Доступність посилання

ТОП новини

США можуть більше підтримувати Україну, не конфліктуючи з Росією – Пайфер


Джон Керрі (п) і Володимир Путін під час однієї з попередніх зустрічей у Москві
Джон Керрі (п) і Володимир Путін під час однієї з попередніх зустрічей у Москві

Важелі впливу Сполучених Штатів для звільнення Надії Савченко прокоментував колишній посол США в Україні Стівен Пайфер

Тема звільнення Надії Савченко та загалом виконання мінських домовленостей буде однією з головних на переговорах державного секретаря США Джона Керрі у Москві. У планах його візиту – зустріч з президентом Володимиром Путіним і переговори з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

«Голос Америки» поцікавився у колишнього посла США у Києві, а нині експерта аналітичної установи Інститут Брукінгса Стівена Пайфера – чи має Керрі важелі впливу на співрозмовників у Москві, щоб там почули і втілили раніше озвучені ним заклики звільнити українську льотчицю Надію Савченко?

«Важливо, що держсекретар Керрі додав свій голос до багатьох закликів на адресу Росії звільнити Савченко. Я вважаю, що більшість людей дивилися на той процес як на фальшивий суд, який не відображає справжнього судочинства, – заявив Стівен Пайфер. – А щодо важелів і чи має їх держсекретар Керрі – я не певен. Проте, я дійсно сподіваюся, що коли він зустрінеться з президентом Путіним і міністром закордонних справ Лавровим у Москві, то порушить питання Савченко», – висловив переконання дипломат.

Пайфер не вважає за можливе будь-які «торги» під час обговорення мирного процесу в Сирії та мінського мирного процесу в Україні.

«Очевидно, є надії, що перебуваючи у Москві держсекретар Керрі говоритиме про можливість американо-російської співпраці задля успіху женевських переговорів щодо Сирії, – каже експерт. – Але якщо там буде поступ, то я не думаю, що це призведе до того, що США дадуть «задній хід» від своєї позиції підтримки України у протистоянні з Росією». За словами Пайфера, він запитував про це чільного представника президентської адміністрації, який запевнив, що «такого зв’язку між Сирією та Україною немає».

Ми можемо співпрацювати з Росією у питанні Сирії. Але при цьому ми можемо й далі підтримувати Україну, і далі критикувати російську політику стосовно України
Стівен Пайфер

«Ми можемо співпрацювати з Росією у питанні Сирії, якщо її політика у Сирії зміниться. Але при цьому ми можемо й далі підтримувати Україну, і далі критикувати російську політику стосовно України», – пояснив він.

Стівен Пайфер висловився і щодо так званої «доктрини Обами». В недавньому інтерв’ю журналу Atlantic президент США фактично визнав межі можливостей та інтересів Америки, в тому числі й коли йдеться про Україну.

«Мені здається, що доктрина президента Обами, коли йдеться про Україну, насамперед штучно створила щось на зразок вибору між двома крайнощами: він це виклав як потребу вибору між продовженням чинної політики США, або загрозою третьої світової війни з Росією, якщо ми зробимо щось більше», – каже Пайфер. Він вважає, що це штучно надуманий вибір.

Я вважаю, що президент недооцінює значення України. Не лише, коли йдеться про суто українську ситуацію, але й коли йдеться про загрозу, яку Росія становить для безпеки в Європі
Стівен Пайфер

«Я вважаю, що Сполучені Штати можуть більше підтримувати Україну, не вступаючи у серйозний конфлікт з Росією. Я вважаю, що президент недооцінює значення України. Не лише, коли йдеться про суто українську ситуацію, але й коли йдеться про загрозу, яку Росія становить для порядку безпеки в Європі. Порядку, який впродовж останніх 25 років був корисний і для інтересів Америки, і Європи», – переконаний експерт.

Стівен Пайфер також не поділяє точку зору лідера боротьби за президентську номінацію від республіканської партії Дональда Трампа, який пішов далі за президента Обаму, заявивши, що США повинні більше перейматися своїми проблемами і залишити, наприклад, Європі вирішення європейських проблем.

У все більш взаємопоєднаному світі Америка не може триматися окремо, Америка повинна брати участь у світових процесах
Стівен Пайфер

«Я вважаю, що висловлювання пана Трампа в інтерв’ю газеті Washington Post недооцінюють внесок НАТО у справу безпеки США і трансатлантичної безпеки. Ті слова також відображають брак розуміння, коли йдеться про українсько-російську кризу», – зазначив Стівен Пайфер. Водночас він додав, що в американській політиці завжди існувала ідеологія, яка виправдовує ізоляціонізм, тобто думку, що Америці слід зосереджуватися на власних проблемах.

«Якщо поглянути на історію після Другої світової війни, то видно загальне визнання і американського керівництва, і законодавців у Конгресі, що у все більш взаємопоєднаному світі Америка не може триматися окремо. Америка повинна брати участь у світових процесах. Якщо ми цього не робимо, то це лише створює загрозу нашим інтересам. Отже, я вважаю, що погляди Трампа не віддзеркалюють погляди лідерів Республіканської партії чи лідерів США загалом», – зауважив колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG