Доступність посилання

ТОП новини

Чемпіонів реформ у цьому уряді, ймовірно, не буде – Карасьов


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«За результатами голосування прем’єр-міністр – лідер великого бізнесу або олігархів»

Київ – Уряд прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, який Верховна Рада не відправила у відставку, не буде ні реформаторським, ні політичним, вважає політолог Вадим Карасьов. В ефірі Радіо Свобода він висловив припущення, що нинішній «політичний пасьянс» збережеться до вересня цього року.

Чемпіонів реформ у цьому уряді, ймовірно, не буде – Карасьов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Як Ви оцінюєте останній рік роботи уряду, про який звітував прем’єр напередодні у парламенті?

Вадим Карасьов
Вадим Карасьов

– Незадовільно. Але парламент сказав: так, мовляв, ви двієчники, ви погані хлопці, погано працювали, але ви залишаєтеся. Тому що інша альтернатива – це криза коаліції, це повноцінні урядова й парламентська кризи з виходом на дострокові парламентські вибори. І президент, і члени коаліції не хотіли ризикувати найгіршим сценарієм. Це розумів Яценюк, який теж шантажував президента і членів коаліції, особливо «БПП», таким сценарієм, тому вчора Яценюк і вистояв.

Президент позиціонував себе як лідер громадянського суспільства, яке вимагало і відставки генерального прокурора, і глобального перезавантаження уряду

Але і президент розумів цю гру, тому він грав на випередження: виступив із закликом до уряду піти у відставку, зробити повне перезавантаження, він дистанціювався від уряду, запропонувавши написати заяву генпрокурору Шокіну. Президент позиціонував себе як лідер громадянського суспільства, яке вимагало і відставки генерального прокурора, і глобального перезавантаження уряду.

Підтримали уряд ті сили, які орієнтуються на Ахметова і Коломойського

А от за результатами голосування вийшло так, що прем’єр-міністр – це лідер скоріш за все великого бізнесу або олігархів, тому що голосами перш за все олігархічних груп залишився на посаді. Це «Опозиційний блок» та група «Відродження», яка дала нуль голосів за відставку, тобто підтримали уряд ті сили, які орієнтуються на Ахметова і Коломойського. Сьогоднішній політичний пасьянс збережеться до вересня цього року.

– Тобто Ви погоджуєтеся з тим, що президент переклав на парламент фактично відповідальність, він не вніс подання про звільнення генпрокурора, а от заява стосовно переформатування уряду – це був своєрідний натяк парламенту яким чином діяти?

В президента вже немає зобов’язань, щоб відправляти генпрокурора у відставку, тому що Яценюк і уряд самі у відставку не пішли

– Безумовно, що тут президент переклав відповідальність, тому що економічна політика і негативні результати роботи уряду вже починали безпосередньо позначатися на його рейтингу, на політичних і громадських позиціях президента. Тому він вимушений був у цій ситуації створити дистанцію. Що стосується заяви, або натяку, або пропозиції про відставку генпрокурора – президент зробив цей крок, але я не впевнений, що відставка буде. Бо тепер у президента є можливість відіграти назад, тому що Яценюк і міністри не зробили цього в свою чергу. Тому в президента вже немає зобов’язань, щоб відправляти генпрокурора у відставку, тому що Яценюк і уряд самі у відставку не пішли. Я тут крапку ще б не ставив.

– Тим паче, що як повідомляється, зараз генпрокурор Віктор Шокін перебуває у відпустці. Але менше з тим, які Ваші прогнози щодо компромісів щодо оновлення нинішнього складу Кабміну в межах коаліції без перевиборів? Це знову будуть політичні призначення чи все-таки керуватимуться професіоналізмом, технократизмом?

Це вже буде не політичний уряд. Це не буде коаліційний уряд, тому що де-факто коаліції не було й немає. Але і технократів, чемпіонів реформ, ймовірно, теж не буде. От вам і все глобальне перезавантаження

– Я думаю, що і не те, і не інше. Щодо політичних призначень, приміром, «Самопоміч» і «Батьківщина» голосували за недовіру – навряд чи вони будуть висувати своїх міністрів. В «БПП» більшість голосувала за недовіру. Це вже буде не політичний уряд, у прямому сенсі цього слова. Це не буде коаліційний уряд, тому що де-факто коаліції не було й немає. І це вчора було доведено. Хоча де-юре вона буде існувати. З іншого боку, уряд не буде будуватися на політичних представниках «Опозиційного блоку», на «Відродженні» і так далі. Але і технократів, чемпіонів реформ, ймовірно, теж не буде. Тому це буде уряд і не політичний, і не технократичний. Хоча в цьому уряді залишаться, кажу одразу, на сто відсотків – Яресько (міністр фінансів – ред.), Павленко (міністр аграрної політики – ред.), можливо міністр соціальної політики, а всі інші – міністр інфраструктури – під питанням, міністр охорони здоров’я – також, міністр енергетики – під питанням. Можливо, буде створена посада першого віце прем’єр-міністра, якщо була така негласна або кулуарна домовленість між президентом і прем’єром, туди буде делегований представник президентської команди Віталій Ковальчук, нині перший заступник глави Адміністрації президента. От вам і все глобальне перезавантаження. А «Батьківщина» свого міністра уже відкликала (міністра молоді та спорту Ігоря Жданова – ред.). Не знаю погодиться на це парламент чи ні, але вона вже теж відмежовується від уряду, як і «Самопоміч» відмежувалася від нього.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG