Доступність посилання

ТОП новини

Блокування Росією кредиту МВФ для України – блеф чи реальна загроза?


«Я не бачу технічних можливостей, щоб якась держава блокувала допомогу Україні» – Плотников

Київ – Росії не вдасться заблокувати кредити Міжнародного валютного фонду для України. У цьому переконувала глава Нацбанку Валерія Гонтарева напередодні сьогоднішнього візиту до Києва місії МВФ. Натомість українські економісти по-різному оцінюють можливості Москви помститися за невиплату Києвом трьох мільярдів доларів кредиту. Деякі фахівці переконані, що далі погроз та піару в цьому питанні Кремль піти не може. А інші спеціалісти вважають, що певні важелі вплинути на співпрацю МВФ і України Росія має. І варто виплатити взяту в розпал Майдану тодішнім президентом Януковичем позику.

Блокування Росією кредиту МВФ для України – блеф чи реальна загроза?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Місія здійснюватиме подальші дискусії на політичному рівні з владою України…». Таким чином у Міжнародному валютному фонді анонсували сьогоднішній візит місії МВФ. А прем’єр Арсеній Яценюк зазначив, що на цих дискусіях йтиметься про хід реформ в Україні.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

«Проводитимемо переговори з нашими західними партнерами з приводу соціальних, економічних і фінансових реформ у країні», – заявив глава уряду.

Нинішній візит відбувається на тлі боргової суперечки між Києвом та Москвою. У грудні 2013 року, в розпал Майдану, тодішній президент України Віктор Янукович поїхав на зустріч до російського колеги Володимира Путіна. Домовилися, що Москва надасть Києву кредит на 15 мільярдів доларів через розміщення українських цінних паперів. Облігації на суму 3 мільярди доларів розмістили на фондовій біржі і їх викупила Росія. Янукович потім втік до тієї ж Росії, а Кремль вимагає виплати боргу, погрожуючи судом і підкреслюючи заявляючи: жодної реструктуризації!

Тепер Росія вивчає можливість застосування ще одного важеля тиску на Київ – а саме Міжнародний валютний фонд. Адже наразі правила цього кредитора забороняють надавати позики державам, які мають непогашену заборгованість перед офіційними кредиторами. (Росія є членом МВФ, Київ має погасити «борг Януковича» у грудні цього року). Щоправда, наприкінці жовтня у МВФ заявили про намір дозволити надання позик країнам, які мають борги перед іншими державами. Хоча це – лише намір, рішення поки немає.

Валерія Гонтарева
Валерія Гонтарева

Глава Нацбанку Валерія Гонтарева вважає марними намагання Москви заблокувати подальше кредитування України Міжнародним валютним фондом. «МВФ уже говорив про те, що продовжуватиме фінансування, бо не Україна відмовляється від реструктуризації («російського» боргу)», заявила Гонтарева за даними агенції «Інтерфакс».

«Якщо подивитися на внесок до статутного фонду з боку Росії, то він є дуже невпливовим»

Економіст Олексій Плотников зазначив у коментарі Радіо Свобода, що далі пропаганди стосовно блокування кредитів МВФ для України Кремль піти не може.

Рішення щодо надання чи ненадання фінансування ухвалюється Радою директорів. А Російська Федерація не має жодного впливу на цю Раду
Олексій Плотников

«Я не бачу якихось технічних можливостей, щоб якась держава блокувала допомогу Україні. Тобто рішення щодо надання чи ненадання фінансування ухвалюється Радою директорів. А Російська Федерація не має жодного впливу на цю Раду. Якщо подивитися на внесок до статутного фонду з боку Росії, то він є у Росії дуже невпливовим, щоб вона через цей внесок впливала», – зауважив Олексій Плотников.

Наразі МВФ офіційно не визначився: він вважає борг України перед Росією комерційним чи державним? Відповідно, поки що незрозуміло, чи може бути дефолт стосовно цього боргу, за умови, що правила МВФ усе-таки не змінять.

«Як би ми не думали, що це був хабар колишньому режиму, фінансові документи працюватимуть так, як вони повинні працювати»

Зі свого боку ще один економіст, Олег Устенко, констатував Радіо Свобода, що певні важелі впливу на співпрацю МВФ і України Росія має. Олег Устенко зазначає, що «борг Януковича», коли суперечку між Києвом та Москвою розглядатиме міжнародний суд, найімовірніше визнають саме державним, а не комерційним.

Висока вірогідність того, що Україні все одно доведеться платити за цим боргом
Олег Устенко

«Висока вірогідність того, що Україні все одно доведеться платити за цим боргом. Як би ми там не думали, що це був хабар колишньому політичному режиму, фінансові документи працюватимуть так, як вони повинні працювати. Лондонський арбітраж, як мені здається, при всій можливій його симпатії до України ухвалюватиме рішення з відкритими очима, але холодним серцем», – прогнозує економіст. На його думку, Україні краще було б у принципі розраховуватися за цим боргом. Саме це стало б меншим злом у такій ситуації.

Попереднього разу місія МВФ прибула в Україну 22 вересня цього року і працювала до 2 жовтня.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG