Доступність посилання

ТОП новини

Захід вважає справу Савченко політичною (світова преса)


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«У Росії Надію Савченко показують «кровожерливою вбивцею, тоді як в Україні її сприймають, як нескорену левицю та Героя України» – The Guardian

Одне з чільних періодичних видань Великої Британії The Guardian пише про оголошення вироку на судилищі над Надією Савченко у Росії. Найбільше за накладом щоденне видання Німеччини Sueddeutsche Zeitung розмірковує над можливими варіантами повернення Надії Савченко в Україну. Американський столичний часопис The Washington Post також пише про судовий процес над українською льотчицею Надією Савченко, порівнюючи його з судилищами сталінської доби.

Британське видання The Guardian публікує матеріал «Російський суд визнає українську льотчицю винною у смерті двох російських журналістів». Часопис пише, що суперечливий судовий процес у містечку на півдні Росії над Надією Савченко добігає кінця. У понеділок, як повідомляє газета, один з трьох російських суддів розпочав довготривалий процес зачитування обвинувального вироку у цій справі, яка призвела до міжнародного осуду практики російського судочинства. Суддя Леонід Степаненко заявив, що Савченко нібито навмисно вбила двох осіб, і додав, що українка була мотивована, як зазначив російський суддя, ненавистю та ворожістю.

Втім британський часопис додає, що попри те, що російські засоби масової інформації повідомили, що суд визнав Надію Савченко винною, її адвокати заявили, що під час першої частини оголошення вироку, російський суддя лише підсумував те, що було зазначено у матеріалах справи. Однак, як пише видання, мало хто мав, бодай, якісь сумніви, що українку визнають винною на судилищі у Росії. Перша частина оголошення вироку розвіяла будь-які сподівання на якийсь інший результат фінальної частини процесу. Зрештою, сторона обвинувачення вимагала 23-річного ув'язнення для Савченко, і як заявляли адвокати українки, вони не мали жодних сумнівів у тому, що заполітизована система російського судочинства визнає Надію Савченко винною, водночас сподіваючись, що обидві країни, і Україна, і Росія, братимуть участь в обговоренні можливого вироку.

The Guardian додає, що у Росії Надію Савченко показують «кровожерливою вбивцею», тоді як в Україні її сприймають, як нескорену левицю та Героя України. Делегація українських політиків, включно з певною кількістю депутатів Верховної Ради та прес-секретарем президента Петра Порошенка, прибули до російського Донецька, що у Ростовській області.

Британський часопис принагідно нагадує, що судовий процес над Надією Савченко триває із вересня минулого року, за це час українка кілька разів тривалий час голодувала, а від 4 до 10 березня 2016 року тримала сухе голодування. В останньому слові на суді, як додає британський часопис, нескорена Надія Савченко не визнала вини, вироку, російського суду і показала середній палець російським суддям.

«Російський суд визнає українську льотчицю винною»

Найтиражованіший часопис Німеччини Sueddeutsche Zeitung опублікувало статтю «Вбивця чи мучениця?», що також присвячується процесові над Надією Савченко. Часопис пише, що судовий процес у Росії над українкою привертає до себе широку критику міжнародної спільноти. Німецьке видання пише, що у зв'язку з оголошенням вироку Надії Савченко у російському суді, зростає тиск на Росію та Україну з вимогою укласти угоду про обмін полоненими. Разом з тим, як пише газета, увесь судовий процес було сфабриковано на основі неправдивих доказів, тоді як адвокати Савченко виклали у суді реальні докази невинуватості української льотчиці.

Німецький часопис нагадує, що попередньо Надія Савченко заявляла, що не визнає російського суду, тому не оскаржуватиме вирок. Далі газета наводить слова адвоката Надії Марка Фейґіна, який каже, що відсутність оскарження рішення російського суду має пришвидшити процес переговорів щодо повернення Савченко в Україну. Російське Міністерство закордонних справ також повідомило, що переговори щодо можливої передачі Савченко Україні можуть розпочатися лише після оголошення остаточного вироку.

Далі видання розглядає можливі варіанти обміну Надії Савченко, згадуючи, зокрема, що в Україні захопили двох російських спецпризначенців Єрофеєва та Александрова, яких українські прокурори звинувачують у у незаконному перетині кордону, у вбивстві військового та терористичному нападі на позиції 92-ї бригади на сході України.

Водночас висуваються різні підходи до можливого обміну. Прихильники Надії Савченко наголошують на принципах, записаних у Мінських угодах, згідно з якими обмін здійснюється за принципом «всі на всіх». Однак, як зазначає німецька газета, йдеться перш за все про угоду, укладену між Україною та сепаратистами. Москва і надалі наполягає, що не є стороною збройного конфлікту. Іншим варіантом, на думку Sueddeutsche Zeitung, може бути передання Савченко Україні відповідно до міжнародної практики, коли в'язні відбувають свій термін у своїх власних країнах. Але у цьому випадку, Київ формально визнає вирок росіян, що, як пише часопис, важко собі уявити.

«Вбивця чи мучениця?»

Американське видання The Washington Post також присвячує свій матеріал темі вироку Надії Савченко. Стаття називається «Російський суд виносить вирок українській Жанні д'Арк». У матеріалі зазначається, що російський суд зробив усе, щоб засудити українську льотчицю, яку називають уже українською Жанною д'Арк. Американська газета зазначає, що цей судовий процес у російській глибинці нагадав судилища сталінської доби.

Як пише американський часопис, мало хто з оглядачів очікував, що українку можуть цілком виправдати на суді у Росії, за умов того, що у російських засобах інформації 34-річну Надію Савченко абсолютно демонізовали. Навіть ще до офіційного оголошення остаточного вироку, російські медіа повідомили, що Савченко вже визнали винною за всіма статтями. На додаток, як зазначає вашингтонське видання, російський уряд також однозначно звинувачує Надію Савченко у вбивстві. Російські судді, у свою чергу, додають, що буцімто її дії було мотивовано «ненавистю до російськомовних».

The Washington Post підсумовує, що від часу її викрадення і перевезення до Росії, Надія Савченко в Україні стала національним символом опору і улюбленою ціллю для росіян. Часопис нагадує, що Надія, перебуваючи в російському СІЗО, стала народним депутатом. Західні лідери засудили хід судового розгляду справи українки, а президент України Петро Порошенко заявив, що спробує переконати Європейський Союз запровадити санкції проти групи офіційних осіб у Росії, які брали участь в утримуванні Савченко під вартою. Насамкінець газета пише, що Державний секретар США Джон Керрі також засудив процес над Надією Савченко у Росії, і це питання напевно буде на порядку денному його зустрічей з російським керівництвом під час візиту цього тижня до Москви. Лідер передвиборчих змагань на президентських виборах у США від Демократичної партії Гілларі Клінтон також висловлювала своє занепокоєння долею Надії Савченко.

«Західні лідери вважають, що судовий процес над українською військовою Надією Савченко є політично вмотивованим»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG