Доступність посилання

ТОП новини

Патріотизм – це щось зробити для України, а не просто футболку з гербом носити – пластунка


Як і навіщо виховувати патріотизм? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Як і навіщо виховувати патріотизм?

«Моя мета – залишитись в Україні, змінити щось, зрештою, навчити інших, допомогти іншим»

Бути українцем – це не обовязково вишиванки, світшоти з гербом та прапори, вважають українці. Члени найстарішої української організації «Пласт» кажуть, що любов до Батьківщини разом з бажанням допомагати іншим – це ключ до процвітання країни. Тому стратегію патрітичного виховання почали, нарешті, розробляти у міністерських кабінетах.

П’ятирічна Марійка із задоволенням відвідує мистецьку майстерню, де має змогу не тільки бавитися з іншими дітками, але й дізнаватись про різноманітні українські традиції, звичаї, народні ремесла. Таку школу вихідного дня організувала її мама Ярослава Музиченко, аби прищеплювати змалечку любов до Батьківщини. Патріотизм потрібно плекати та виховувати, але не нав’язувати через популярні атрибути, як-от вишиванки чи прапори, вважає Ярослава Музиченко.

«Зараз побутує думка, що патріотизм – це фестиваль, це патріотична пісня, і це вишиванка… прапорцем можна ще помахати, при цьому говорячи там російською мовою або сидячи в «Одноклассниках» чи «Вконтакте». А насправді що таке патріотизм? Це любов до свого, до рідного. Хай це буде рідне містечко, рідна вулиця, рідна хата, рідне село – громада. Патріотизм виховується. Це таке соціальне явище, яке виховується не спеціально, а тільки середовищем» – каже організатор творчої дитячої студії «Мистецька майстерня».

Мистецькі заняття на основі українських традицій проходять кожні вихідні у будинку святого Миколая в центрі Києва. До дитячих занять з малювання, математики, історії, української мови, журналістики можуть приєднатись усі охочі. Виховання розумних та творчих особистостей, які люблять і цінують Україну, які є патріотами в душі – основна мета створення такої маленької майстерні вихідного дня.

«Ліпимо, читаємо, фарбами малюємо», – каже маленька Марійка.

Патріотизм у дії, бажання творити щось для України та українська свідомість – це ті якості, які плекаються в одній з найстаріших українських молодіжних організацій «Пласт», вважає пластунка та прес-секретар київського «Пласту» Олександра Петраускайте.

«Пласт» існує вже 103 роки, його члени брали участь у Першій світовій війні, а зараз багато колишніх пластунів воюють на сході України у лавах добровольчих батальйонів. Фізична підготовка є лише однією зі складових навчально-виховного процесу організації. Ідейне ядро спрямоване на виховання сильних духом та морально загартованих людей і є двигуном руху пластунів.

Для мене патріотизм полягає в тому, що я можу не носити цього світшота, але я зроблю щось для України
Ірина Залога

«Багато людей не усвідомлюють. Вони просто вдягають ці світшоти, футболки з гербами, тому що це класно, модно, так робить більшість. Для мене патріотизм полягає в тому, що я можу не носити цього світшота, але я зроблю щось для України. Моя мета – залишитись в Україні, змінити щось, зрештою, навчити інших, допомогти іншим. Це для мене патріотизм. Саме цьому мене навчив «Пласт». Він навчив не соромитись своєї українськості», – сказала пластунка Ірина Залога.

Осередки Пласту є у 13 країнах світу. Найбільшими з них є «Пласт» у США, Канаді, Бразилії, де проживає багато українських діаспорян. «Пласт» дає змогу українцям відчути свою приналежність до України за тисячі кілометрів від рідної землі. У самій Україні кількість пластунів – уже понад 10 тисяч.

На думку Олега Вдов’яка, прес-секретаря всеукраїнського «Пласту», якби всі українці дотримувались законів Пласту, то не було б жодних проблем у країні.

Якщо ми всі будемо любити Україну і будемо на своїх місцях, тоді така країна буде успішною
Олега Вдов’яка

«Є три головні обов’язки у пластуна: бути вірним Богові та Україні, допомагати іншим і жити за пластовим законом і слухатись пластового керівництва. Якщо ми всі будемо любити Україну, не тому що це зараз в тренді, а дійсно любити, і ми будемо допомагати людям реалізуватись у їхніх справах, будемо професіоналами кожний у своїй справі і будемо на своїх місцях, тоді така країна буде успішною», – каже Олег Вдов’як.

Плекання українськості та любові до Батьківщини – справа не лише громадян, але й держави, кажуть фахівці – але держава спромоглася на вироблення стратегії у цій сфері лише зараз, результати ж будуть через роки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG