Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація з Генічеськом – піар і претензія Кремля на патронаж над півднем України – Карасьов


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Як Москва вирішила зігріти українським газом українське місто Генічеськ

Володимир Івахненко, Євгенія Назарець

До міста Генічеськ Херсонської області йде і завжди надходив український газ, але зі сховища на території анексованого Криму. Останньою обставиною і зумовлені проблеми з опаленням в Генічеську. На сайті компанії «Нафтогаз України» у вівторок було розміщено офіційне повідомлення, яке роз'яснює, що перебої з газопостачанням навмисно створила російська влада Криму. «З 1 січня 2016 року окупаційна влада Автономної республіки Крим протягом чотирьох діб блокувала херсонський газ, що зберігається в Глібовському підземному сховищі на території Криму», – заявляє «Нафтогаз».

Генічеськ – райцентр Херсонської області. Він розташований на західному узбережжі Азовського моря біля адміністративного кордону з анексованим Росією Кримом. У місті живуть близько 26 тисяч жителів. Через сильні морози нещодавно тут замерзло навіть море. 2 і 3 січня температура повітря в Генічеську опустилася до мінус 14 градусів. Місцеві жителі стали більш активно споживати газ, і це спровокувало різкий спад тиску в комунальному газопроводі. Через це майже дві тисячі квартир у багатоповерхових будинках і понад 400 абонентів у приватному секторі Генічеська залишилися без газу, а відповідно, і без тепла.

4 січня російські ЗМІ оголосили, що врятувати українське місто вирішив Володимир Путін. За словами його прес-секретаря Дмитра Пєскова, «виходячи з гуманітарних міркувань» президент Росії дав вказівки почати постачання газу до Генічеська з Криму, після того як з таким проханням до нього звернувся мер цього міста, представник «Опозиційного блоку» Олександр Тулупов. Однак, сам Тулупов та його заступники це заперечують.

Надлишки газу закачують влітку в Глібовське підземне газосховище на території Криму, це український газ, що видобувається на території нашого району
Олексій Сищенко

Ось що в інтерв'ю Радіо Свобода розповів перший заступник Генічеської райдержадміністрації Олексій Сищенко: «Я звертався за допомогою до Херсонської обласної держадміністрації, до Кабінету міністрів України і до депутатів Верховної Ради від нашого району. Чи спілкувався наш мер з Путіним – не знаю, але в особистій розмові зі мною він цю інформацію не підтвердив. Що ж стосується ситуації з газопостачанням, то 2 січня у нас через похолодання різко впав тиск газу. На території нашого району знаходиться газове родовище Стрілкове, розташоване біля Арабатської стрілки. Там середній видобуток – 2,8 тис. кубометрів газу на годину. Для літа це багато, а для зими – мало. Зимова потреба становить близько 3,2 тис. кубометрів на годину. Надлишки газу закачують влітку в Глібовське підземне газосховище на території Криму, це український газ, що видобувається на території нашого району. Генічеський район раніше був з'єднаний з єдиною газотранспортною системою України через Крим. Зараз ми відрізані».

Олексій Сищенко
Олексій Сищенко

Генічеськ не приєднаний до інших ділянок газотранспортної мережі материкової України. Як зазначив Олексій Сищенко, надлишки газу, що видобувається в Стрілковому родовищі, завжди влітку закачуються в Глібовське газосховище в Чорноморському районі Криму. А в опалювальний сезон цей газ повинен повертатися назад для покриття пікових рівнів споживання в Генічеському районі. Так було завжди, в тому числі, й одразу після російської анексії Криму, проте нинішньої зими через різке похолодання реверс газу з окупованого півострова був заблокований.

У Києві не сумніваються, що команду перекрити Генічеську газовий вентиль дав «прем'єр» Криму Сергій Аксьонов у відповідь на припинення Україною енергопостачання півострова. «З 1 січня 2016 року окупаційна влада Криму протягом чотирьох діб блокувала херсонський газ, що зберігається в підземному сховищі Глібівському на території Криму. Цих обсягів газу більш ніж достатньо для забезпечення потреб міста до кінця опалювального періоду. Російський газ в Генічеськ не постачався і не постачається», – підкреслюється в офіційній заяві «Нафтогазу України».

За словами Олексія Сищенка, газ з Глібовського сховища почав надходити в Генічеськ з 22 години 4 січня, і зараз майже всі споживачі в місті отримують опалення. З Криму транспортується близько 20 тисяч кубометрів газу. Це не більше 25 відсотків від потреби Генічеського району в зимовий період. За прогнозами синоптиків, 6 січня в Херсонській області очікується мінус 2 градуси, а 7-го – плюс 7. За таких температур цій південній області не знадобляться додаткові обсяги газу.

Вадим Карасьов
Вадим Карасьов
Хай думають краще над тим, як забезпечити Крим електроенергією, ніж займаються подібними речами
Вадим Карасьов

Тим часом, українські експерти, коментуючи надзвичайну ситуацію в Генічеську, відзначають, що Кремль використовував її для піару Володимира Путіна. Говорить директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов: «Відбувається банальна ситуація, коли бандит прийшов і забрав твою власність, всі твої ресурси, які перебували на частині твоєї території, а потім каже: ну от, візьми трохи з вкраденого і будь задоволений, тобто повертає якусь дрібницю. Те, що Росія забрала у нас в Криму, за всіма міжнародними стандартами є агресивним актом і фактично експропріацією власності, яка належить не Росії, а Україні. З політичного погляду постачання газу Генічеську виглядає як рішення доброго царя, який пішов назустріч українському народу. Хай думають краще над тим, як забезпечити Крим електроенергією, ніж займаються подібними речами. Те, що відбулося (реверсна подача газу з Криму в Генічеськ – ред.),– це не манна небесна від конкретної людини, а лише те, що й повинно було бути зроблено для України».

Плани і зусилля російського керівництва залишаються колишніми – якщо не справжньою війною, то «холодною», економічною війною і далі розхитувати обстановку в Україні,
Вадим Карасьов

Історію про порятунок Путіним змерзлого Генічеська, як її подали деякі російські ЗМІ, слід розглядати не лише в контексті піар-кампанії Кремля, це ще й претензія на патронаж російського керівництва над сходом і півднем України, вважає Карасьов: «Росія намагається стати патроном над українським сходом і півднем, де скорочуються робочі місця, де незрозумілі соціально-економічні перспективи, – на тлі недостатніх, на думку Кремля, зусиль української влади щодо стабілізації ситуації в країні. Але мені здається, що Путіну слід звертати увагу не стільки на Україну, скільки на змерзлі міста і селища самої Російської Федерації. Йому потрібно облаштовувати Росію, а не демонстративно, з показним інтересом піклуватися про жителів змерзлого Генічеська. Україна в змозі сама впоратися з проблемами, які приносить зимова погода. Плани і зусилля російського керівництва залишаються колишніми – якщо не справжньою війною, то «холодною», економічною війною і далі розхитувати економічну, соціальну і політичну обстановку в Україні, в тому числі і через такі акції, що супроводжуються крокодилячими сльозами через долю змерзлих громадян».

Михайло Крутихін
Михайло Крутихін
Україна, в принципі, вже зараз може відмовитися від отримання російського газу чи піти на отримання його в дуже малих обсягах.
Михайло Крутихін

Партнер і аналітик компанії «Рос Енерджі» (RusEnergy) Михайло Крутихін в інтерв'ю Радіо Свобода також припустив, що російська влада, «подарувавши» газ змерзлому українському місту, всього лише влаштувала собі піар-акцію: «Абсолютно незрозуміло, який зараз майновий статус у підприємств газової інфраструктури в Криму. Якщо виходити з міжнародних законів і законів, які існували до захоплення Криму, звісно, тут перевага української компанії, вона може претендувати на своє сховище і на газ, який там містився. Але ми бачимо, скільки було захоплено промислових підприємств та інших активів на території Криму, безвідносно до їхніх колишніх українських власників. І зараз випадок Генічеська – це просто епізод, але не в газовій війні. Справа швидше в абсолютно незрозумілому статусі всього майна, яке перебувало і є на території півострова Крим. Але конфлікт загальний газовий між Росією і Україною далекий від завершення. Ми бачимо, що ще не підійшли терміни закінчення старих контрактів: транзитного та контракту на закупівлю газу. Ми бачимо, що обидві сторони порушували ці контракти багато разів. Справа перебуває в арбітражі. Україна, в принципі, вже зараз може відмовитися від отримання російського газу чи піти на отримання його в дуже малих обсягах. І ситуація дуже сильно змінилася відтоді, коли всі ці документи підписувалися. Тому поки це навіть не війна, це просто туман у відносинах постачальника і споживача газу. Якщо вже йти шляхом якихось домислів, що цілком можливо в цій ситуації, я б уявив собі таку картинку, що російська влада хотіла б виступити в якості благочинників і показати: ось бачите, у важкий для Генічеська час ми увійшли в становище і, як благодійники, постачаємо їм газ, щоб вони зовсім не замерзли в зимовий період. Це піар-акція насамперед».

Повний текст матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG