Доступність посилання

ТОП новини

Віра Савченко на суді над військовими ГРУ Росії звернулась до підсудних


Військові ГРУ Росії Євген Єрофеєв (ліворуч) та Олександр Александров під час засідання суду у Києві. Травень 2015 року
Військові ГРУ Росії Євген Єрофеєв (ліворуч) та Олександр Александров під час засідання суду у Києві. Травень 2015 року

На суді допитували свідків обвинувачення. Захист просить суд не брати покази до уваги

Голосіївський районний суд Києва продовжує розглядати справу військових ГРУ Росії Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова. Триває допит свідків від сторони звинувачення. 12 січня засідання суду відвідала Віра Савченко, сестра української льотчиці Надії Савченко, яку утримують в російському СІЗО. Вона прийшла на засідання, аби порівняти українське та російське правосуддя і звернутися до підсудних.

Віра Савченко
Віра Савченко

Несподіванкою стала поява в суді над російськими спецпризначенцями Віри Савченко. Під час перерви вона звернулась до підсудних із привітанням від сестри Надії та наголосила, що вони, як і її сестра, є кадровими військовими, які дотримуються присяги та виконують накази. Також вона висловила сподівання, що російська сторона обміняє її сестру Надію Савченко на своїх військових. У перерві журналістам Віра зізналася – була здивована тим, що без перешкод відвідала засідання суду.

Тут дуже демократично, тут пахне волею та свободою. Суд відкритий і він справді такий. Ті, хто був на судах у Наді, знають, що це декорація, п’єса і там тільки політичне рішення
Віра Савченко

«Тут дуже демократично, тут пахне волею та свободою. Суд відкритий і він справді такий. Ті, хто був на судах у Наді, знають, що це декорація, п’єса і там тільки політичне рішення. Хлопців шкода, тому що звичайні кадрові солдати виконували наказ. У них є присяга, вони її дотримуються. Це зрозуміє кожен військовий. Сподіваюсь, що Путін не захоче задавати Наді ціну ще вищу і зробить такий жест обміну», – зазначила Віра Савченко у перерві в судовому засіданні.

Лікар-айдарівець та український розвідник про зустріч із підсудними

На засіданні 12 січня допитували двох свідків. Першим став Григорій Максимець, лікар медслужби батальйону «Айдар». Він приймав Єрофеєва та Александрова в військовій медчастині відразу після поранення і на той момент виконував обов’язки рентгенолога. Аби ввести дані до апарату, лікар розпитав поранених про особисті дані, тоді ж вони і повідомили, що є військовослужбовцями Росії.

«Вони відразу себе позиціонували: один – як офіцер, другий – як сержант спецсназу Російської Федерації, причому вони сказали, що їхня частина знаходиться в Тольятті, а на даний момент розквартирована в місті Луганськ і їхнім завданням було – переконатися, покинув батальйон «Айдар» ТЕЦ у Щасті чи ні», – зазначив свідок сторони обвинувачення.

Лікар-айдарівець, як він зауважив, за фахом є наркологом і є спеціалістом із експертизи алкогольного та наркотичного сп’яніння. За його свідченнями, підсудні на той момент, коли повідомляли про свою приналежність до російських військ, не мали ознак задурманення або сп’яніння. Обидва мали стан середньої тяжкості обумовлений характером поранення, зауважив Григорій Максимець.

Раніше в перебігу судових розглядів Євген Єрофеєв та Олександр Александров відмовились від своїх попередніх свідчень і стверджують, що не мають стосунку до збройних сил Росії. А їхні адвокати стверджують, що записані на відео свідчення підзахисні могли надати під дією наркотичних або анастезіологічних препаратів.

Другий свідок – командир розвідувального взводу Богдан Козачек. Він розповів про подробиці нападу диверсійної групи на позиції українських військових. Під час перехресного допиту питання до Богдана ставив і сам підсудний – Євген Єрофеєв. Вони стосувалися деталізації розташування військових об’єктів, маркування техніки та уточнень щодо пересувань по місцевості, на які вказував свідок.

«Покази свідка мають бути визнані неприпустимими» – адвокат Єрофеєва

Адвокати обох підсудних трактують покази свідків такими, які суд не має брати до уваги. Перш за все, обурення захисту викликало посилання на третіх осіб при розкритті інформації та надання свідками власних висновків та припущень як експертів.

Оксана Соколовська
Оксана Соколовська

«В мене таке відчуття, що стороні звинувачення немає кого привести на судове засідання і вони приводять військовослужбовців, які фактично не мають жодної інформації стосовно подій 16 травня. Вони дають покази з чужих слів, немає жодного підтвердження, це слова людини, яка не володіє інформацією точно. Я заявила в клопотанні, що покази другого свідка мають бути визнані неприпустимими. Рентгенолог фактично не дав ніякою інформації важливої для матеріалів справи. Інформація, яку він надав, не входить до обов’язків лікаря», – заявила в коментарі Радіо Свобода Оксана Соколовська, адвокат Євгена Єрофеєва.

В нас є всі докази, щоб довести провину Александрова і Єрофеєва у скоєних ними злочинах, які їм інкримінуються
Ігор Німченко

Прокуратура натомість впевнена, що свідчення мають бути взяті до уваги судом. Зауваження захисту вважають частиною «змагального судового процесу», який відповідає європейським нормам, зауважив прокурор Ігор Німченко.

«В нас є всі докази, щоб довести провину Александрова і Єрофеєва у скоєних ними злочинах, які їм інкримінуються», – запевнив прокурор.

На наступному засіданні допитуватимуть п’ятьох свідків від сторони звинувачення. Засідання призначили на 10:30 середи, 13 січня.

Російські спецпризначенці Олександр Александров і Євген Єрофеєв були затримані 16 травня в зоні проведення АТО поблизу Щастя Луганської області. Прокурори висунули обом однакові обвинувачення: у незаконному перетині кордону, та, серед іншого, звинуватили у вбивстві військового. Російським спецпризначенцям також інкримінують терористичний напад на позиції 92-ї бригади, яка охороняла ТЕЦ біля міста Щастя.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG