Доступність посилання

ТОП новини

Українські військові відводять у першу чергу танки


Представник ОБСЄ спостерігає за відведенням українських танків у рамках домовленостей про відведення від лінії зіткнення озброєння калібром до 100 мм. Селище Нижнє, Луганська область, 5 жовтня 2015 року
Представник ОБСЄ спостерігає за відведенням українських танків у рамках домовленостей про відведення від лінії зіткнення озброєння калібром до 100 мм. Селище Нижнє, Луганська область, 5 жовтня 2015 року

Ми бачили пересування озброєнь угруповання «ЛНР» – представник ОБСЄ про відведення озброєнь калібром до 100 мм

Штаб антитерористичної операції відрапортував про початок відведення легкого озброєння калібром менше від 100 міліметрів від лінії зіткнення. Такі дії силовиків є наслідком домовленостей Тристоронньої контактної групи, що були досягнуті в Мінську 29 вересня. Представники угруповання «ЛНР» теж заявляють про початок виконання домовленостей. У спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ, що спостерігає за процесом відведення озброєнь, підтверджують факт переміщення техніки, але додають, що це лише початок процесу.

Українські військові у штабі АТО заявляють, що режим припинення вогню в зоні бойових дій на Донбасі зберігається вже понад три доби. Це достатня умова для початку відведення зброї калібром менше від 100 міліметрів, що розпочалось в понеділок об 11-й ранку. Загалом процес розділений на два етапи. Із 5 по 18 жовтня – перший. За цей час визначені типи зброї мають бути відведені з сектору «А», це частина Луганської області, і саме звідси розпочали переміщувати техніку обидві сторони конфлікту. Загалом же, щоб повністю виконати домовленості, включно з Донецькою областю, сторони мають 41 добу.

Як розповів у коментарі Радіо Свобода речник сектору «А» Руслан Ткачук, в першу чергу відводити почали танки. Йдеться про Т-64 та Т-72. Заплановане також переміщення протитанкових гармат Д-48 і Д-44 калібру 85 міліметрів і міномети 2Б-9 82-міліметрового калібру. Водночас військові не залишають передові позиції зовсім без озброєнь, а замінюють їх на ті типи, що дозволені мінським процесом.

Були здійснені заходи для заміни артилерії, мінометів та танків на ПТУРи – протитанкові керовані ракети
Руслан Ткачук

«Вдалося внести зміни в систему вогневої потужності на передовій. Зокрема, були здійснені заходи для заміни артилерії, мінометів та танків на ПТУРи – протитанкові керовані ракети. Також під час визначення районів зосередження бронетехніки враховувалась можливість маневру в разі порушення протилежною стороною режиму припинення вогню», – розповів речник сектору «А» в зоні АТО Руслан Ткачук.

Сепаратисти заявили про початок відведення ще третього жовтня

Представники угрупування «ЛНР» заявили про відведення військової техніки ще в суботу, 3 жовтня. За умовами досягнутих домовленостей, кожна зі сторін має відвести озброєння на відстань 15 кілометрів від лінії зіткнення, щоб утворилась вільна 30-кілометрова зона. За словами першого заступника командира корпусу так званої «народної міліції» угруповання «ЛНР» Сергія Козлова, представники ОБСЄ зафіксували початок відведення з їхнього боку.

«Ми їм вказуємо точки, звідки ми виводимо озброєння, вказуємо точку, куди привели. Місія ОБСЄ присутня під час відведення і перевіряє техніку. Ми їм передали загальну кількість техніки, інвентарні номери і заводські номери. А далі вони вже контролюють, щоб техніка була на місці», – заявив Сергій Козлов.

Бойовики угруповання «ЛНР» відводять від лінії зіткнення озброєння калібром до 100 мм в районі селища Олександрівськ, Луганська область, 3 жовтня 2015 року
Бойовики угруповання «ЛНР» відводять від лінії зіткнення озброєння калібром до 100 мм в районі селища Олександрівськ, Луганська область, 3 жовтня 2015 року

У Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ в Україні Радіо Свобода підтвердили, що їхні спостерігачі бачили, як сепаратисти почали переміщення озброєнь калібру менше від 100 мм. Щоправда, як пояснив речник місії Майкл Боцюрків, це лише початок, тому важко робити остаточні висновки. За домовленостями, обидві сторони мають надавати місії перелік типів відведеної зброї, її кількість, серійні номери, маршрути переміщення та місця подальшого зберігання.

Люди не перестануть гинути – експерт

«Ми бачили пересування важких озброєнь так званої «ЛНР». Це позитивний крок, хоч треба розуміти, що зброю треба не лише переміщувати, а й зберігати в нових місцях і не використовувати її. У мене зараз немає точних даних, коли саме вони почали переміщення, але рух точно відбувається. В будь-якому разі, ми продовжуємо спостереження. Щодо української сторони, то ми зможемо відрапортувати завтра. Зараз я не можу нічого сказати, бо інформація від спостерігачів все ще надходить. Але вже можна констатувати, що обидві сторони надають більше базової інформації, що має велике значення для нас і допоможе проводити спостереження і перевіряти інформацію», – повідомив речник Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

Те, що сторони почали відведення озброєнь, підтверджують і військові експерти. За інформацією координатора групи «Інформаційний спротив» Юрія Каріна, відкриті бойові зіткнення на Донбасі справді вдалось припинити. Втім, це не означає, що сторони конфлікту перестануть рахувати втрати.

Вже десятками вимірюються жертви «тихої війни». На розтяжках, мінах, мінних перепонах, мінних полях підриваються люди, бронетехніка
Юрій Карін

«Вже десятками вимірюються жертви «тихої війни». На розтяжках, мінах, мінних перепонах, мінних полях підриваються люди, бронетехніка. Відбувається це і з однієї, і з іншої сторони», – розповів експерт.

Також, за словами Каріна, свою діяльність продовжуватимуть розвідувально-диверсійні групи. Основні ж військові сили використовуватимуть затишшя для зміцнення оборони і тренувань на полігонах.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG