Доступність посилання

ТОП новини

Екс-прем’єра Молдови заарештували на місяць


Колишній прем’єр-міністр Молдови Влад Філат під час виступу у парламенті. Кишинів, 15 жовтня 2015 року
Колишній прем’єр-міністр Молдови Влад Філат під час виступу у парламенті. Кишинів, 15 жовтня 2015 року

В країні зник мільярд доларів з трьох банків, що становить десяту частину ВВП невеликої Молдови

Колишнього прем’єр-міністра Молдови Влада Філата заарештували на місяць через підозри у причетності до зникненні мільярда доларів з кількох банків країни, що призвело до масових протестів в центрі Кишинева, які тривають від початку минулого місяця. Оглядачі називають арешт колишнього очільника уряду безпрецедентним кроком і свідченням серйозності намірів країни, яка хоче стати членом Євросоюзу, у боротьбі з корупцією.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Натовп людей зібрався біля приміщення суду в центрі Кишинева, який ухвалював рішення щодо продовження на місяць арешту екс-прем’єра Влада Філата. Дехто був проти арешту, дехто навпаки – прийшов підтримати цей крок.

У Молдові збираються демонстранти через арешт колишнього прем’єра (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00


Філата заарештували 15 жовтня спочатку на три дні через підозру до причетності у зникненні одного мільярда доларів із трьох банків, а тепер термін попереднього ув’язнення подовжено на місяць.

Мільярд доларів – це величезна сума для невеликої країни і становить одну десятку ВВП держави. В середньому пересічна молдовська сім’я має на усіх членів 300 доларів на місяць і сотні тисяч молдаван змушені були залишити країну й податися на заробітки до Західної Європи або Росії.

Прокурори підозрюють, що колишньому очільнику молдовського уряду, який на прем’єрській посаді перебував із 2009-го по 2013 рік, зі зниклого мільярда перепало десь 250 мільйонів доларів. Філат заперечує причетність до зникнення грошей.

Молдовський антикорупційний прокурор Адріана Бетішор так пояснила крок прокуратури: «Ми продовжили на 30 днів попередній арешт Філата Володимира. Цей засіб був необхідний, бо є багато аспектів і доказів у цій справі. Додамо до справи і матеріали обшуку, які дали нам додаткову інформацію».

Адвокат Влада Філата Ігор Попа каже, що екс-прем’єра переслідують безпідставно.

«Ми, команда адвокатів, будемо рухатись далі. Наступна інстанція – Апеляційний суд. Якщо попередній арешт залишать в силі, ми підемо до Європейського суду з прав людини», – зауважив адвокат Ігор Попа.

Сам Філат назвав свій арешт «лише дешевим шоу». «Я доведу свою невинність у суді», – зазначив екс-прем’єр Молдови.

Екс-прем’єре, де зниклий мільярд доларів?


Справа, яка стала землетрусом у Молдові

Формально Філата притягли до справи за скаргою колишнього банкіра Ілана Шора, який був причетний до «Економічного банку» (Ощадбанк Молдови) – одного з трьох банків, звідки й зник мільярд доларів. Шор (недавно він став мером міста Орхей) заявив, що Філат вимагав хабарів, хоча сам екс-прем’єр і його адвокати це спростовують.

Якщо вина Філата буде доведена, то йому загрожує тюремне ув’язнення терміном від 7 до 15 років, а також штраф і заборона займати певні посади протягом 10-15 років.

15 жовтня більшість депутатів молдовського парламенту проголосували за зняття з Філата депутатської недоторканності після відповідного прохання генерального прокурора країни Корнелія Гуріна. Фракція ліберал-демократів покинула зал засідань і не брала участі в голосуванні.

Після зняття депутатського імунітету Влад Філат склав із себе повноваження голови Ліберально-демократичної партії і передав їх однопартійцю і чинному прем’єру Валерію Стрельцю. Той назвав «виставою» позбавлення недоторканності Філата та висловив упевненість, що екс-прем’єр доведе свою невинуватість

Вже півтора місяця у Молдові відбуваються протести як проєвропейських, так і проросійських сил із вимогою проведення дострокових парламентських виборів, відставки президента та всенародних виборів глави держави. Серед вимог протестувальників також ­– зміна керівництва силових структур та повернення викраденого з банківської системи мільярда доларів.

Є й такий погляд на протести у Молдові від американських аналітиків: вигідно Росії:


ЄС теж «проґавив» мільярд?

Директор Інституту світової політики в Києві Альона Гетьманчук вважає Філата одним із двох реальних і найбільших олігархів Молдови – іншим є Влад Плахотнюк, із яким Філат політично й бізнесово конкурував.

Є доля провини ЄС: занадто поблажливо ставився він до молдовських євроінтеграторів, захоплюючись їхнім вмінням говорити правильні речі англійською
Альона Гетьманчук

«У цих прекрасних «євроінтеграторів» апетит до грошей виявився в рази більшим, аніж в усіх молдовських попередників. Це, мабуть, унікальний випадок в історії ЄС, коли євроінтеграція стала асоціюватись із корупцією», – написала недавно у своєму блозі Гетьманчук.

«У тому, що сталось у Молдові із вкраденим мільярдом, є доля провини ЄС: занадто поблажливо ставився він до молдовських євроінтеграторів, захоплюючись їхнім вмінням говорити правильні речі англійською й показною готовністю рухатись до ЄС», – вважає Гетьманчук.

Дехто з користувачів Twitter каже, що західні ЗМІ не приділяють належної уваги протестам у Молдові через те, що там проєвропейський уряд:

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG