Доступність посилання

ТОП новини

Релігійні свободи порушують бойовики «Ісламської держави», «ДНР» та «ЛНР» – звіт


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

США назвали сепаратистів на Донбасі та російських окупантів у Криму серед порушників релігійних свобод

Повстанські і терористичні організації, такі як угруповання «Ісламська держава», завдають серйозної шкоди релігійним свободам і порушують права людини щодо цього. Про це йдеться у щорічному міжнародному звіті щодо релігійної свободи за 2014 рік, оприлюдненому Державним департаментом США у середу, 14 жовтня. У звіті йдеться, що свобода релігії порушується не лише на Близькому Сході та країнах Африки, але і в Україні, на підконтрольній Росії та проросійським бойовикам території.

ЗАВАНТАЖИТИ

У центрі уваги цьогорічного звіту релігійних свобод стало порушення цього права з боку угруповання «Ісламська держава», яке захопило частину Іраку та Сирії. У звіті наголошується, що минулого року ісламісти на захопленій території вчинили велику кількість вбивств, викрадень, торгували людьми, брали їх у рабство.

Жодна країна не може реалізувати свій потенціал, якщо люди позбавлені права відкрито сповідувати свої переконання
Джон Керрі

«Ядром цього звіту є те, що країни виграють, коли їхні громадяни повною мірою можуть користуватися правами, до яких вони мають доступ. Сподіваюся, це не просто теорія, це доведено реальністю. Жодна країна не може реалізувати свій потенціал, якщо люди позбавлені права практикувати, мати, змінювати та відкрито сповідувати свої переконання», – заявив державний секретар США Джон Керрі, презентуючи звіт про релігійні свободи.

Експерти у звіті наголошують, що проросійські сепаратисти у Луганській та Донецькій областях також викрадали людей, чинили побиття та погрози щодо протестантів, католиків та представників Української православної церкви Київського патріархату. У звіті йдеться також, що на цій території зафіксовані акти антисемітизму.

Автори звіту моніторили і ситуацію в окупованому Росією Криму. З часу анексії тут чиниться тиск на представників Української православної церкви Київського патріархату, Української греко-католицької церкви та кримських татар, які є мусульманами, йдеться у звіті.

Релігійні свободи у Криму та на окупованому Донбасі порушують по-різному

Андрій Юраш
Андрій Юраш

Український релігієзнавець Андрій Юраш погоджується, що права віруючих порушують як в анексованому Криму, так і на окупованій території Донбасу. При цьому він наголошує, що у цих двох регіонах існують певні відмінності щодо релігійних свобод.

На територіях, де домінують сепаратисти та проросійські військові угруповання, взагалі не діють жодні закони
Андрій Юраш

«У Криму Російська Федерація формально бере на себе відповідальність за забезпечення прав віруючих та представників різних національностей згідно зі своїм національним законодавством. Це законодавство не відповідає тим вимогам вільного, ліберального, демократичного суспільства, які Україна намагається забезпечити на своїй території. Але це хоча б формальна видимість законодавчого поля. Натомість на територіях, де домінують сепаратисти та проросійські військові угруповання, взагалі не діють жодні закони», – говорить Юраш.

Він зазначає, що у Криму порушуються насамперед права кримських татар, які є мусульманами. «Зрозуміло, що для Росії кримські татари у Криму є найбільшою загрозою, – говорить Юраш. – Тому одним з найперших кроків, які російська влада намагалася зробити у Криму – це створити альтернативні структури до Духовного управління мусульман Криму. Йдеться про так званий «таврійський муфтіят». «Це був такий собі «троянський кінь», яким російська влада намагалася в’їхати у кримськотатарські структури. Саме це і призвело до того, що зараз Духовне управління мусульман Криму перереєструвалося за російськими законами», – говорить релігієзнавець.

Представники нетрадиційного ісламу покинули Крим – Семиволос

Ігор Семиволос
Ігор Семиволос

Тиск з боку Росії на мусульманську громаду Криму відбувається через релігійні структури, каже Радіо Свобода директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Тиск чиниться на структури муфтіяту, а отже і на віруючих
Ігор Семиволос

«Іслам не існує у космосі. Він існує через певні структури, які уособлює собою муфтіят. Тиск чиниться на структури муфтіяту, а отже і на віруючих», – наголошує Ігор Семиволом.

Окрім цього, зазначає він, організації нетрадиційного ісламу, які в Україні існують легально, змушені були переїхати з Криму на материкову частину.

«Йдеться зокрема про «Хізб ут-Тахрір» та салафітів. Україна не визнавала ці організації терористичними, і взагалі щодо них ніяким чином не було ніяких претензій. Вони жодним чином не порушували закон», – каже Семиволос.

На Донбасі найгірша ситуація з релігійними свободами протестантів – Юраш

Що ж до окупованої території Донбасу, то, за словами Андрія Юраша, тут найменш захищеними є представники Української православної церкви Київського патріархату, греко-католики, а особливо протестанти.

Всіма правами на окупованій території Донбасу користується лише православна церква московського патріархату
Андрій Юраш

«Всіма правами на окупованій території Донбасу користується лише православна церква (московського патріархату). Також тут йде певний реверанс до трьох релігійних спільнот – римо-католиків, іудеїв та мусульманських організацій. Великим відсотком там були протестантські спільноти. Саме вони і зазнали найбільших переслідувань», – говорить Юраш.

Звіти про стан релігійної свободи у світі Державний департамент США видає щороку, щоб привернути увагу до проблеми придушення релігійних свобод.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG