Доступність посилання

ТОП новини

«Азов» і РНБО відкинули антинідерландське відео як російську фальшивку


Полк «Азов» і Рада національної безпеки і оборони України відкинули як запущену з Росії фальшивку відеозапис, у якому невідомі під виглядом бійців полку знищують прапор Нідерландів і погрожують цій країні терактом у разі негативного голосування на референдумі про ратифікацію Угоди про асоціацію України і ЄС.

Як заявив «Азов», що є окремим загоном спецпризначення Національної гвардії України, на своїй сторінці в російській соцмережі «ВКонтакте», особи з відеозапису не можуть бути бійцями полку, бо вдягнені в неналежну й нестатутну форму, а їхні автомати, призначені для гри у страйкбол, «просто викликають сміх».

У заяві також зауважили, що варто згадати й голос «головного речника» з відеозапису, який «навіть на слух ідентичний голосові попередніх «антиазовських» фейків від російського агітпропу».

Крім того, заявили в полку, до складу якого входять переважно люди з поглядами націоналістичного спрямування, і зміст звернення «також має викликати сміх у людей, мінімально обізнаних із позицією полку щодо ЄС».

«Спалювати прапор європейського народу-союзника, а тим більше з аргументацією «за ЄС», бійцям «Азову» немає жодного сенсу. Втім, такий сенс є для Росії, яка готова всіляко псувати міжнародний імідж України. І призначений на 6 квітня цього року референдум у Нідерландах – дуже належна нагода для цього. Тож путінська федерація готова будь-якими методами демонізувати Україну загалом і добровольчий рух зокрема, щоб нівелювати в очах світової спільноти свої дії у Криму і на Донбасі. Втім, очевидно, що російська пропагандистська машина, як завжди в історії цієї країни, працює скоріше «дешево», ніж «сердито»: у фейках знімаються одні й ті самі актори, одяг – «секондхендівський», а автомати – взагалі іграшкові», – заявив полк «Азов».

На відеозапис, що з’явився ввечері в понеділок, 18 січня, відреагували і в Раді національної безпеки і оборони, заявивши, що це Росія продовжує гібридну війну проти України та Європи.

«За результатами перевірки цього повідомлення кібер-підрозділами МВС України було підтверджено його російське походження та масове розповсюдження з російських ІР-адрес. Це ще одна спроба дискредитувати Україну з використанням технологій гібридної війни, заблокувати просування нашої держави до ЄС, залякати європейців і прикрити терористичні акти, що готуються спецслужбами Російської Федерації», – заявили в РНБО.

Відеозапис, про який ідеться, був розміщений у відеосервісі YouTube увечері в понеділок, 18 січня, на створеному того ж дня каналі, що містить єдиний цей запис.

Посол із особливих доручень Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що в останні два тижні перед запланованим на 6 квітня в Нідерландах референдумом щодо Угоди про асоціацію України і Європейського союзу очікується найбільша кількість інформаційних атак і провокацій в інформаційному просторі.

У Нідерландах на 6 квітня призначений референдум щодо вже здійсненої ратифікації цією країною Угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом. Цей референдум консультативний, і навіть у разі визнання його таким, що відбувся, і негативного результату це не означатиме автоматичного скасування ратифікації.

Під час візиту до Нідерландів 27 листопада президент України Петро Порошенко заявив, що українці сподіваються на «мудре рішення» громадян Нідерландів на референдумі щодо цієї угоди.

Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявляв, що негативний результат нідерландського референдуму щодо Угоди про асоціацію з Україною буде вигідний Росії і може призвести «до континентальної кризи».

XS
SM
MD
LG