Доступність посилання

ТОП новини

Країни НАТО не залишать Україну сам-на-сам у конфлікті – генерал США


На Яворівському полігоні розпочались масштабні навчання військових ЗСУ (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

На Яворівському полігоні розпочались масштабні військові навчання для вояків Збройних сил України

Львів – Сполучені Штати Америки і їхні партнери по НАТО, попри події у Сирії, не залишать Україну наодинці з російським агресором на Донбасі, заявив у понеділок на Яворівському полігоні командувач Сухопутних військ Збройних сил США в Європі, генерал-лейтенант Фредерік Ходжес. І як доказ підтримки України назвав масштабні військові навчання, які розпочалися нині на полігоні.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Тільки-но завершились військові навчання для бійців Нацгвардії, які тривали від квітня до листопада цього року, як одразу розпочались нові тренування, але цього разу – для військовослужбовців Збройних сил. Триватиме вишкіл до березня 2017 року, через нього пройдуть понад 5 тисяч контрактників з 5 батальйонів механізованих бригад, які мають бойовий досвід.

Бійці 24-ї механізованої бригади розповіли, що проживають на полігоні у наметах, харчуються разом з представниками натовських військ. На запитання, де краще годують, на полігоні чи у зоні АТО, розсміялись, що про таку їжу на передовій можна хіба що мріяти. А ось чого хочуть навчитись бійці, коли вже тривалий час воюють на Сході?

«Важливо набратись досвіду у їхній тактиці, а ще – медична допомога, тактика зачистки території», – каже військовослужбовець ЗСУ Богдан Коцовський у коментарі Радіо Свобода.

«Головне – досвід, а побачимо, чого нас навчать, що ми вміємо, що з того вийде», – продовжив боєць Володимир Дем’янюк.

Вчать українських бійців найкращі інструктори

Тренуватимуть українських піхотинців і артилеристів понад 300 американських десантників, понад 200 канадійських військових інструкторів та 16 литовських. Американські сержанти розповіли Радіо Свобода, що програма навчань передбачає тренування з тактики, вогневої підготовки, організації зв’язку, надання медичної допомоги, зокрема, і собі самому, протидії вибухонебезпечним пристроям. Тобто вчитимуть веденню бойових дій в обороні, наступі і рейдових діях.

Сьогодні розпочинаємо вчитись, як маскуватись і пересуватись у зоні бойових дій

«Сьогодні розпочинаємо вчитись, як маскуватись і пересуватись у зоні бойових дій»,– каже сержант армії США Вайтхьорст.

«Ми спілкувались з українськими бійцями, коли разом харчувались, багато почули про те, як вони воюють, нам цей їхній досвід цікавий», – зауважив сержант Аренс.

На Яворівському полігоні 75 американських військових інструкторів вчать українських артилеристів користуватись рухомими радіолокаційними станціями контрбатарейної боротьби AN/TPQ-36, які тиждень тому доставили зі США до Львова.

«Ці радари дуже потрібні ЗСУ, надають координати батарей, що стріляють, у нас таких не було, ми можемо визначати стріляючі батареї до 36 кілометрів. Вони (військові – ред.) пройдуть підготовку і звідси підуть на Схід, тут навчаються ті підрозділи, які й поїдуть», – наголосив командувач Сухопутних військ ЗСУ України Анатолій Пушняков.

Побоювання щодо союзників України безпідставні​ – посол Канади

Командувач Сухопутних військ США в Європі, генерал-лейтенант Фредерік Ходжес позитивно оцінив тренувальний центр на Львівщині. Яворівський полігон надалі розбудовуватимуть спільно США та Україна.

«США разом з країнами НАТО надалі тиснутимуть на Росію, щоб вона повернулась до дотримання міжнародного права і поважала суверенітет України», – наголосив американський генерал.

Роман Ващук
Роман Ващук
Побоювання щодо ключових союзників України перебільшені і безпідставні, наша присутність тут, тривала присутність наших військових тут – ознака постійної солідарності
Роман Ващук

​«Побоювання щодо ключових союзників України перебільшені і безпідставні, наша присутність тут, довготривала присутність наших військових тут – це ознака поважної, постійної, тривалої солідарності з українським народом», – каже посол Канади в Україні Роман Ващук.

США надали Україні фінансової допомоги для армії на понад 260 мільйонів доларів, а це доставка двох сучасних радарів, тренування військовослужбовців, автомобілі.

Джеффрі Пайєтт
Джеффрі Пайєтт
Вони тут перебувають з місією допомогти модернізації і реформуванню Збройних сил України
Джеффрі Пайєтт

​«Ще важливішим за суму в доларах є партнерство, яке формується між українськими та американськими Збройними силами і нашими союзниками. Вони тут перебувають з місією допомогти модернізації і реформуванню Збройних сил України і сил безпекового сектору. Ця допомога базується на нашій вірі в те, що реформування безпекового сектору України, підвищення її можливостей, успішний захист нею свого суверенітету, територіальної цілісності – це важливий крок в її демократичному розвитку і на шляху євроінтеграції», – наголосив Радіо Свобода посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.

Кожні два-три місяці відбуватиметься ротація українських військовослужбовців-контрактників із зони АТО. Після вишколу вони знову повернуться на Донбас.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG