Доступність посилання

ТОП новини

Наполягаємо на продовженні санкцій проти Росії – голова МЗС Нідерландів


(Зліва направо) Міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн, президент України Петро Порошенко, міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рендерс та міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс у Києві. 23 листопада 2015 року
(Зліва направо) Міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн, президент України Петро Порошенко, міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рендерс та міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс у Києві. 23 листопада 2015 року

Керівники МЗС країн Бенілюксу прибули до України, щоб підтримати її суверенітет, допомогти з реформами й виконанням мінських угод

Київ – Бельгія, Нідерланди й Люксембург підтримують реформи в Україні та її територіальну цілісність і ніколи не визнають анексії Криму Росією, тому санкції проти неї мають тривати й далі – такі заяви зробили 23 листопада міністри закордонних справ цих країн під час візиту до Києва. Водночас, вони виступили за вільний доступ громадян та міжнародних організацій до окупованих територій і за участь Росії у врегулюванні українсько-російського збройного конфлікту на Донбасі. Експерти вважають такий візит кроком підтримки України, водночас вважають такі заяви «результатом недопрацювання української дипломатії в ЄС».

Україна залишається пріоритетним питанням на порядку денному Євросоюзу, попри загострення конфлікту в Сирії та зростання терористичної загрози в самому ЄС, про це йдеться в заявах міністрів закордонних справ Бельгії, Нідерландів та Люксембургу, які перебувають з офіційним візитом в Україні.

ЄС ніколи не визнає приєднання Криму до Росії, заявив у понеділок міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс під час зустрічі зі своїм українським колегою Павлом Клімкіним.

Ми не визнаємо незаконної анексії Криму Росією і наполягаємо на продовженні санкцій
Берт Кундерс

«Наша зустріч є важливою в контексті завершення виборів, процесу виконання мінських угод та реформ і боротьби з корупцією, які нині тривають в Україні… Наголошую: ми не визнаємо незаконної анексії Криму Росією і наполягаємо на продовженні санкцій. Хочу наголосити також і на важливості виконання мінських угод. Ми говорили з представниками ОБСЄ на Донбасі цього ранку, і мене хвилюють деякі втручання, які там відбуваються», – наголосив Берт Кундерс.


Він висловив сподівання, що місцеві вибори на окупованій частині Донбасу таки відбудуться, і наголосив, що всі українські партії мають долучитися до цього процесу, і паралельно – об’єднатися та забезпечити доступ на вибори міжнародних організацій.

Але головною метою візиту представників країн Бенілюкс є допомога Україні у проведенні реформ, передовсім у правоохоронній системі, уточнює міністр закордонних справ Королівства Нідерланди. За його словами, зараз вирішується доля спрощення візового режиму між Україною та ЄС. Нині тривають консультації, й найімовірніше, Нідерланди дадуть на це згоду, прогнозує дипломат.

З подібною заявою виступив і міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рендерс: «Ми дуже стурбовані з приводу ситуації в південній частині Європи, і ми намагаємося знайти найкраще вирішення ситуації в Сирії, Іраку та Лівії. Нас турбує проблема міграції у деяких наших партнерів на Балканах і в Африці. На сьогоднішній день ми маємо багато терористичних атак... Але також дуже важливо для нас продемонструвати, що ми звертаємо увагу і на східну частину Європи, і на ситуацію в Україні».

Водночас, Дідьє Рендерс виступив за вільніший доступ громадян та гуманітарної допомоги на окуповані території.

«Ми також хочемо заявити про підтримку надання гуманітарної допомоги та вільного доступу до окупованих територій, зокрема, гуманітарних та міжнародних організацій. Необхідно забезпечити вільний перетин лінії розмежування для них», – заявив Дідьє Рендерс, уточнивши, що Нідерланди підтримують суверенітет і територіальну цілісність України.


Зі свого боку, міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн також висловився за проведення виборів на Донбасі за українським законодавством, але наголосив, що Росія так само зобов’язана подбати про відновлення українського контролю над кордоном та про виведення своїх військових.

«Ми тут, щоб підтримати територіальну цілісність України, і зокрема – непорушність її кордонів. Другого жовтня вибори на Донбасі не відбулися, але вони мають відбутися, бо це важливий пункт мінських угод. Тут я погоджуся з паном Клімкіним та паном президентом України, що Росія має виконати умови. Україна не може провести вибори (на непідконтрольній території – ред.) самостійно. Ми не повинні чекати роки та місяці. Це має відбутися у 2016 році, настільки швидко, наскільки це можливо», – уточнює Жан Ассельборн.

(Зліва направо) Міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн, міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс, міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рендерс та міністр закордонних справ України Павло Клімкін у Києві. 23 листопада 2015 року
(Зліва направо) Міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн, міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс, міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рендерс та міністр закордонних справ України Павло Клімкін у Києві. 23 листопада 2015 року
Ситуація в Сирії не повинна затьмарювати ситуацію в Україні
Жан Ассельборн

На його думку, Росія має співпрацювати у врегулюванні ситуації як у Сирії, так і в Україні.

«Наголошую: Сирія і Україна – це два різні питання, дві різні країни. Ситуація в Сирії не повинна затьмарювати ситуацію в Україні», – додав глава МЗС Люксембурга.

Посилювати тиск на Росію за зрив «Мінська» не готові ні ЄС, ні сама Україна – експерти

Візит очільників МЗС трьох європейських країн до України – це потужний акт підтримки, наголосив у коментарі Радіо Свобода експерт-міжнародник, колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко.

Володимир Огризко
Володимир Огризко

«Якщо говорити про політичне значення – то це позитив. Представники трьох держав наголосили: українська територія є суверенною, тоді як агресивні дії Росії суперечать міжнародному праву. Але щодо практичних дій – є питання, – визнає експерт. – Так, частина з цих міністрів – за те, щоб залучати Росію для вирішення проблем України. Має йтися лише про виконання Росією мінських домовленостей. Бо перехід переговорів у формат «Україна – угруповання «ДНР-ЛНР» буде грою за російськими правилами».

На думку Володимира Огризка, на жаль, у ЄС не готові покарати Росію за невиконання Мінських угод, ідеться лише про збереження наявних санкцій.

Богдан Яременко
Богдан Яременко

На цю проблему вказує й експерт з міжнародних питань, голова правління благодійного фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко.

Українська дипломатія сама вибиває козирі зі своїх рук
Богдан Яременко

«Це свідчить про недопрацювання українських дипломатів, які не можуть пояснити суті подій в Україні навіть тим її партнерам, які її послідовно підтримують. Треба більше говорити, пояснювати. Бо нас і надалі намагатимуться помирити з тими, хто нас вбиває, без урахування того, чи хочуть ті, хто нас вбиває, йти на діалог, – обурюється Богдан Яременко. – Українська дипломатія сама вибиває козирі зі своїх рук, обравши шлях переговорів з терористичними організаціями, спосіб ведення війни без її оголошення тощо. Ми цим самі ж збиваємо наших західних партнерів», підсумовує експерт.

Тим часом, президент Петро Порошенко під час зустрічі з міністрами закордонних справ Бельгії, Люксембургу та Нідерландів наголосив, що Україна захищатиме права українців в окупованому Росією Криму, і що він сподівається на підтримку в цьому питанні міжнародних партнерів.


Глава держави подякував ЄС за тверду позицію щодо невизнання анексії Росією українського Криму та збереження санкцій.

«Ситуація в Криму нас дуже турбує, оскільки сотні тисяч українців, в тому числі, кримськотатарського походження, сьогодні зазнають брутального тиску з боку російської влади», – зазначив президент.

За словами Петра Порошенка, саме через таку ситуацію на півострові він на початку листопада запропонував уряду невідкладно утворити робочу групу для того, щоб вивчити можливість припинення вантажного транспортного сполучення з Кримом. Що ж до енергопостачання окупованих територій, то це питання має вирішуватись робочою групою, з урахуванням захисту інтересів кримськотатарського народу і всіх українських громадян, наголосив Порошенко на зустрічі з керівниками МЗС країн Бенілюкс.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG