Доступність посилання

ТОП новини

Кому приніс перемогу новий раунд американських праймеріз?


Комбіноване фото, зліва направо: Дональд Трамп, Тед Круз, Гілларі Клінтон, Берні Сандерс
Комбіноване фото, зліва направо: Дональд Трамп, Тед Круз, Гілларі Клінтон, Берні Сандерс

Ще кілька американських штатів проголосували на попередніх виборах, лідирують Круз, Трамп, Клінтон і Сандерс

У США відбулася так звана «cуперcубота». Саме таку назву отримав черговий етап американських праймеріз, під час якого ще п’ять американських штатів внесли свій внесок у президентські перегони. Виборці своїми голосами показали, хто на їхню думку має представляти Демократичну й Республіканську партії на виборах майбутнього президента Сполучених Штатів Америки.

Республіканці проводили голосування в чотирьох штатах – Луїзіані, Кентуккі, Канзасі та штаті Мен. У перших двох перемогу здобув нинішній лідер республіканських перегонів Дональд Трамп. Утім, у Штаті Мен та Канзас його випередив Тед Круз.

Дональд Трамп не є найкращим кандидатом, щоб опинитися на президентських перегонах сам на сам із Гілларі Клінтон
Тед Круз

«65 відсотків республіканців визнають, що Дональд Трамп не є найкращим кандидатом, щоб опинитися на президентських перегонах сам на сам із Гілларі Клінтон. Ставки надто високі. Якщо він програє, ми втратимо Верховний суд на ціле покоління вперед, ми програємо Біль про права, ми програємо Сенат», – заявив Круз.

І хоча голосування у суботу принесло Крузу більше делегатів-виборців, аніж Трампу, за результатами попередніх голосувань, скандальний мільярдер поки що утримує лідерство.

Круз не зможе виграти у мене Нью-Йорк, Пенсильванію чи Каліфорнію
Дональд Трамп

«Ви знаєте, я був би радий зійтися в змаганні з Тедом Крузом, – кепкував Трамп. – Це було би чудесно! Бо насправді Круз не зможе виграти у мене Нью-Йорк, він не зможе виграти у мене Пенсильванію чи Каліфорнію. Я хочу собі такого суперника, чуєте?!».

Сьогодні в Канзасі спостерігалася найбільша явка за всю історію праймеріз у цьому штаті
Берні Сандерс

Серед демократів перемогу здобули обоє – і Гілларі Клінтон, і Берні Сандерс. Берні вдалося випереди конкурентку в Канзасі й Небрасці. «Наскільки я розумію, сьогодні в Канзасі спостерігалася найбільша явка за всю історію праймеріз у цьому штаті», – хвалився Сандерс.

Але завдяки сильній підтримці афро-американських виборців, у той самий день Клінтон отримала переконливу перемогу над Сандерсом в штаті Луїзіана й нині відчутно випереджає опонента за кількістю делегатів-виборців.

Тепер уся наша увага має бути звернена на штат Мічиган
Гілларі Клінтон

«Я вдячна усім, хто підтримав мене сьогодні, але тепер уся наша увага має бути звернена на штат Мічиган», – відреагувала на результати праймеріз Гілларі Клінтон.

Цю заяву Гілларі Клінтон зробила, натякаючи на черговий раунд дебатів, які мають відбутися у неділю між нею та Берні Сандерсом у місті Флінт, штат Мічиган. Під час виборів це місто опинилося в центрі скандалу через страшну екологічну ситуацію, яка виникла в ньому з недбалості місцевої влади. Втім, навіть незважаючи на ці дебати демократів – що будуть вже сьомими за рахунком – все більше зростає ймовірність того, що основним опонентом Гілларі Клінтон буде не м’який інтелектуал Сандерс, а авторитарний магнат, який не добирає слова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG