Доступність посилання

ТОП новини

«Батьківщина» і «Самопоміч» вийшли з парламентської більшості


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Натомість лідер Радикальної партії Олег Ляшко каже про готовність працювати в оновленій більшості

Партія «Самопоміч» заявила про вихід із парламентської більшості. Як заявив голова фракції «Самопомочі» Олег Березюк, для них неприйнятне подальше перебування в союзі з політичними силами, які стали «учасниками олігархічного перевороту в парламенті». Раніше про вихід із коаліції заявила лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Натомість лідер Радикальної партії Олег Ляшко каже про готовність працювати в оновленій більшості. Експерти сумніваються в тому, що чинну парламентську більшість вдасться реанімувати.

Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

У четвер, відкриваючи вечірнє засідання парламенту, спікер Володимир Гройсман оголосив про вихід фракції партії «Батьківщина» із парламентської більшості. З цього приводу лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила, що «з цієї хвилини не існує демократичної коаліції».

Також про вихід із парламентської більшості коаліції заявили в партії «Самопоміч».

«Став очевидним владний союз, до якого увійшли частина фракції «Блоку Петра Порошенка», «Народний фронт» та уламки Партії регіонів, підконтрольні низці олігархів. Такі дії є замахом на державний устрій країни та остаточно розвалили парламентську коаліцію «Європейська Україна», – йдеться в рішенні проводу партії «Самопоміч».

Олег Березюк
Олег Березюк

Згодом лідер фракції «Самопомочі» Олег Березюк наголосив, що ця політична сила не бачить варіантів участі у формуванні нової більшості, а натомість працюватиме в опозиції.

У свою чергу, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та його соратники із «Народного фронту» назвали позицію політичних сил, які вийшли з коаліції, популізмом та безвідповідальністю.

В коаліції помітили, як швидко Ляшко входить і виходить

За словами Юлії Тимошенко, 18 лютого розпочався визначений законом 30-денний термін, впродовж якого має бути сформована нова більшість. Натомість в. о. голови регламентного комітету, депутат із «Народного фронту» Павло Пинзеник зазначає, що фракція Радикальної партії, хоча й заявляла про вихід із більшості, але фактично продовжує залишатися в її лавах, адже не надала відповідної заяви спікеру. Тож, навіть після виходу «Батьківщини» і «Самопомочі», більшість продовжує існувати.

В апараті Верховної Ради немає заяви про вихід із коаліції фракції Радикальної партії
Павло Пинзеник

«Точно в коаліції перебувають «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт», наскільки мені відомо, в апараті Верховної Ради немає заяви про вихід із коаліції фракції Радикальної партії… Не було оголошення про їхній вихід з коаліції – тільки заява їхня політична», – стверджує Павло Пинзеник.

Олег Ляшко
Олег Ляшко

Сам Олег Ляшко наполягає на тому, що радикали вийшли з більшості ще у вересні минулого року, і його усної заяви для цього цілком достатньо. За його словами, «сьогодні немає жодного закону, який би регламентував процедуру виходу і входу до коаліції».

Разом із цим, з парламентської трибуни Олег Ляшко запевнив, що Радикальна партія готова взяти участь у створенні нової коаліції та нового уряду. Фракція «Народного фронту» зустріла цю його заяву оплесками.

«Олег Ляшко – такий політик, який входить і виходить дуже швидко», – прокоментував ситуацію голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко.

Ляшко і не виходив з коаліції, тому коаліція існує – Бурбак (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Дострокові вибори дедалі ближче – експерти

Арсеній Яценюк зазначає, що має намір провести консультації із президентом та головами фракцій «Блок Петра Порошенка» і Радикальної партії щодо ситуації в парламенті. Проте політичні експерти сумніваються у плідності таких консультацій. Адже навіть, якщо в парламентській більшості збережеться формальна більшість голосів, її перспективи виглядають дуже непевно.

Євген Магда
Євген Магда
Дострокові вибори за чинним виборчим законом дуже мало чого змінять
Євген Магда

«У цього парламентського скликання вельми туманні перспективи, а в коаліції їх просто немає. За таких умов найкраща перспектива – це визнати, що коаліції немає і намагатися працювати далі. Дострокові вибори за чинним виборчим законом дуже мало чого змінять», – зазначає політичний експерт Євген Магда.

Політолог Андрій Єрмолаєв вважає, що політична криза в Україні переростає в кризу влади, яка може мати дуже негативні наслідки. На його думку, оптимальним виходом із такої ситуації мали би стати дострокові парламентські вибори.

Андрій Єрмолаєв
Андрій Єрмолаєв

«В рамках політичної кризи спрацьовують механізми взаємодії. Зараз же стає очевидним, що стосунки парламенту з урядом і президента з урядом можуть бути загнані в глухий кут, коли не спрацьовують взаємні рішення», – каже він.

Експерти збігаються на думці, що дострокові парламентські вибори найбільш вірогідно можуть відбутися восени цього року.


На цю ж тему:

18.02.2016
Яценюк – «Самопомочі»: потрібно вміти нести політичну відповідальність

«Ми не маємо права допустити жахливого сценарію розпаду країни і не маємо права повторювати помилки 2005 року» далі

18.02.2016
Відставка Яценюка завадила б реформам – екс-посол США в Україні

«Голосування про недовіру уряду можна порівняти із виставою японського театру масок Кабукі» – американський журналіст далі
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG