Доступність посилання

ТОП новини

Українських біженців – у Сибір?


Табір біженців зі східної України біля російського міста Донецьк, серпень 2014 року
Табір біженців зі східної України біля російського міста Донецьк, серпень 2014 року

Віддалені регіони країни російська влада хоче заселити українськими біженцями

В уряді Росії вирішили підтримати депутатів Держдуми, які виступили з ініціативою заселити проблемні регіони країни, розташовані «за Уралом», українськими біженцями. Про це у вівторок, 16 лютого, повідомили російські медіа з посиланням на Міністерство з розвитку Далекого Сходу.

Раніше відповідну пропозицію у відомство внесла група законодавців з фракції КПРФ. За їхніми словами, на сьогодні видворення з країни загрожує близько 1,6 мільйона українських громадян у зв’язку із закінченням терміну їх тимчасового проживання в Росії.

До переліку територій пріоритетного заселення, за рішенням міністерства, увійшли Республіка Бурятія, Забайкальський край, Камчатський край, Приморський край, Хабаровський край, Амурська область, Іркутська область, Магаданська область, Сахалінська область і Єврейська автономна область Росії.

Відповідно до планів відомства, в Далекосхідному федеральному окрузі до 2020 року буде створено понад 50 тисяч робочих місць, частину яких могли б зайняти українці.

За даними Федеральної міграційної служби (ФМС), в Російську Федерацію починаючи з 2014 року прибули понад 150 тисяч жителів України.

Тим часом загальне безробіття, розраховане за методологією Міжнародної організації праці, за даними Росстату, зросло в країні з вересня по листопад 2015 року на 400 тисяч осіб, передає ТАСС. Таким чином, число безробітних в РФ склало 4,4 мільйона осіб (5,8% економічно активного населення країни).

Директор регіональної програми Незалежного інституту соціальної політики (НІСП) Наталія Зубаревич вважає затію з заселенням віддалених регіонів Росії українськими біженцями безперспективною.

«Тому що велика, переважна частина людей туди просто-напросто не поїде, – пояснила вона в інтерв’ю Російській службі «Голосу Америки». – Адже туди не погодилися перебиратися і наші співвітчизники».

За словами директора регіональної програми НІСП, з півтори сотні тисяч переселених у рамках програми «Співвітчизники» на Далекий Схід приїхало всього кілька тисяч чоловік.

Люди приїхали з теплих країв, а їм пропонують облаштовуватися там, де холодно
Наталія Зубаревич

«Решта осіла, в основному, в європейській частині Росії, Калінінградській області та областях навколо Москви, – додала вона. – Люди приїхали з теплих країв, а їм пропонують облаштовуватися там, де холодно. Крім того, це дуже далеко».

Природно, що такий варіант мало кому подобається, на нього можна погодитися тільки від безвиході, констатувала Наталія Зубаревич.

«Люди раціональні, – продовжила вона. – Якщо росіяни залишають Далекий Схід (хоча вже й не такими темпами, як в 90-ті, але все одно міграційний відплив з регіону триває), то чому туди повинні їхати люди зі східної України – незрозуміло».

Ідея депутатів продиктована спробами заселити віддалені регіони країни в умовах, які дуже сильно відрізняються від умов «Столипінської реформи», має дуже мале відношення до реальності, резюмувала соціолог.

Схожої думки дотримується і голова Комітету «Громадянське сприяння» Світлана Ганнушкіна. У коментарі «Голосу Америки» вона зізналася, що відмовилася від запрошення на телевізійну передачу для дискусії «з автором цієї «геніальної» ідеї».

Вони змушені були це зробити через події, в які ми ж їх і втягнули
Світлана Ганнушкіна

«По-моєму, затія з цим переселенням абсолютно безглузда і до того ж погано пахне, – зауважила правозахисниця. – По-перше, люди приїжджають до нас з країни більш південної, ніж Росія. По-друге, вони змушені були це зробити через події, в які ми ж їх і втягнули. І ось тепер хочемо за їхній рахунок якимось чином привести в порядок наш незаселений Далекий Схід...»

Як вважає голова комітету «Громадянське сприяння», навряд чи українські біженці на це погодяться. Вона назвала ідею «дивною, негуманною і абсолютно приреченою на провал».

Згідно з даними ФМС, в Росії на сьогодні перебувають близько 2,6 мільйона українських громадян, у тому числі приблизно 1,1 мільйона вихідців з південного сходу України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG