Доступність посилання

ТОП новини

Посада уповноваженого з прав людини в Росії вільна


Елла Памфілова
Елла Памфілова

Російська колишня омбудсмен Памфілова стала головою ЦВК

Новим головою Центрвиборчкому Росії стала Елла Памфілова. Обрання Памфілової відбулося в понеділок на першому засіданні ЦВК нового складу. Оцінити роботу тепер вже колишньої уповноваженої з прав людини в Російській Федерації в новій ролі можна буде цієї осені, коли в Росії пройдуть парламентські вибори.

Пост уповноваженого з прав людини в Росії вільний
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У тому, що Елла Памфілова стане новою главою Центрвиборчкому мало хто сумнівався з того моменту, як її ім’я з’явилося в новому списку членів ЦВК. Повноваження попереднього складу Центрвиборчкому під головуванням Володимира Чурова минули 27 березня цього року. До Чурова і його колег у опозиції і громадських активістів була маса претензій. Досить згадати, що після фальсифікацій на виборах 2011 року по Росії прокотилася хвиля протестів, що закінчилася вже в 2012 році так званою Болотною справою – коли близько тридцяти осіб були обвинувачені у масових заворушеннях та спротиві правоохоронцям.

Наскільки Центрвиборчком буде чесним і об’єктивним, наскільки він буде дотримуватися закону – скоро у нас будуть федеральні вибори, і ми на це подивимося
Микола Кавказський

«На мій погляд, те, що тепер у Центрвиборчкомі не буде Чурова – це вже позитивно. А наскільки Центрвиборчком буде чесним і об’єктивним, наскільки він буде дотримуватися закону, ми скоро побачимо. Скоро у нас будуть федеральні вибори, і ми на це подивимося. Я б поки не став давати якихось прогнозів», – каже один із в’язнів Болотної правозахисник Микола Кавказський.

«Трієчка з плюсом»

У зв’язку з новим призначенням, Елла Памфілова залишила посаду уповноваженого з прав людини, на якій перебувала менше двох років. За словами експертів, на посаді омбудсмена вона не досягла якихось значних успіхів. У багатьох гучних справах, зокрема у справі української льотчиці Надії Савченко, вона не виявила достатньої твердості.

Що стосується її діяльності, я б оцінив її на «трієчку з плюсом», не більше
Юрій Рибаков

«Що стосується її діяльності, я б оцінив її на «трієчку з плюсом», не більше. На жаль, ефективність її роботи виявилася значно меншою, ніж у Лукіна, що в результаті змусило її в своїх звітах перестати, на відміну від Лукіна, вказувати на кількість скарг, повністю задоволених завдяки її зусиллям», – каже колишній депутат і дисидент Юлій Рибаков.

Заміну Елі Памфілової на посаді уповноваженого з прав людини в Російській Федерації поки не знайдено. Про це заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

Серед імовірних претендентів називають Володимира Лукіна, який займав цю посаду раніше і, згідно із законом, може зайняти її знову. На питання, чи готовий він прийняти таку пропозицію, Лукін відповів, що пропозиції поки не надходило.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG