Доступність посилання

ТОП новини

Ніколи ми не були так близько до розпаду «шенгену» – Шиманський


Паспортний та митний контроль у Шенгенській зоні повертають «за принципом доміно»

Брюссель – Славетний «шенген», зона вільного безконтрольного пересування людей, товарів та всіх видів транспорту, може припинити своє існування? Таке твердження виглядає все менш теоретичним: нечувана мігрантська криза, загроза терористичних актів та націоналістичні тенденції всередині 26 держав цього простору без кордонів призвели до того, що контроль, і як наслідок, величезні черги людей та автомобілів знову повертаються, зводячи нанівець те, чим так пишалася об’єднана Європа впродовж понад двох десятків років.

Шенгенська зона, названа на честь невеликого містечка в Люксембурзі, є угодою про скасування перевірок на кордонах Європи. Вона була підписана 14 червня 1985 року на той час трьома країнами Бенілюксу (Бельгією, Нідерландами, Люксембургу), що вже були пов’язані угодою про вільне пересування і до яких долучилися Західна Німеччина і Франція. Вони встановили принцип вільного переміщення всередині цієї зони. З 1995 року, коли ця домовленість набула чинності, громадяни цих та згодом інших держав, отримали змогу пересуватися з однієї країни до іншої без паспорта і перевірок. Натомість посиленим став зовнішній прикордонний контроль.

Але, як і в зоні євро, Шенгенська зона не поширюється на всіх членів ЄС. Сьогодні вона об’єднує 26 держав: 22 члени співдружності та Ісландію, Норвегію, Швейцарію і Ліхтенштейн, які до її складу не входять.

Саме Шенгенська угода, як і єдина валюта євро, є наріжним каменем європейської інтеграції. Однак це досягнення, яким донині так пишалися європейці, схоже, «втрачає ґрунт під ногами».

«Ми мусимо зосередитися на тому, що нам разом робити»

Криза, яку спричинив у Євросоюзі величезний наплив біженців із Близького Сходу та Північної Африки, насамперед, позначилася на «шенгені»: ніби за принципом доміно, держави цього простору почали відновлювати перевірки документів та вантажів (де могли б ховатися мігранти чи потенційні терористи) на внутрішніх кордонах.

І розпад Шенгенської зони ще ніколи не був настільки близький, як нині, заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Конрад Шиманський.

Нині ми мусимо зосередитися на тому, що нам разом робити, а не шукати діри в кордонах
Конрад Шиманський

«Ніколи ми не були так близько (до розпаду), можу сказати це з усією впевненістю. Досі Шенгенська зона розглядалася, як щось зрозуміле, як природній здобуток євроінтеграції, що слугує не лише звичайним громадянам, а й підприємцям. Нині ми мусимо зосередитися на тому, що нам разом робити, а не шукати діри в кордонах», – каже польський міністр додаючи, що через політичні зміни всередині ЄС, через міграційну кризу багато політиків питають себе: чи зможемо ми утримувати цю систему і надалі?

Як наслідок того, що зовнішні кордони Шенгенської зони ефективно охороняти немає змоги, країни-члени доходять висновку: іншого виходу немає, окрім закриття внутрішніх кордонів.

Позиція ж Польщі така: тривоги і сумніви цілком виправдані, але майбутнє Шенгенської зони повинно бути пов’язане тільки з одним критерієм: щільністю її зовнішнього кордону, наголошує Шиманський.

Часу на роздуми більше немає, лишилося 10 днів – єврокомісар

Натомість можливості об’єднаної Європи та її окремих держав у охороні цих кордонів виявилися дуже обмеженими, навіть пропри існування цілої низки інструментів та агенцій, які опікуються саме захистом зовнішніх рубежів Шенгенської зони. Гарячкові пошуки європейцями термінових рішень тут змішані із частими ультиматумами чи категоричними висновками, на кшталт останнього, який зробив єврокомісар з питань міграції Дімітріс Аврамопулос.

«На кону єдність Європейського союзу та людські життя, – каже єврокомісар. – Настав момент великої відповідальності, і часу на роздуми більше немає. У нас залишилося 10 днів», – сказав він.

Дональд Туск
Дональд Туск

Голова Європейської ради Дональд Туск більш оптимістичний: за його розрахунками, слід знайти рішення, яке врятувало б Шенгенську зону від краху, впродовж одного місяця.

«Ми мусимо поважати правила й закони, які ми разом ухвалили. Це стосується як розподілу мігрантів, так і необхідності поступово повернутися до ситуації, де всі країни-члени Шенгенської зони повністю виконують вимоги кодексу шенгенських кордонів», – закликав Туск.

Транспортники страждають через черги та затори на кордонах

Ми побували на кордоні Бельгії та Німеччини в районі Ахена та бельгійського містечка Евпен. На відміну від крайньої західної ділянки кордону з Францією, цей перетин лінії між двома державами не закритий і не контролюється. Де бельгійська, а де німецька територія тут без маленьких знаків «Бельгія» чи «Німеччина» здогадатися складно. Кордон давно зник як візуально, так і у свідомості людей. Одразу в око впадає жвавий потік вантажівок.

За підрахунками, десятки тисяч осіб тут постійно циркулюють між двома державами: чи для роботи, чи для закупівель у комерційних центрах. Нині споживачі, працедавці, робітники і особливо транспортники занепокоєні можливістю повернення старих часів. На паркінгу ми зустріли водія словенської фури Бояна, якому останнім часом доводилося годинами вистоювати на перетинах кордонів, чого раніше ніколи не траплялося.

«Якщо повернуть контроль, ми будемо втрачати час на кордонах, – нарікає водій. – На німецькій митниці, якщо виявляють щось підозріле, то вже виникають довжелезні черги. Політики кажуть, що за допомогою прикордонного контролю слід захищати території, але це ж нісенітниця. Мігранти перетинають кордони на незначних ділянках, яких, наприклад, між Бельгією та Францією є тисячі. Вони ж не ходять автомагістралями».

Тобто, на думку пересічного водія вантажівки, окрім створення черг та заторів на автомобільних дорогах, ці відновлені перевірки ні до чого не призведуть.

Удар по економіці складе понад 470 мільярдів – статистика

Однак експерти стверджують: попри те, що зникнення «шенгену» буде величезним ударом по іміджу об’єднаної та досі інтегрованої Європи, це ще й уповільнить її економічне зростання та нанесе шкоду тисячам підприємств, на яких трималася економіка ЄС. До того ж, каже колишній євродепутат від Бельгії, а нині один із дев’яти координаторів мережі європейських транспортних коридорів Матью Ґрош, це буде непоправним та контрпродуктивним кроком.

«Це суперечить здоровому глузду: підрахунки свідчать, що не лише товари, а й тільки на цій ділянці кордону між Бельгією та Німеччиною понад 45 тисяч людей перетинають кордон, коли йдуть на роботу. Чи можливо уявити їхній щоденний контроль? А транспорт, який складає дві третини всієї торгівлі ЄС? Хто врешті-решт буде оплачувати цей величезний рахунок через проблеми, які ми (скасовуючи «шенген») нині організовуємо?» – питає бельгійський експерт.

Втім, цифри говорять самі за себе: німецький аналітичний центр Prognos, щойно опублікував свої дослідження на випадок сценарію остаточного закриття кордонів «шенгену». Висновки дуже песимістичні: ЄС через відновлення митного та паспортного контролю втратить щонайменше 470 мільярдів євро. Навіть більше того: якщо нинішня тенденція відновлення перевірок при перетині кордонів усередині «шенгену» стане загальною та невідворотною, то це вдарить і по економіках навколишніх держав, включно з Україною.

На цю ж тему:

29.02.2016
Безвізовий режим залежить не від мігрантів, а від реформ в Україні – Гош

«Необхідно завершити формування керівного складу Нацагенції з питань протидії корупції та запустити роботу цієї інституції в І кварталі 2016 року» – експерти далі

29.02.2016
ЄС ніколи не скаже «ні», він скаже: відкладається – експерт про безвізовий режим

«Ми довго їм розказували про технічні причини – тепер вони нам відповідають тим самим» – Бачо Корчилава далі

04.01.2016
Виклики для ЄС у 2016-му: мігранти, популісти і Росія

Києву доведеться добряче попрацювати, щоб «українське питання» далі лишалося в перших рядках порядку денного ЄС далі

12.11.2015
Без ефективних кордонів ЄС «шенген» не виживе – Туск

ЄС захлинувся міграцією, а Африка вимагає більше грошей, щоб тримати людей вдома далі

09.09.2015
ООН: біженців має приймати не лише Європа, а й інші континенти

«Всі країни мають зобов’язання взяти на себе свою частку, і це стосується США, Канади, Австралії, Латинської Америки та Далекого Сходу» далі

16.07.2012
Шенген – заручник політики безпеки і виборчих кампаній

Єврокомісія за останні півроку провела 11 розслідувань щодо порушення правил Шенгенської угоди далі

30.04.2012
«Шенген» може розпастися?

Із деяких західних країн все частіше лунають заяви про бажання вийти зі складу «шенгену» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG