Доступність посилання

ТОП новини

Родини загиблих під час пожежі на БРСМ вимагають чесного слідства


Гасіння пожежі на нафтобазі під Васильковом, 10 червня 2015 року
Гасіння пожежі на нафтобазі під Васильковом, 10 червня 2015 року

Родини пожежників вимагають притягнути до відповідальності не лише менеджмент компанії, а й її справжніх власників

Родини трьох рятувальників, які загинули, гасячи пожежу на нафтобазі під Києвом, що сталась у червні цього року, вимагають притягнути до відповідальності власників групи компаній БРСМ. Також від компанії вимагають компенсацію в сумі 60 мільйонів гривень. У БРСМ кажуть, що це незрозуміла сума, але запевняють, що відкриті до діалогу.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Родичі рятувальників, які загинули під час гасіння пожежі на нафтобазі групи компаній БРСМ, вимагають надати їм матеріали слідства та притягнути до відповідальності не лише менеджмент компанії, а й її справжніх власників.

Про це заявив адвокат Олександр Мірошник, який представляє інтереси родин трьох загиблих працівників Держслужби з надзвичайних ситуацій.

За словами адвоката, він подав клопотання про ознайомлення з матеріалами справи ще 29 серпня, але не отримав від слідства ані аргументованої відмови, ані власне матеріалів справи.

«Слідство триває більше чотирьох місяців, і за весь цій час мої довірителі бачили слідчого один раз, а я двічі. На усі наші прохання надати нам матеріали офіційної реакції не було, лише неофіційні обіцянки», – наголосив Мірошник.

Проте, як запевнив Радіо Свобода начальник департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко, слідство повністю співпрацює з адвокатом.

«Цієї п’ятниці, 25 вересня, і адвоката, і родичів загиблих працівників ДСНС прийме начальник головного слідчого управління МВС», – наголосив Шевченко. За його словами, ніякого приховування матеріалів справи немає.

Клопотання адвоката про ознайомлення з матеріалами справи
Клопотання адвоката про ознайомлення з матеріалами справи

Адвокат вважає, що слідство хоче притягти до відповідальності лише управлінців нафтобази, а не її власників. Проте, на думку Мірошника, кримінальну справу проти заступника директора нафтобази Юрія Шквири та головного інженера Юрія Южанина потрібно об’єднати з іншою – про ухилення від сплати податків підприємством «Укртрансойл-2009», яке входить до групи компаній «БРСМ». Про це провадження повідомляла прес-служба Державної фіскальної служби України ще в червні.

«Як ви вважаєте, є зв’язок між несплатою податків на таку величезну суму та небажанням чи неможливістю забезпечити на базі елементарні засоби гасіння пожежі? На нашу думку – існує. Тому що на ці гроші чи їх частину можна було придбати необхідні засоби протипожежного захисту чи гасіння пожежі», – заявив адвокат Мірошник.

Радіо Свобода надіслало інформаційний запит щодо стану розслідування цієї справи до Державної фіскальної служби.

Батько загиблого молодшого сержанта служби цивільного захисту Антона Басовського Олександр Басовський зазначив, що родини отримали державну компенсацію – по 200 тисяч гривень за загиблого.

«Відомо, що деяких керівників, які брали участь у гасінні пожежі, слідчий викликав – вони були в нього, мабуть, на допиті. В нас, у потерпілих, немає претензій до ДСНС. БРСМ мають першими зробити крок до нас та сказати: загинули ваші діти, ваші чоловіки, давайте спокійно обговоримо ці питання», – наголосив Басовський.

Адвокат та три родини вимагають прозорого слідства та компенсацій від групи компаній БРСМ – громадянські позови на загальну суму 60 мільйонів гривень вже подані.

Родичі загиблих пожежників під час прес-конференції у Києві
Родичі загиблих пожежників під час прес-конференції у Києві

Директор департаменту стратегічного маркетингу групи компаній «БРСМ-Нафта» Олександр Мельничук повідомив Радіо Свобода, що про прес-конференцію компанії не повідомляли, отже, їй не дали можливість озвучити власну позицію. Родини загиблих рятувальників не зверталися до компанії, хоча БРСМ з самого початку заявляла про свою готовність до діалогу, заявив Мельничук.

«Держава, наскільки мені відомо, виплатила компенсацію – близько 200 тисяч гривень кожній родині. Крім того, кожен працівник ДСНС, який заступає на службу, проходить обов'язкове медичне страхування, зокрема, на випадок втрати працездатності або загибелі. Ця сума в 20 мільйонів гривень – звідки вона взялася? Чому держава платить 200 тисяч, а з приватної компанії хочуть отримати 20 мільйонів?» – не розуміє директор департаменту «БРСМ-Нафти».

Мельничук також повідомив, що навесні 2014 року, після вибуху на заправці у Київській області, компанія виплачувала компенсацію родинам загиблих працівників підприємства, але суми були значно менші, ніж 20 мільйонів гривень на родину.

За офіційними даними МВС України, станом на 23 вересня головне слідче управління спрямувало понад 150 листів до державних контролюючих інстанцій з приводу діяльності нафтобази. Слідча група допитала 268 осіб з числа працівників нафтобази, медичних працівників, пожежників, а також представників контролюючих інстанцій. Також було проведено 15 обшуків за місцем проживання підозрюваних та у контролюючих організаціях. Призначено 35 експертиз, майже половина з яких вже здійснена.

Згоріла пожежна машина на базі БРСМ, 9 червня 2015 року
Згоріла пожежна машина на базі БРСМ, 9 червня 2015 року

Пожежа на нафтобазі групи компаній БРСМ у Васильківському районі Київської області сталася 8 червня. Внаслідок пожежі загинули п’ятеро людей, п’ятнадцять отримали поранення.

Тоді в МВС повідомляли про чотири версії причин пожежі: порушення правил безпеки при експлуатації обладнання для перекачування та змішування паливно-мастильних матеріалів, недотримання персоналом технологічного процесу, навмисний підпал з метою дискредитації компанії «БРСМ-Нафта» та підпал з метою приховування розтрати керівництвом компанії БРСМ паливно-мастильних матеріалів і отримання страхових компенсацій.

12 червня уряд визначив суми компенсацій сім’ям постраждалих у результаті пожежі: по 200 тисяч гривень сім’ям загиблих і по 70 тисяч гривень – потерпілим.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG