Доступність посилання

ТОП новини

Чи триматимуть Корбана під вартою?


Лідер партії «Укроп» Геннадій Корбан під час засідання Новозаводського районного суду Чернігова щодо обрання запобіжного заходу. 2 листопада 2015 року
Лідер партії «Укроп» Геннадій Корбан під час засідання Новозаводського районного суду Чернігова щодо обрання запобіжного заходу. 2 листопада 2015 року

Чернігівський суд обирає запобіжний захід для лідера «Укропу»

Лідера партії «Укроп» Геннадія Корбана 2 листопада привезли до Чернігова. Його під стінами Новозаводського суду міста прихильники та однопартійці чекали з самого ранку. Але обіцяне засідання кілька разів переносили. І до самого початку судового засідання було не зрозуміло, чи є Корбан у Чернігові, оскільки на власні очі його ніхто не бачив. Журналісти та волонтери лише помітили чотири автомобілі, що заїжджали на внутрішнє подвір’я суду, але чи привезли в одній із них Корбана, залишалося загадкою до вечора.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ситуація прояснилася ближче до вечора, коли пресу та соратників Геннадія Корбана впустили до зали засідання. Там, за склом, перебував затриманий.

Журналісти та прихильники пана Корбана мали змогу кілька хвилин із ним поспілкуватись. Геннадій Корбан назвав своє затримання викраденням, розповів, що до нього довго не допускали адвокатів.

Суд до ранку?

Судове засідання розпочалось лише після 17-ї години. Але до вирішення питання щодо обрання запобіжного заходу Геннадію Корбану так і не дійшли. Спочатку адвокати попросили ознайомити їхнього підзахисного з його правами. Це особисто зробив суддя: він зачитав Корбану його права. Але потім адвокати зазначили, що суддя читав не надто голосно і що Геннадій Корбан його майже не чув. Прочитати ж пам’ятку самостійно він не може, бо має поганий зір, а окулярів у нього при собі не було.

Далі адвокати попросили суддю познайомити їх із представниками прокуратури та підтвердити законність їхнього перебування в залі суду саме під час розгляду цієї справи.

Надані суддею та самими прокурорами документи не задовольнили захист. Адвокати заявили, що надані папери не є підтвердженням легітимності представників прокуратури саме на цьому судовому засіданні. Після цього захисники виступили з клопотанням або надати оригінали документів, зокрема витяг з реєстру досудових розслідувань, де б зазначався саме цей прокурорський склад, або, якщо цього не буде зроблено, видалити прокурорів із зали суду.

Суддя відхилив клопотання адвокатів – й отримав відвід

Суддя клопотання захисту щодо представників прокуратури відхилив. Натомість адвокати виступили з іншою заявою про відвід самого судді. Після цього у засіданні була перерва: цей час був потрібен захисту, щоб написати клопотання про відвід судді.

За півгодини засіданні відновилось. І знову – буквально на кілька хвилин. Судді повідомили, що заяву про його відвід захист відніс до канцелярії. Після цього суддя залишив зал засідань.

Адвокати ж пояснили, що зазвичай в аналогічних ситуаціях засідання переносять на наступний день, але прогнозувати дії чернігівських суддів вони не беруться.

Після цього захисники детальніше розповіли журналістам про стан Геннадія Корбана. Зокрема зазначили, що у нього був інфаркт і він потребує госпіталізації. За їхніми словами, це підтверджує висновок лікаря.

Судове засідання відновилось через деякий час. В залі суду з’явився вже інший суддя. Але й він не влаштував представників захисту.

Станом на 22-у годину судове засідання ще не закінчилось. Правозахисники припускають, що воно може тривати до ранку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG