Доступність посилання

ТОП новини

Пожежа у Сватові – це диверсія – міністр оборони України


Українські військовослужбовці охороняють територію складу з боєприпасами у місті Сватові. 30 жовтня 2015 року
Українські військовослужбовці охороняють територію складу з боєприпасами у місті Сватові. 30 жовтня 2015 року

Минулого року мешканці Сватова самостійно прогнали сепаратистів – підполковник Руслан Ткачук

Вибухів у Сватові більше не чути – внаслідок пожежі та детонації боєприпасів на складі на Луганщині загинуло двоє людей, щонайменше п’ятеро отримали поранення. Графік руху потягів зупинили, пересування містом обмежили. Військові говорять про диверсію – це наразі одна з головних версій, а деякі експерти підозрюють місцевих мешканців у співпраці з бойовиками. До населеного пункту вже почали приїжджати волонтери.

Вибух і пожежі на складі боєприпасів у місті Сватові Луганської області – це робота диверсійних груп противника. Саме таку попередню версію озвучив міністр оборони України Степан Полторак.


29 жовтня близько 19:45 розпочалася пожежа на території об’єднаного польового складу Збройних сил України. Вона й призвела до детонації боєприпасів. Точні причини з’ясовують, але деякі версії у військових вже є.

Степан Полторак
Степан Полторак

«За попередніми даними, причиною події були диверсійні дії противника. Мета, яку вони ставили перед собою, – це дестабілізація обстановки в регіоні. У ході надзвичайних подій чотири військовослужбовці Збройних сил України отримали поранення. На жаль, ще один військовослужбовець загинув», – наголосив міністр оборони Степан Полторак.

Також загинула одна місцева мешканка – жінка, яка працювала продавцем у крамниці поблизу. Четверо місцевих мешканців отримали поранення.

У Сватові створено оперативний штаб, до складу якого увійшли представники Міністерства оборони України, правоохоронних органів, ДСНС України, органів державної влади і місцевого самоврядування. Загалом на складі, розташованому приблизно за 2 кілометри від жилих районів Сватова, зберігалося близько 3,5 тисячі тонн боєприпасів – реактивних, артилерійських, стрілецьких тощо.

Внаслідок розривів та вибухів пошкоджено 35 будівель, у тому числі житлових. Розбиті вікна, мешканці чекають на теплоізоляційну плівку.

Вибухи у Сватові – відео з місця події
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00


Вночі розриви снарядів можна було почути щодесять хвилин, вранці – щогодини. Починаючи з 15:00 нових розривів снарядів не чули, а пожежу локалізували. Військовослужбовці і рятувальники перейшли до наземної розвідки й створили 20 зведених груп для розмінування. Застосовуються пожежні танки й інженерні машини розмінування. Допомагають також місцеві міліціонери і медичні служби.

Боєприпаси підірвали однією сигнальною ракетою

Георгій Тука
Георгій Тука

Вранці у п’ятницю голова Луганської цивільно-військової адміністрації Георгій Тука заявляв, що причиною пожежі стали два постріли з сигнальної ракетниці. «Поки військовослужбовці гасили перше загорання, друге спричинило пожежу і детонацію», – заявив Тука в ефірі одного з телеканалів.

Координатор громадської ініціативи «Права справа» Дмитро Снєгирьов у інтерв’ю Радіо Свобода не виключає, що в разі диверсії до неї могли мати стосунок місцеві мешканці.

«Сватове – фактично тилове місце. Відстань до лінії зіткнення більше ніж 100 кілометрів. Вона неможлива для роботи диверсійно-розвідувальних груп у її класичному розумінні. З іншого боку, не можна відкидати той факт, що в Сватові дуже високий відсоток проросійськи налаштованого населення і, відповідно, агентури, яка там є. Навіть якщо це були диверсанти, то це диверсанти дуже високого рівня», – наголосив Снєгирьов.

За його інформацією, сигнальні ракети спрацювали з великим інтервалом – перша ще вдень, а друга – близько восьмої вечора. Він також припускає, що за вибухом стоїть намагання влади зірвати вибори – у місті дуже багато військ, а район полігону додатково патрулюється.

Український вертоліт пролітає над пожежою на військовому кладі у місті Сватове Луганської області. 30 жовтня 2015 року
Український вертоліт пролітає над пожежою на військовому кладі у місті Сватове Луганської області. 30 жовтня 2015 року

Робоча дистанція для сигнальної ракети – 200-300 метрів, розповів Радіо Свобода речник АТО в Луганській області підполковник Руслан Ткачук. Згідно з попереднім висновком комісії Міністерства оборони, сигнальну ракету випустили із зовнішньої сторони складу.

«Периметр складу дуже великий, тому цілком імовірно. Однак я думаю, що буде проведено докладне розслідування. Потім воно буде оприлюднене», – наголосив Ткачук.

Минулого року мешканці Сватова самостійно прогнали сепаратистів

Підполковник говорить, що є досить багато варіантів того, як диверсанти противника могли опинитися так далеко від лінії зіткнення, але остаточно встановити маршрут групи має слідство. Ткачук також не вважає, що диверсанти мали підтримку місцевого населення і нагадує, що Сватове було єдиним місцем Луганщини, де сепаратисти свого часу не змогли захопити владу.

Тут сильна українська громада, тут люди в більшості розмовляють українською
Руслан Ткачук

«Чому так сталося? Тому що тут сильна українська громада, тут люди в більшості розмовляють українською. Коли вони прибули, щоб узяти владу, їх просто не пустили в місто. Навіть зараз я був вражений – люди після вибуху мали якось висловлювати обурення, усі були налякані вибухом, але особисто я обурення не чув», – розповів Ткачук.

Годувати Сватове доведеться на польових кухнях

Допомогу постраждалим місцевим мешканцям уже збирають волонтери. Координатор ініціативи «Восток-SOS» Юлія Пелюсова розповіла Радіо Свобода, що перш за все треба нагодувати людей.

«Ми привезли гуманітарну допомогу, якою можна годувати людей на польовій кухні: вермішель, гречка, рис, цукор, сушки, чай, згущене молоко і консерви. Ми ще зараз під’їдемо в школу і бомбосховище, куди евакуювали людей, подивимось, чи можливо там переночувати», – розповіла Пелюсова.

Місцевий мешканець біля свого зруйнованого будинку у Сватові. 30 жовтня 2015 року
Місцевий мешканець біля свого зруйнованого будинку у Сватові. 30 жовтня 2015 року

Пізніше волонтер підтвердила, що рятувальники почали розгортати польові кухні і встановлювати намети – газу в місті немає, і польові кухні залишаються чи не єдиним засобом нагодувати мешканців.

Ми привезли гуманітарну допомогу, якою можна годувати людей на польовій кухні
Юлія Пелюсова

Згідно з рішенням Луганської цивільно-військової адміністрації й оперативного штабу, пересування територією міста обмежили. За словами заступника голови адміністрації Юрія Клименка, обласні служби евакуювали пацієнтів міської районної лікарні, мешканців будинку для людей похилого віку і школи-інтернату. Також тимчасово змінені маршрути руху кількох пасажирських потягів, які проходять через Сватове, і припинено рух приміських поїздів на ділянці між містом, де відбувся вибух, і Попасною Луганської області.

Здійснюється посилена охорона місця події і периметру самого населеного пункту. Ще вранці місто самостійно залишило близько 5 тисяч мешканців. Комісія з представників органів влади і місцевого самоврядування фіксує руйнування і визначає матеріальні збитки.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG