Доступність посилання

ТОП новини

«Рік бабака»: як просувається розслідування корупції соратників Януковича?


Микола Азаров (праворуч) та Сергій Арбузов, Київ, січень 2014 року
Микола Азаров (праворуч) та Сергій Арбузов, Київ, січень 2014 року

Скасування «першого кола» санкцій щодо Азарова і ще чотирьох екс-посадовців є політичним прецедентом – Шабунін

Київ – Суд ЄС ухвалив рішення про неправомірність санкцій щодо п’ятьох українських посадовців режиму Віктора Януковича, зокрема, екс-прем’єра Миколи Азарова. Їх звинувачують, серед іншого, у розкраданні державних коштів. У Генпрокуратурі, однак, заявляють, що йдеться виключно про заходи, запроваджені із березня 2014-го по березень 2015-го року, а теперішні санкції діятимуть до березня цього року, а тоді відбудеться засідання щодо їхнього продовження.

Всього санкції запроваджені проти сімнадцяти соратників Віктора Януковича, у восьми із них знайшли і заблокували закордонні активи. Про це розповів начальник управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк.

28 січня з’явилось повідомлення про те, що суд ЄС у Люксембурзі скасував рішення Європейського союзу про замороження рахунків колишнього голови уряду України Миколи Азарова, його сина Олексія, колишнього першого віце-прем’єра Сергія Арбузова, екс-очільника Міністерства палива й енергетики Едуарда Ставицького і народного депутата Сергія Клюєва. Горбатюк, однак, каже, що йдеться про скасування рішення, яке діяло із 2014-го по березень 2015-го року.

Повідомлялося про кримінальні провадження, які розслідуються стосовно цих екс-високопосадовців, із зазначенням повідомлення про підозру, розшуку цих осіб і встановленням збитків
Сергій Горбатюк

«Основний посил (скасування санкцій – ред.): не можуть застосовуватись санкції щодо осіб, щодо яких є тільки повідомлення про початок розслідування. Станом же ж на березень 2015-го року рішення приймалося вже за матеріалами, наданими Генеральною прокуратурою до Європейської комісії, у яких повідомлялося про кримінальні провадження, які розслідуються стосовно цих екс-високопосадовців, із зазначенням повідомлення про підозру, розшуку цих осіб і встановленням збитків», – пояснює представник прокуратури.

На засідання щодо продовження санкцій у Брюсселі планують відрядити заступника Генерального прокурора Віталія Каська, щоб, як висловився Горбатюк, «підтримати позицію ГПУ».

«Це не одне засідання, як ви у співпраці бачили, це ряд комісій представників усіх європейських країн, які обговорюють ці питання, обговорюють інформацію, надану Генеральною прокуратурою. Протягом січня-лютого вони будуть регулярно з цього приводу засідати», – каже Горбатюк.

Сам Касько, однак, у коментарі УНІАН заявив, що про відрядження у Брюссель вперше чує.

Серйозний прогрес у розслідуванні є тільки щодо Богатирьової і Януковича – Каленюк

​Експерти з протидії корупції незадоволені перебігом розслідування. Зокрема, голова правління Transparency international Андрій Марусов звинувачує Генпрокуратуру у саботажі.

Маса причин, які наводяться тільки для того, щоб скинути з Генеральної прокуратури відповідальність
Андрій Марусов

«Якщо перші двоє прокурорів це робили дуже грубо, то останній, прізвище якого Шокін, намагається це робити більш м’яко, стверджуючи, що це не відповідальність ГПУ, або що вони роблять все, що завгодно, або що є інші правоохоронні органи, а вони цього не роблять. Тобто там маса причин, які наводяться тільки для того, щоб скинути з Генеральної прокуратури відповідальність за те, що вони не зробили і не роблять належним чином».

Санкції будуть продовжені лише щодо тих осіб, стосовно яких є серйозний прогрес в розслідуванні
Дар’я Каленюк

Виконавчий директор «Центру протидії корупції» Дар’я Каленюк написала на своїй сторінці у Facebook: «Санкції в березні 2016 року будуть продовжені лише щодо тих осіб, стосовно яких є серйозний прогрес в розслідуванні, зокрема, обвинувальні акти, передані в суд (поки що це тільки справа по Богатирьовій (Раїса Богатирьова – колишній міністр охорони здоров’я – ред.) та В. Януковичу, за нашою інформацією)».

«Інтерпол» вбачає у справах щодо соратників Януковича політичні переслідування – адвокат Небесної сотні

Сергій Горбатюк сказав на брифінгу щодо зняття санкцій, що завершити провадження у частині згаданих справ не можуть, тому що підозрюваних немає у країні і їх не оголошують у міжнародний розшук. Він провів паралель із розслідуванням злочинів під час подій Майдану.

Для того, щоб почати процедуру заочного судового розгляду, дійсно потрібно виконати ряд вимог: оголосити людині про підозру, оголосити її у розшук: спочатку – у національний, а потім – у міжнародний, підтверждує один із адвокатів родин Небесної сотні Павло Дикань. Але «Інтерпол», за його словами, вбачає у справах щодо Януковича та його соратників політичні переслідування.

Януковича внесли до міжнародного розшуку лише після того, як йому пред’явили підозру щодо ситуації з приватизацією «Укртелекому»
Павло Дикань

«Наприклад, Януковича внесли до міжнародного розшуку лише після того, як йому пред’явили підозру щодо ситуації з приватизацією «Укртелекому». А коли йому пред’являли підозру в організації злочинного угруповання, «Інтерпол» це відхилив, – каже юрист. – Для мене незрозуміла позиція «Інтерполу», хоча вона може пояснюватись, як непрофесійністю, наприклад, Генпрокуратури при поданні документів туди, та, відповідно, непрофесійністю українського бюро «Інтерполу», так і тим, що на «Інтерпол» може мати якийсь політичний вплив Росія».

Скасування «першого кола» санкцій є політичним прецедентом – Шабунін

Умова наявності особи у списках міжнародного розшуку з’явилась в українському законодавстві з ініціативи Головного слідчого управління Генпрокуратури, до цього такої норми не було, зауважує голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін.

«Але навіть наявність такої норми не є перепоною для Генрокуратури, – переконаний він. – Тут маніпуляція: «Інтерпол» без проблем оголошує у міжнародний розшук фігурантів, які підозрюються в економічних або корупційних злочинах. Генпрокуратура дала їм («Інтерполу» – ред.) не всі матеріали або погані матеріали».

Минулого року ми через тиск журналістів, суспільний тиск змусили прокуратуру хоч щось зробити і оголосити підозри обвинуваченим
Віталій Шабунін

Санкції «другого кола», каже експерт, були накладені на основі підозр, каже Віталій Шабунін.

«Це якийсь «рік бабака», – нарікає він. – Ми це все проходили минулого року. Тоді ми через тиск журналістів, суспільний тиск змусили прокуратуру хоч щось зробити і оголосити підозри обвинуваченим. І там були титанічні зусилля української дипломатії».

Скасування «першого кола» санкцій щодо посадовців режиму Януковича є політичним прецедентом, вважає Шабунін. За його словами, ЄС може продовжити санкції, тільки якщо представники всіх країн проголосують одностайно.

Чому в Євросоюзі знімають санкції з соратників Віктора Януковича? Про це йшлося в ефірі «Ранкової Свободи». Фрагменти ефіру можна послухати нижче:

ЗАВАНТАЖИТИ
ЗАВАНТАЖИТИ

На цю ж тему:

28.01.2016
Як українцям сприймати рішення суду ЄС щодо урядовців Януковича?

«Потрібна якісна доказова база, і ми бачили, що дуже часто її або взагалі немає, або це робиться з дуже значним відставанням у часі» – Яхно далі

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG