Доступність посилання

ТОП новини

Польським подружжям виплачуватимуть щомісяця понад 100 євро, якщо наважаться на другу дитину


«У Польщі на одну жінку в дітородному віці припадає 1,3 дитини – це третій з кінця результат в ЄС»

Варшава – Польський парламент ухвалив закон про щомісячну фінансову допомогу сім’ям з двома і більше дітьми. Починаючи з квітня на другу і кожну наступну дитину батьки отримуватимуть допомогу в розмірі 500 злотих (приблизно 110 євро). Хоча держбюджету це обійдеться в гігантську суму – майже 4 мільярди євро, польська влада стверджує, що це крайня необхідність, адже країна опинилася над демографічною прірвою. Молоді поляки дедалі пізніше створюють сім’ї і дуже неохоче народжують більш ніж одну дитину. Як пояснюють польські демографи й соціологи, такі проблеми є результатом відсутності продуманої сімейної політики упродовж останньої чверті століття.

Ідея надавати фінансову допомогу кожній польській родині, яка має більш ніж одну дитину, збурила політичне життя Польщі. Дискусії навколо цієї виборчої обіцянки партії «Право і справедливість» тривали три місяці. Противники так званого проекту «500 плюс» переконані – навіть щомісячна фінансова підтримка не переконає польські подружжя народжувати більше дітей. Натомість прихильники такого механізму запевняють, що він обов’язково змінить демографічну ситуацію на краще.

Гроші від держави отримуватиме 2,7 мільйона польських сімей, в яких виховується 3,8 мільйона дітей.

«До підготовки проекту цього закону нас передусім змусила турбота про демографічну ситуацію. Починаючи з 1989 року систематично зменшується кількість дітей у наших сім’ях – це небезпечно. Демографія переконує, що настав такий час, коли цим питанням потрібно серйозно зайнятися», – пояснює сенатор Ришард Маєр.

За 25 років народжуваність зменшилася майже вдвічі

За словами демографів, уявлення поляків про те, якою повинна бути сім’я почало змінюватися у 80-х роках минулого століття. Значний вплив на це мав процес трансформації держави 90-х років, коли влада занедбала питання соціальної політики і подружжя залишилися наодинці з своїми клопотами. Політики вважали, що ринок сам врегулює соціальні проблеми польських родин, що, наприклад, з’явиться багато недорогих приватних дитсадків. Але такі очікування не здійснилися, тож саме тоді відбулося стрімке падіння народжуваності дітей. Про це говорить Дорота Шелева, польський експерт з сімейної політики.

Тепер у Польщі на одну жінку дітородного віку припадає 1,3 дитини – це третій з кінця результат в ЄС
Дорота Шелева

«Одним із результатів такої політики став помітний спад народжуваності дітей. Тепер у Польщі на одну жінку дітородного віку припадає 1,3 дитини – це третій з кінця результат в ЄС. Тільки Іспанія і Португалія мають нижчі показники народжуваності», – сказала експерт.

Тим часом ще 25 років тому, каже Шелева, на середньостатистичну польку припадало 2,1 дитини. Пьотр Шукальський, демограф з Лодзького універститету додає, що такі тенденції поглиблюватимуться. За його прогнозами, принаймні чверть польок дітородного віку не народить жодної дитини, а наступна чверть обмежиться одним нащадком. Дедалі частіше, каже він, відсутність дітей є результатом свідомого рішення польських подружніх пар. Причому, наголошує демограф, все більше польських пар вирішує жити без офіційного одруження.

За словами Шукальського, в теперішній Польщі стало нормою, що пара починає жити під одним дахом ще до шлюбу за кілька місяців, а то й років. Експерт розповів, що у 2013 році демографи провели дослідження в Лодзі та навколишніх містах. Вони з’ясували, що три чверті тамтешніх пар, які збиралися одружитися, вже мешкали разом. Це стосувалося також двох третин пар, які збиралися взяти церковний шлюб. Результатом таких тенденцій є збільшення кількості дітей, які народжуються поза шлюбом або в неформальних подружжях.

Чверть усіх дітей, які народжуються у Польщі – це діти, які народжені поза шлюбом
Пьотр Шукальський

«Чверть усіх дітей, які народжуються у Польщі – це діти, які народжені поза шлюбом. Дедалі більше дітей живе у сім’ях, де батьки офіційно неодружені», – розповів Шукальський.

У порівнянні з країнами Заходу, польська сім’я – стабільна

Ще одна нова, помітна останніми роками у Польщі тенденція – це збільшення кількості осіб, які вирішують не обтяжувати себе сім’єю. Шукальський припускає, що навіть третина молодих поляків не збирається створювати сім’ю. Утім, наголошує демограф, якщо поляки одружуються, то порівняно з подружжями в інших державах ЄС їхні сім’ї досить міцні.

На тлі інших європейських держав у Польщі відносно низький показник розлучень
Пьотр Шукальський

«На тлі інших європейських держав у Польщі відносно низький показник розлучень. Хоча у нас були періоди, коли кількість розлучень зростала, та в середньому у нас розпадається 25-30 відсотків сімей. Натомість у країнах Західної Європи цей показник становить 45-55 відсотків. Тому можна сказати, що на тлі інших європейських держав польська сім’я надалі залишається стабільною», – пояснює Шукальський.

Щоправда, зазначає Шукальський, демографічні тенденції досить неоднорідні на території країни. У найбільших містах, таких як Варшава, Познань, а також у Сілезії розпадається навіть половина нових сімей. Натомість є у Польщі й такі консервативні регіони, де розпадається тільки кожне шосте-сьоме подружжя.

«Найбільш традиційні родини зосереджені в південно-східній Польщі, вздовж кордону з Україною, де населення більше прив’язане до своєї землі і більш релігійне. Крім цього, велике значення має те, що значна частина мешканців цього регіону живуть у селі і в містечках. Там переважають традиційні погляди на сім’ю», – каже демограф.

Чи гроші заохотять поляків народжувати?

Водночас Дорота Шелева звертає увагу на іншу проблему, пов’язану з ослабленням інституту сім’ї. За її словами, діти розлучених пар здебільшого залишаються з матерями, а татусі дедалі частіше не платять аліментів.

У Польщі серед країн ЄС найнижчий відсоток аліментів, які регулярно сплачуються – це велика проблема
Дорота Шелева

«У Польщі серед країн ЄС найнижчий відсоток аліментів, які регулярно сплачуються – це велика проблема, тому що третина всіх нових родин розпадається, а в багатьох із них є діти, які найчастіше залишаються з мамами, тож дедалі відчутнішою стає проблема самотніх матерів та їхньої матеріальної ситуації», – сказала експерт.

Загалом, твердить Шелева, Польща опинилася на порозі великої демографічної кризи. Населення держави швидко старіє, 2 мільйони працездатних поляків виїхали з країни у пошуках кращих заробітків, у школах дедалі менше дітей. Експерт сумнівається, що цю проблему вдасться вирішити за допомогою щомісячної фінансової допомоги на другу і кожну наступну дитину. За її словами, у західних країнах, де жінки народжують більше дітей прородинна політика є комплексною. Вона полягає не тільки у фінансовій підтримці, але й у створенні цілої мережі дешевих і якісних закладів, які допомагають виховувати дітей.

У свою чергу демограф Шукальський твердить, що нині у Польщі борються дві тенденції. Під впливом тривожних процесів, що відбуваються у світі частина польської молоді починає більш консервативно ставитися до питань шлюбу та сім’ї. Тож не можна однозначно ствержувати, що інститут традиційної сім’ї у Польщі занепадає, каже Шукальський.

На цю ж тему:
17.02.2016
У війну всі почуття та емоції родини переживають глибше – отець Андрій

Війна – це горе, але вона стала переломним періодом, коли і мій чоловік, і я усвідомили важливість кохання – Головата далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG