Доступність посилання

ТОП новини

Демократи на перших президентських дебатах говорили про Путіна


Плакат на акції протесту проти військових дій режиму Путіна у Сирії. Австралія, Сідней, 11 жовтня 2015 року
Плакат на акції протесту проти військових дій режиму Путіна у Сирії. Австралія, Сідней, 11 жовтня 2015 року

«Володимир Путін уже шкодує, що розпочав агресію в Україні та захопив Крим. А після Сирії він шкодуватиме ще більше», – Берні Сандерс

Це була єдина згадка про Україну на перших теледебатах демократів, де домінували питання внутрішньої політики. Часом могло складатися враження, що дебати постійно зводилися лише до двох учасників: це колишня держсекретар Гілларі Клінтон та сентор від штату Вермонт Берні Сандерс. Вони ведуть перед за рівнем підтримки потенційних виборців і зараз є головними суперниками. Але вони знайшли одне, у чому дійшли згоди.

«Дозвольте сказати щось, можливо, політично невиважене, але я вважаю, що пані держсекретар правильно каже: американцям обридло слухати про ту кляту електронну пошту», – сказав Сандерс, а Клінтон підхопила: «Мені також, мені також». «Краще говорити про реальні проблеми Америки», – додав Берні Сандерс.

США мають дати чітко зрозуміти Путіну, що його присутність в Сирії, хаос і бомбардування людей, які він там чинить на боці Асада, неприйнятні
Гілларі Клінтон

Однією з проблем, щодо якої думки учасників дебатів різко розходилися, було питання: що робити у Сирії після втручання туди Росії?

«Я вважаю, що США мають дати чітко зрозуміти Путіну, що його присутність в Сирії, хаос і бомбардування людей, які він там чинить на боці Асада, неприйнятні», – заявила Гілларі Клінтон.

Коли росіяни почнуть гинути у Сирії, то я думаю, російський народ буде вимагати повернення військових додому
Берні Сандерс

«Я вважаю, коли росіяни почнуть гинути у Сирії, коли він (Путін) там загрузне, то я думаю, російський народ буде вимагати повернення військових додому. І, можливо, співпраці зі США, щоб виправити ситуацію. Я зроблю все можливе, щоб США не зав’язли у ще одній трясовині, як це було в Іраку, що стало найбільшою зовнішньополітичною помилкою в історії країни», – додав Берні Сандерс.

Колишній губернатор штату Мериленд Мартін О’Меллі також мав застереження. «Я би не поспішав із застосуванням військової сили. Я вважаю, пані держсекретар, що проголошення у Сирії зони, забороненої для польотів, було би помилкою», – сказав О’Меллі.

Колишній губернатор штату Род-Айленд Лінкольн Чейфі вважає проблемою, що Гілларі Клінтон свого часу голосувала за війну в Іраку: «Тоді справжніх доказів наявності зброї масового знищення в Іраку не було. Я про це знаю, бо сам вивчав питання».

Джим Вебб, колишній сенатор від штату Вірджинія, наголосив на іншому зовнішньополітичному пріоритеті: «Якщо говорити про проблемну ділянку, від якої може походити загроза нашій національній безпеці, то зараз треба налагоджувати відносини з Китаєм».

Очікувано різка дискусія виникла довкола питання про право на володіння зброєю у США. Клінтон звинувачувала Сандерса у підтримці виробників зброї.

«Він хотів гарантувати недоторканність єдиній галузі в Америці. Усі решта повинні нести відповідальність. Але не виробники зброї. Нам треба сказати «Досить!», так далі неможна», – наголосила вона.

«Як сенатор із переважно сільського штату я мушу сказати пані Клінтон, що просто криками ми не зможемо гарантувати, що зброя не потраплятиме до рук тих людей, які не повинні мати доступу до неї. Щоб покласти край випадкам такого жахливого насильства», – зазначив у відповідь Берні Сандерс.

То хто ж з претендентів зміг показати себе з кращого боку на цих теледебатах? «Я вважаю, що Клінтон виграла дебати. Вона влучно говорила про проблеми насильства з вогнепальною зброєю, про міграцію, про оплачувані відпустки. І найважливіше, що президентом буде жінка», – переконана її прихильниця Чжуді Лу.

Опоненти не готові визнавати поразку. «Я вважаю, що на дебатах переміг Барні Сандерс: він задавав тон в усіх темах. Я вважаю, що він задає тон усій цій виборчій кампанії. Саме він говорить про середній клас», – вважає голова виборчої кампанії Берні Сандерса Ед Шульц. «Коли губернатор О’Меллі там, на сцені, наполіг на своєму, я вважаю він став однозначним переможцем», – говорить прихильниця цього претендента в кандидати.

Деякі претенденти скаржилися на брак можливості висловитися. «Спробувати отримати можливість просто відповісти на запитання, яких було так багато. Дехто навіть не отримав шансу висловитися», – каже Мартін О’Меллі.

Дебати демократів фактично мали ще одного невидимого учасника. Він офіційно ще не сказав, чи буде балотуватися. Але його прихильники скористалися нагодою, щоби оприлюднити відеорекламу із закликом до Джо Байдена приєднатися до перегонів. Але час для прийняття рішення вибігає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG