Доступність посилання

ТОП новини

Чому за 74-річного сенатора Берні Сандерса у США голосує молодь?


Берні Сандерс
Берні Сандерс

Сенатор від штату Вермонт Берні Сандерс заявляє про необхідність протидіяти російській агресії і говорить про необхідність підтримки України

На голосуваннях 9 лютого у штаті Нью Гемпшир за претендентів на право представляти дві партії на президентських виборах у Сполучених Штатах є чіткі фаворити: у республіканців це мільярдер Дональд Трамп, а в демократів – сенатор Берні Сандерс. В той час як Трамп перебуває в центрі уваги ЗМІ вже давно, Берні Сандерс – порівняно нова постать. Особливістю його є те, що попри поважний вік – 74 роки – за нього голосує молодь. Про те, які шанси у Сандерса і чим саме він приваблює виборців,– розповідав в ефірі програми «Свобода сьогодні» журналіст «Голосу Америки» Богдан Цюпин.

Богдан Цюпин
Богдан Цюпин

– На так званих праймеріз у штаті Нью-Гемпшир йому пророкують перемогу над Гілларі Клінтон. В Айові на так званих кокусах він хоч і програв із невеличким відривом, зате він узяв 80 відсотків голосів активістів партії, віком від 18 до 29 років. Берні Сандерс насправді дуже незвичайний американський політик. Він називає себе демократичним соціалістом і каже, що Америці потрібна революція. Під революцією він звичайно ж має на увазі не повстання, а різкі і глибокі зміни.

Сенатор Сандерс зазначає, що хоче захистити середній клас Америки. Він виступає за більші податки на мільярдерів, пропонує обмежити вплив банків та великих компаній.

Соціалізм Сандерса полягає у запровадженні елементів соціального захисту, який мають багато західних країн, зокрема у Європі – тобто так звані декретні відпустки матерям, наприклад. Сандерс також обіцяє зробити всеохопною систему медичного страхування у США, і це також є в інших країнах. Але найбільше молоді подобається його пропозиція зробити дешевшими студентські кредити і забезпечити можливість безоплатного навчання у коледжах та університетах, які належать штатам і які можна назвати державними. Але це лише невелика частина американських університетів.

– Яка позиція сенатора у міжнародній політиці і що він каже про Україну?

Сандерс заявляє про необхідність протидіяти російській агресії і говорить про необхідність підтримки України

– Сенатор від штату Вермонт Берні Сандерс заявляє про необхідність протидіяти російській агресії і говорить про необхідність підтримки України.

Але назагал закордонна політика – це слабке місце Берні Сандерса. Його суперники кажуть, що він часом плутається і виступає з наївними заявами, дехто може їх називати пацифістськими і лівацькими. Сандерс відповідає, що досвід – це ще не все. Головне, на його думку – це здоровий глузд і здатність ухвалювати раціональні рішення. Війну США в Іраку він вважає великою помилкою і закидає це суперниці по партії Гілларі Клінтон.

У наступні місяці ми побачимо, наскільки багато американських виборців привалює 74-річний кумир студентів, який закликає Америку перейняти елементи європейської соціальної моделі.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG