Доступність посилання

ТОП новини

Підвищення тарифів з 1 березня не торкнеться тих, хто на субсидії – Мінсоцполітики


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Ми країна дуже бідна, а споживали і продовжуємо споживати енергоресурсів в декілька разів більше, ніж європейці» – громадська рада при НКРЕ

Київ – На 25 % зростають тарифи на електроенергію для населення з 1 березня. Це чергове планове підвищення, яке відбувається кожні півроку. Національна комісія з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕ) затвердила таке рішення торік. Підвищуватися ціни на постачання електроенергії будуть доти, доки не досягнуть ринкової відмітки. В Україні тариф для населення занадто низький в порівнянні із іншими країнами, а споживання послуг є неекономним, стверджують фахівці.

57 копійок за кіловат-годину – новий мінімальний тариф на електроенергію на найближчі півроку. Якщо споживаєте більше 100 кВт/год, то вартість кіловат-години складе 99 копійок. За споживання понад 600 кВт/год встановлюється тариф 156 копійок (за кВт/год) за перевищений обсяг.

Більше 10 років тарифи на електроенергію для населення майже не змінювались, а витрати на її виробництво та постачання покривались за рахунок збільшення вартості послуги для промислових підприємств, малого бізнесу та бюджетних організацій, пояснює Василь Котко, голова громадської ради НКРЕ. Це призводило до зниження конкурентоспроможності бізнесу та нераціонального використання ресурсів населенням через штучне заниження їхньої ціни.

Принцип такий – скільки коштує товар, стільки за нього треба платити. А якщо є люди, які нездатні заплатити за товар через свою бідність, їм треба цілеспрямовано допомагати
Василь Котко

Після підвищення тарифів скоротилось споживання газу та електроенергії, стверджує Василь Котко.

«Ми країна дуже бідна, а споживали і продовжуємо споживати енергоресурсів в декілька разів більше, ніж європейці. Європейці, до речі, років 30-50 те ж саме робили. І європейці, і американці вже давно відійшли від практики перехресного субсидування. Принцип такий – скільки коштує товар, стільки за нього треба платити. А якщо є люди, які нездатні заплатити за товар через свою бідність, їм треба цілеспрямовано допомагати», – зазначає голова громадської ради НКРЕ в коментарі Радіо Свобода.

«На тих, хто отримує субсидію, підвищення тарифу жодним чином не вплине»

За даними Міністерства соціальної політики, близько 5,5 мільйонів сімей в Україні отримують субсидію на комунальні послуги. Значного зростання кількості звернень по субсидію через підвищення тарифу на електроенергію у Міністерстві не очікують, бо ця сума складає в домогосподарстві маленьку питому вагу серед всіх інших комунальних послуг. Більше того, директор департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики запевнив, що на тих, хто отримує субсидію, підвищення тарифу жодним чином не вплине. Проте стане додатковим навантаженням на державний бюджет, додав Віталій Мужиченко.

Все підвищення буде покрите за рахунок субсидії
Віталій Мужиченко

«Для тих сімей, які отримують субсидію, неважливо, тариф збільшиться на 10 відсотків, 20 чи 30. Вони будуть сплачувати свій фіксований обов’язковий платіж і все підвищення буде покрите за рахунок субсидії», – зазначає представник Мінсоцполітики.

Інфографіка НКРЕ
Інфографіка НКРЕ

Вимушена економія

Жителька Одещини каже, що вже чула таке пояснення щодо субсидії. Проте Вікторія Сидоренко стверджує, що сума призначеного їй за субсидією платежу все ж таки значно збільшилась із підвищенням цін на опалення.

Вікторія Сидоренко проживає в місті Южному Одеської області, де вже протягом другого року гаряча вода централізовано не постачається. Через користування бойлером споживання нею електроенергії зросло майже вдвічі у порівнянні з таким самим місяцем 2014 року. Рахунок за зимовий місяць в однокімнатній квартирі перевищує 100 гривень. При цьому жінка зазначає, що вживає заходів максимально можливої економії на освітленні та використанні бойлера.

Зараз використовую одну лампочку в люстрі, розрахованій на п’ять
Вікторія Сидоренко

«Зараз вже використовую одну лампочку в люстрі, розрахованій на п’ять. Раніше дозволяла собі як мінімум дві для нормального освітлення. Бойлер намагаюсь перемкнути на меншу температуру. Намагалась вимикати бойлер на день після того, як він нагріється. Виявилося, що немає сенсу. За такого режиму виходило навіть більше, ніж коли він працював постійно», – розповідає жителька міста Южного.

«У світі такого немає. Це наше українське «ноу-хау» – екс-міністр

Таких міст, які вимушені використовувати електроенергію більше, ніж інші, в Україні багато, і їхні інтереси невраховані розповідає Іван Плачков, колишній міністр палива та енергетики України. Тому тарифну політику країни він вважає неефективною, адже у великій країні в кожному регіоні є свої переваги та недоліки в енергоносіях. Неправильним вважає Плачков і поділення споживачів на «до» і «понад» 100 кВт/год.

«У світі такого немає, щоб були категорії за рівнем споживання. Це наше українське «ноу-хау», – наголошує Іван Плачков у коментарі Радіо Свобода.

На думку Івана Плачкова, спочатку необхідно зробити баланс первинних і вторинних енергоресурсів країни: визначити їхню кількість, потребу, вартість і джерела, а потім визначати тарифи. При чому ці тарифи мають бути зрозумілими кінцевому споживачеві.

В Європі високі тарифи, але вони прозорі. А в нас вони можуть бути високими, непрозорими і незрозумілими
Іван Плачков

«В Європі у всіх країнах все абсолютно прозоро. Так, там високі тарифи, але вони прозорі. А в нас вони можуть бути високими, непрозорими і незрозумілими. Я вважаю, що це неправильно», – зазначив колишній міністр палива та енергетики України.

Наступне підвищення тарифів на електроенергію відбудеться 1 вересня 2016 року. Фахівці радять українцям вчитися споживати ресурси раціонально. Серед таких порад: не розміщувати холодильник поруч із плитою, інакше він споживає вдвічі більше енергії, частіше його розморожувати; налаштувати в комп’ютері режим енергозбереження, гріти в чайнику лише необхідну кількість води тощо.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG