органам пропонується притягнути до відповідальності посадовців, що укладали договори з Росією, а Верховній Раді – відправити у відставку міністра енергетики Володимира Демчишина.

Тим не менш, за підписання «кримських контактів» ніхто покараний не був, і на півострів, як і раніше, постачається електроенергія відповідно до цих договорів.

Шеремет: у нас вистачає свого живлення

Поки що про можливу «енергетичну блокаду» повідомили тільки лідери кримських татар, а в самому Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України поки не коментують цю тему. Проте прес-секретар Міненерго Анна Дудко пообіцяла, що міністерство озвучить свою позицію з цього питання найближчим часом.

Вадим Уліда
Вадим Уліда

Екс-заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Вадим Уліда, який до грудня 2014 року опікувався питаннями постачання електроенергії до Криму в уряді Яценюка, вважає, що припинити електропостачання півострова технічно можливо.

«Звичайно, електропостачання залежить від України, і безпосередній вплив має національний диспетчерський центр, який здійснює управління мережею та впливає на обсяг електроенергії, який може бути переданий», – сказав він у коментарі для «Крим.Реалії».

У той же час, за його прогнозами, знеструмлення Криму може спричинити відповідні заходи з боку Росії. У результаті, як вважає Уліда, в українській енергосистемі може виникнути дефіцит, що болісно позначиться на багатьох регіонах країни напередодні опалювального сезону.

У нас вистачає внутрішньої генерації. Але, на жаль, вона не забезпечена паливом. Тому можливий дефіцит в енергосистемі
Вадим Улида

«У нас вистачає внутрішньої генерації. Але, на жаль, вона не забезпечена паливом. Я говорю про генеруючі потужності вугільних електростанцій, які працюють на антрацитовій марці вугілля. На жаль, паливо не накопичене в необхідній кількості, і тому з настанням холодів можливий дефіцит в енергосистемі», – сказав екс-заступник голови Міненерго.

Михайло Шеремет
Михайло Шеремет

Російська окупаційна влада Криму вже відреагувала на погрози лідерів Меджлісу знеструмити півострів. «Перший віце-прем'єр» Криму Михайло Шеремет сказав, що в разі припинення постачання електрики Росія вживатиме у відповідь заходи і припинить постачати струм Україні. Окрім того, сказав він, керівництво півострова вже підготувалося до «енергетичної блокади».

«У нас вистачає своїх джерел живлення, завезена достатня кількість дизель-генераторних установок, які встановлені на об'єкти соціальної сфери, ніяких колапсів і того, що вони там розраховують, не відбудеться. Однозначно, будуть вжиті відповідні заходи», – процитувало Шеремета агентство «РИА Крым».

Спосіб зупинити вторгнення

Деякі експерти вважають, що, незважаючи на можливі ризики, зараз Україна може піти на тимчасове вимкнення Криму електроенергії. За прогнозами президента центру глобалістики «Стратегія 21» Михайла Гончара, Київ таким чином може продемонструвати Москві, що буде з Кримом, якщо Кремль зважиться на подальший наступ або посилення політичних репресій на півострові.

Чому б і ні! Це буде демонстрація в м'якому варіанті того, що може бути взимку
Михайло Гончар

«Може бути таке рішення? Чому б і ні! Це буде свого роду демонстрація в м'якому варіанті (бо ще не холодно, і світловий день досить тривалий) того, що може бути взимку. Це своєрідна демоверсія можливих зимових турбулентностей», – сказав Гончар.

Валентин Землянський
Валентин Землянський

Як вважає директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський, неможливо передбачити, чи буде знеструмлений Крим. Це пов'язано з тим, що раніше українське керівництво демонструвало непослідовну і нелогічну позицію в питанні енергопостачання півострова.

«До Криму зараз ми постачаємо (струм – ред.) зі збитком, якщо дивитися за ціною контракту і ціною оптового ринку. Далі ми закуповуємо імпорт, і це вигідно: ціна нижче контрактної йде. Таким чином, ми перекриваємо збитки від постачання до Криму, до речі, на шкоду своїй генерації, зокрема, й атомній. Тобто перекіс іде такого плану, чому я й кажу про відсутність логіки», – сказав Землянський.

На його думку, якщо офіційний Київ піде на «енергетичну блокаду» Криму, то це буде суперечити інтересам самої України. Землянський вважає, що в цьому випадку Росія швидше забезпечить півострів власною електроенергією.

Юлія Тищенко
Юлія Тищенко

Однак таку позицію поділяють далеко не всі експерти. Представник Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко вважає, що блокада – це спосіб актуалізувати тему Криму на міжнародному рівні.

«Можливо, більш артикульовані кроки з боку України, зокрема, й у сфері тієї ж енергетики, просто змусять актуалізувати цю тему і взагалі внесуть Крим до порядку денного якого-небудь роду переговорів», – сказала Тищенко.

Вона підкреслила, що поки, крім Чубарова і Джемілєва, українська влада не озвучувала сценаріїв можливої «енергетичної блокади». Так що наразі, зазначила Тищенко, це тільки погрози, не підкріплені реальними планами.

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG