Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: у Криму збирають інформацію про працівників із Туреччини


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Кримській правозахисній групі повідомляють, що «міністерство праці та соціального захисту» окупованого Криму зажадало від виконавчих органів влади Криму зібрати відомості про працівників – громадян Туреччини.

За інформацією правозахисників, кримське міністерство посилається на лист Мінпраці Росії, копію якого публікують.

У листі «Про надання пропозицій щодо залучення громадян Туреччини», міністерство вимагає від кримських виконкомів зібрати листи з організацій, в яких працюють громадяни Туреччини.

«Серед зібраних даних: кількість співробітників, у тому числі громадян Туреччини, і число працівників – громадян Туреччини, які потрібні в 2016 році. Причиною збору такої інформації названий указ президента Росії від 28 листопада 2015 № 583 «Про заходи щодо забезпечення національної безпеки Російської Федерації і захист громадян Російської Федерації від злочинних та інших протиправних дій і про застосування спеціальних економічних заходів щодо Турецької Республіки», – йдеться в повідомленні.

На думку керівника Кримської правозахисної групи (КПГ) Ольги Скрипник, указ передбачає дискримінацію громадян Туреччини щодо громадян інших держав при працевлаштуванні або при отриманні «міграційних» документів.

«Це може призвести до того, що наступного року буде суттєво обмежена видача документів для трудової діяльності громадян Туреччини. У Криму, крім економічної сфери, громадяни Туреччини працювали у сфері освіти, культури і релігії, що має важливе значення для представників ісламської громади», – повідомила Скрипник.

Координатор КПГ Віссаріон Асєєв вважає, що реалізація таких заходів в Криму спрямована, в тому числі, і на утиск прав кримських татар.

«Багато громадян Туреччини, які проживають і працюють в Криму, є кримськими татарами. Таким чином, дії російської влади щодо громадян Туреччини в Криму призведуть до того, що кримські татари з турецьким громадянством як представники корінного народу будуть позбавлені можливості перебувати на етнічній батьківщині», – сказав Асєєв.

Офіційних коментарів кримського «міністерства праці та соцполітики» чи інших представників російського уряду Криму наразі немає.

Відносини Росії і Туреччини різко погіршилися після 24 листопада, коли російський Су-24 був збитий турецьким F-16 на сирійсько-турецькому кордоні. Туреччина заявляє, що російський літак порушив її повітряний простір. У Росії назвали цей інцидент «ударом у спину».

28 листопада Президент Росії Володимир Путін підписав указ, яким запроваджуються санкції проти Турецької Республіки. Указ тимчасово запроваджує, зокрема, «заборону або обмеження зовнішньоекономічних операцій, що передбачають ввезення на територію Російської Федерації окремих видів товарів, країною походження яких є Турецька Республіка».

Також з 1 січня припиняється дія безвізового режиму між Росією і Туреччиною.

Влада Криму, який анексований Росією з 2014 року, також заявила про свої санкції щодо Туреччини. Кримські міста розривають зв’язки з містами-побратимами в Туреччині, всі інвестиційні контракти будуть розірвані, заявив російський глава Криму Сергій Аксьонов. Він також зазначив, що громадяни Туреччини не працюватимуть на території Криму.

XS
SM
MD
LG