Доступність посилання

ТОП новини

Росія контролює п’яту частину банківського сектору України (світова преса)


Пов’язані з Росією групи контролюють нині 5 із 13 найбільших банків України. А на ці 13 банків припадає 78 відсотків усіх банківських активів України

Світова преса пише про засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську, що вперше відбулося за участю нового представника Росії в ній Бориса Гризлова, і домовленість у Мінську про новий «режим тиші» та подальший обмін полоненими. Пишуть і про телефонну розмову лідерів США та Росії, під час якої Барак Обама закликав Володимира Путіна дати можливість Україні провести місцеві вибори на окупованому Донбасі. Є статті про купівлю російською компанією українського «Укрсоцбанку», що доводить частку контрольованого росіянами банківського сектору України до 19 відсотків.

Агентство AFP повідомляє про підсумки переговорів у Мінську Тристоронньої контактної групи зі врегулювання конфлікту на сході України.

Зокрема звертається увага на те, що Україна та проросійські сепаратисти погодились на новий режим тиші, після того, як попереднє узгодження було порушене невдовзі після підписання наприкінці минулого місяця.

Як зазначає агентство, і Україна, і представники ОБСЄ заявили, що останню ініціативу щодо нового режиму тиші просував Борис Гризлов, колишній спікер російської Держдуми, якого раніше цього місяця президент Володимир Путін призначив новим представником від Москви в переговорній групі.

Гризлова, як пише агентство, розглядають як близького союзника і довірену особу Путіна, і як такого, хто здатен надати більшу вагу переговорам, аніж менш відомі політики, які представляли на них Росію раніше.

Також були повідомлення, що Гризлов мав у Києві неафішовану зустріч із президентом України Петром Порошенком перед тим, як поїхати до Мінська.

Агентство цитує речницю представника України в Тристоронній контактній групі Леоніда Кучми Дарку Оліфер, яка написала на Фейсбуці, що Україна наполягає на тому, що без припинення вогню не може розпочатись процес розмінування чи повноцінне вирішення політичних, гуманітарних та економічних питань.

«Ось чому Україна підтримує останні ініціативи російського представника Бориса Гризлова», – написала Оліфер.

Також у Мінську було домовлено про обмін понад 50 полоненими, з обох боків.

Агентство зазначає, що Порошенко неодноразово казав, що звільнення полонених на Донбасі є пріоритетним завданням.


Американське видання USA Today повідомляє про телефонну розмову президентів США Барака Обами та Росії Володимира Путіна, під час якої були обговорені теми України, Сирії та Північної Кореї.

Видання каже, що Кремль охарактеризував розмову як «відверту й ділову».

«Як і зазвичай, вони присвятили значну частину розмови, обговорюючи потребу дотримання росіянами зобов’язань, взятих на себе в Мінську, і щоб було покладено край їхньої підтримки сепаратистів, які дестабілізують нині Україну», – сказав речник Білого дому.

Обама також наполягав на виконанні домовленостей про проведення місцевих виборів на Донбасі. Кремль, зі свого боку, каже, що такі вибори можуть відбутися після проведення Україною конституційної реформи та надання спеціального статусу східним регіонам України, де проживає чимало етнічних росіян, пише американське видання USA Today.


Англомовна газета Kyiv Post пише про купівлю російською групою ABH Holdings українського «Укрсоцбанку».

«Росіяни контролюють п’яту частину банківського сектору України після продажу «Укрсоцбанку», – таким є заголовок статті в Kyiv Post.

Російські або пов’язані з Росією компанії тепер контролюють 19 відсотків банківського сектору України після того, як ABH Holdings заплатив 1,7 мільярда доларів за «Укрсоцбанк».

«Укрсоцбанк» є сьомим за активами банком України, зазначає газета.

ABH Holdings базується в Люксембурзі, але володіє ним російська «Альфа-груп» і вона обмінялася акціями з італійським UniCredit банком для отримання контролю над «Укрсоцбанком».

Найбільший банк Італії хотів позбутися неприбуткового «Укрсоцбанку» після початку фінансової кризи 2008-2009 років.

Продаж має ще бути затверджений Національним банком України та Антимонопольним комітетом.

Пов’язані з Росією групи контролюють нині 5 із 13 найбільших банків України. На ці 13 банків припадає 78 відсотків усіх банківських активів України.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG