Доступність посилання

ТОП новини

Незважаючи на холоди і дощі, міграційна криза на Балканах триває


Мігранти очікують перетину хорватсько-словенського кордону. 19 жовтня 2015 року
Мігранти очікують перетину хорватсько-словенського кордону. 19 жовтня 2015 року

«Ми роздаємо плащі, ковдри, тістечка і воду. Це дуже серйозна гуманітарна ситуація»

Хорватія та Словенія стали останніми «гарячими точками» в міграційній кризі в Європі. Ця криза з настанням холодів хоч і зменшилась в масштабах, але далека до завершення. Тисячі мігрантів все ще перебувають на Балканах, намагаючись потрапити до Західної Європи.

Незважаючи на холоди і дощі міграційна криза на Балканах триває
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Угорщина після закриття свого кордону із Сербією і побудови паркану для стримання міграційних потоків, нині закрила ще й свій кордон з Хорватією. В Угорщину мігранти намагаються – чи намагалися – потрапити через те, що вона є членом шенгенської зони всередині ЄС і потрапляння до Угорщини автоматично відкриває шлях до переважної більшості країн Євросоюзу.

Угорщина закриває кодон з Хорватією:

Речниця Єврокомісії Наташа Бертод хоча і процитувала президента Єврокомісії Жан-Клода Юнкера, який в принципі виступив проти побудови нових парканів у сучасній Європі, однак визнала, що Будапешт мав право на зведення паркану.

«Щодо контролю на угорському кордоні з Хорватією – в листі, який ми отримали від угорської влади, Єврокомісію поінформовано, що Угорщина вирішила посилити контроль на своєму кордоні з Хорватією. Угорщина навіть не повинна була інформувати нас, бо її дії пов’язані із зовнішнім кордоном шенгену», – сказала Бертод.

Агенція ООН у справах біженців каже, що нині на кордоні Сербії та Хорватії скупчилось приблизно 1500-2000 біженців.

Ми роздаємо плащі, ковдри, тістечка і воду. Це справді дуже серйозна гуманітарна ситуація
Ірода Аскарова

«Ми роздаємо плащі, ковдри, тістечка і воду. Ми робимо все, що можемо, як також і інші допорогові організації. Це справді дуже серйозна гуманітарна ситуація, бо кордон з хорватського боку є закритим наразі», – пояснює координатор Агенції ООН Ірода Аскарова.

Увечері в понеділок, Хорватія таки відкрила кордон із Сербією, дозволивши прохід частині біженців.

Отже, які маршрути обирають біженці після закриття кордонів Угорщиною? Тепер мігранти йдуть не на північ до Угорщини з Сербії, а повертають на захід до Хорватії, яка не є членом шенгену, хоча і є членом ЄС. А мета тепер – через Хорватію пройти до Словенії, яка в шенгенській зоні.

Так тепер виглядає потік біженців на Балканах після побудови парканів Угорщиною на кордоні з Сербією та Хорватією
Так тепер виглядає потік біженців на Балканах після побудови парканів Угорщиною на кордоні з Сербією та Хорватією

«Уряд вирішив залучити армію»

Прем’єр-міністр Словенії Міро Церар заявив про кризову ситуацію і про залучення армії для стримання мігрантів, більшість яких через Словенію хочуть пройти до Австрії і далі до Німеччини

Особовий склад війська та різного типу військова техніка будуть залучені для посилення охорони державного кордону
Міро Церар

«Уряд вирішив залучити армію, яка віднині буде допомагати поліції. Особовий склад війська та різного типу військова техніка будуть залучені для посилення охорони державного кордону», – заявив глава словенського уряду Церар.

Невелика Словенія каже, що може щодня займатись двома з половиною тисячами мігрантів – на більшу кількість в неї не вистачає ресурсів в плані допомоги, організації транзиту, тимчасового розміщення тощо.

Для порівняння масштабів – лише до Хорватії за останні п’ять тижнів прибуло 200 тисяч мігрантів. Усього, за даними Міжнародної організації з міграції, до Європи цього року прибуде назагал 700 тисяч біженців, але пікові місяці були влітку.

Нині ж ситуацію ускладнюють сильні дощі на Балканах, і часто мігранти змушені ночувати просто неба. Дощ падає останні два дні, також вже середина холодного жовтня і наближається зима.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG