Доступність посилання

ТОП новини

В Україні – «розіп’ятий хлопчик», а в Ізраїлі – «страчений підліток»


Сутички палестинців з ізраїльськими силами безпеки недалеко від міста Наблус. 12 жовтня 2015 року
Сутички палестинців з ізраїльськими силами безпеки недалеко від міста Наблус. 12 жовтня 2015 року

Чи стане посилення ізраїльсько-палестинських протистоянь початком «третьої інтифади»?

Палестинські радикали підпалили третю за значимістю юдейську святиню – гробницю праотця Йосипа поблизу табору палестинських біженців на Західному березі річки Йордан. За словами ізраїльського журналіста Шимона Брімана, це свідчить про те, що палестинське керівництво підбурює людей до вандалізму і нападів, у той час коли ізраїльська влада охороняє мусульманські об’єкти навіть під час хвилі терору.

З початку жовтня в Ізраїлі відбувалось по декілька терактів і нападів на день. Щонайменше сім осіб загинули, кілька десятків людей були поранені. У перебігу операцій ізраїльських сил безпеки вбито 32 палестинці: 14 осіб, причетних до нападів, і учасники заворушень та стихійних демонстрацій.

Причиною спалаху насильства, за заявами палестинських представників, стали відвідування Храмової гори, де розташована одна з головних мусульманських святинь – мечеть Аль-Акса. На думку палестинців, Ізраїль має намір змінити статус релігійних об’єктів на Храмовій горі, зменшивши права мусульман. Ізраїльська влада це заперечує.

Ізраїльські солдати під час зіткнень з палестинцями в місті Хеврон. 13 жовтня 2015 року
Ізраїльські солдати під час зіткнень з палестинцями в місті Хеврон. 13 жовтня 2015 року

Про те, що ізраїльтяни завжди підтримували порядок на цій горі і не заважали тисячам мусульман там молитися, каже й ізраїльський журналіст Шимон Бріман. За його словами, самим євреям вхід туди був вкрай мінімізований.

«Там була ситуація якраз така, що мусульмани могли вільно молитися, а євреї – ні. Яскравий приклад стався у палестинському місті, в якому спалили єврейську святиню – могилу Йосипа, одного з дітей праотця Якова, про якого написано у Книзі Буття. Не дивлячись на це, юрба мусульман розгромила це місце і влаштувала пожежу. Це до того, що ізраїльська влада охороняє мусульманські об’єкти. Наприклад у дні, коли була хвиля арабського терору, ізраїльська поліція охороняла мечеті. У той час коли палестинське керівництво підбурює людей до вандалізму і нападів, і немає ніякого захисту для юдейських святих об’єктів», – висловлює думку журналіст.

Конфлікт активізувався саме зараз через вплив антиізраїльської кампанії, яку останні три-чотири тижня веде керівництво Палестинської автономії, вважає Шимон Бріман. Про централізований вплив, на його думку, свідчить факт, що у четвер хвиля цих терактів раптово зменшилась. Він також розповідає про те, що ЗМІ і соціальні мережі посилюють градус протистоянь. Зокрема, голова Палестинської автономії Махмуд Аббас виступив із заявою про те, що ізраїльтяни нібито вбили 13-річного арабського підлітка, який «зарізав» іншого єврейського підлітка.

«Та виявилось, що він живий, зараз у лікарні, і його лікують ізраїльські лікарі. А лідер Палестинської автономії каже, що він загинув, тим самим розпалюючи ворожнечу», – розповідає журналіст.

Стосовно цього хлопця лідер Палестинської автономії вжив слово «стратили», розповідає ізраїльський експерт із питань ісламу і Близького Сходу Діна Ліснянська.

За її словами, враження, що у посиленні ізраїльсько-палестинських протистоянь не було направляючої руки, було лише на початку активізації конфлікту.

«Але це спростовується, оскільки певні відгалуження Палестинської автономії, включаючи «Фатх», «Хамас», «Ісламський джихад», і саму організацію ОВП (Організація визволення Палестини, голова якої – Махмуд Аббас, який водночас є головою Палестинської автономії), підписались під документом, у якому закликали усіх палестинців, зокрема і тих, хто знаходиться всередині Ізраїлю, які називають себе «ізраїльськими арабами», із закликом атакувати євреїв, де б вони не знаходились, оскільки ми зараз, цитую, «Входимо до ери третьої інтифади». Перша була у кінці 80-х років, друга – на початку 2000-х, і от зараз нібито третя, «Інтифада одинаків», – розповідає у телефонному коментарі з Ізраїлю Діна Ліснянська.

Сам Махмуд Аббас, зі свого боку, звинуватив Ізраїль в ескалації напруженості під час зустрічі з представником Російської Федерації в Палестинській автономії Олександром Рудаковим.

«Є ризик, що будь-хто, хто пройде повз тебе, дістане ніж»

Одна із засновниць волонтерської організації «Ізраїльські друзі України» Анна Жарова працює в Єрусалимі. Один з терактів стався неподалік її офісу. Саме тоді нападник зайшов в автобус і почав стріляти по пасажирах. За її словами, ситуація в місті стала більш напруженою, ніж під час першої інтифади (палестинського повстання) у 2000 році.

Місце нападу на автобус в Єрусалимі. 13 жовтня 2015 року
Місце нападу на автобус в Єрусалимі. 13 жовтня 2015 року

«Тоді були теракти на вулицях, вибухали автобуси, кафе... Це був страшний період, але люди якось... якщо хтось комусь не подобався в автобусі, – просто виходили. Але тоді не було такого страху, який є зараз. Знайомі і друзі кажуть, що центральні вулиці у багатьох містах стали порожніми. Є страх. Є ризик, що будь-хто, хто пройде повз тебе, дістане ніж», – розповідає Анна.

Ізраїль змушений захищатися і приймати більш глобальні рішення – експерт

Жовтневі теракти в Єрусалимі несуть у собі небезпеку початку третьої інтифади, бо 15 років тому звідти вже почалось палестинське повстання, вважає директор українського Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Ігор Семиволос
Ігор Семиволос

«Все залежить від того, наскільки радикальні групи палестинського суспільства готові до таких заходів, та наскільки далеко готові йти ізраїльтяни у придушенні тих повстань. Хоча поки що говорити про інтифаду зарано. Воно не виглядає так, що призведе до масових заворушень, як у 1997-у або 2000 році», – зазначає Ігор Семиволос у коментарі Радіо Свобода.

Експерт припускає, що посилення арабсько-єврейського конфлікту в Ізраїлі може призвести до перегляду цією державою своєї політики на Близькому Сході.

«Є проблема – Ізраїль опиняється в ситуації, коли він змушений захищатися і приймати рішення в тому числі більш глобального характеру, окрім посилення внутрішньої безпеки. Ізраїль змушений переглядати свою політику в регіоні. Ми вже знаємо, що були як мінімум удари нанесені по сирійських постах. Відповідно, є ризик того, що Ізраїль може втягнутися у цей конфлікт, в центрі якого перебуває зараз Сирія», – припускає експерт.

Водночас арабіст Діна Ліснянська сумнівається, що така операція зможе змусити Ізраїль стати частиною Сирійського конфлікту.

«Ізраїль всіма своїми силами намагається у цю війну не влізти з різних причин – дипломатичних і стратегічних. В Ізраїлю немає ніякого сенсу ані вплутуватися у Сирійський конфлікт, ані збільшувати свої позиції на Близькому Сході», – вважає вона.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG