Доступність посилання

ТОП новини

Кремль створив «тіньовий уряд» Донбасу (огляд преси)


Плакат учасників мітингу у Запоріжжі, лютий 2016 рік (ілюстраційне фото)
Плакат учасників мітингу у Запоріжжі, лютий 2016 рік (ілюстраційне фото)

Окупована територія розглядаються Кремлем як суверенна територія Росії – видання

Ворог посилює свої передові позиції на Донбасі, але, як зазначає газета «Україна молода», про широкомасштабний наступ окупантів не йдеться. Видання пише, що «гарматним м’ясом» забезпечує передову і Росія. За даними української розвідки, днями на Донбас прибули російські кадрові військові з Костроми, Воронежа та Іванова. І це – незважаючи, що позаминулої доби в районі Авдіївки загинули троє російських диверсантів, поранені ще п’ятеро. Контролюють сепаратистські регіони шість робочих груп п’яти російських міністерств. Це так званий «тіньовий уряд» Донбасу. Отже, окуповані області розглядаються Кремлем як суверенна територія Росії, зазначає газета.

Те, що Росія намагається сформувати на окупованих територіях Донбасу абсолютно контрольований «уряд», було очевидно протягом всього 2015 року, констатує газета «День». Основні зусилля Кремля з весни 2014-го до початку 2015 року були зосереджені на воєнному спротиві, тобто на спробі збройної дестабілізації будь-яким чином. Для цього вони створили бандформування, озброїли їх, влили туди багато власних підрозділів і кадрових військових. Але з оперативною вертикаллю залишалась проблема, зазначає видання. Ватажки бандформувань і їхні підлеглі були слабокеровані. Наприклад, гуманітарна допомога просто грабувалась. Відтак постало питання посилення прямого управління. Органом для реалізації такого прямого управління і став «тіньовий уряд». Докладніше про нього «День» пише у статті «За столом переговорів мають бути не фейкові «ЛНР» і «ДНР», а представники Кремля».

Слабка ланка в українській владі – президент, стверджує експерт тижневика «Країна». Жоден із попередніх, як і чинний глава держави, не наважився на демонтаж корупції. Він контролює необхідні для цього механізми: Генпрокуратуру, Службу безпеки, Національне антикорупційне бюро та Антикорупційну прокуратуру. Тому від його політичної волі залежить їхня ефективність. Саме антикорупційна кампанія має стати молотом для інших системних перетворень. Однак президент намагається схитрувати, переконує видання. Підміняє системну кризу української влади урядовою. Це – маніпуляція. В країні немає ні урядової, ні парламентської кризи. Є криза змарнованих шансів після Революції гідності, переконаний експерт тижневика «Країна».

Диверсантів, шпигунів і людей, які закликають до поділу України, хочуть позбавляти українського громадянства щонайменше на п'ять років. Відповідний законопроект зареєстрований у Верховній Раді. Газета «Сегодня» дізналася, кого, за яких умов і за які провини можуть залишити без паспорта. Думки експертів видання розділилися. «Так, як в Україні зараз ведуться суди і розслідування щодо «зрадників», на об'єктивність розраховувати не доводиться. З точки зору прав людини, це погана ідея», – вважає Євген Захаров. А ось інший правозахисник –Едуард Багіров налаштований оптимістично. Він вважає, що цей закон на часі. Бо він повинен захищати інтереси держави та їхніх громадян. З думками інших експертів газета знайомить у статті «Шпигунів хочуть позбавляти паспортів».

Українська вугільна галузь втрачає здобутки, людей і перспективу, констатує газета «Голос України». Обсяг видобутку падає, зростає заборгованість із зарплат та соціальна напруженість у колективах. Водночас торік до України завезли майже 15 мільйонів тонн імпортного вугілля, переважно з Казахстану і Росії. Про те, як раціонально можна використовувати галузь, газета розповідає в статті «Вугільний пласт проблем».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG