Доступність посилання

ТОП новини

Подвійне громадянство не можна дозволяти представникам країни-агресора – експерт


Політолог Сергій Таран
Політолог Сергій Таран

«Іноземці в уряді – це дуже гарний сигнал як для світового політикуму, так і для бізнесу, що в Україну можна інвестувати»

Київ – Іноземні фахівці в українському уряді є певним брендом і гарантією реформ для світової спільноти, що надзвичайно важливо в умовах гібридної війни, вважає політолог Сергій Таран. Тому Україна має створювати всі умови для залучення західних спеціалістів, зокрема варто наважитись на зміни у законодавстві в частині подвійного громадянства, додає експерт. Однак зауважує, що тільки за умови, що ці іноземці не будуть представниками країни-агресора. Про роль закордонних фахівців в українському уряді, їх успіхи та причини невдач експерт говорив в ефірі Радіо Свобода.

– Протягом року колишні іноземці працюють на різних посадах в Україні. Результати їхньої діяльності підтверджують ефективність такого «імпорту» менеджерів?

Самі по собі іноземці не можуть гарантувати результату, для цього ще потрібна співпраця з іншими елементами управління в українській економіці і політиці

​– Швидше так, аніж ні. Але ж іноземці – звичайні люди. В деяких ділянках однозначно можна сказати, що певні досягнення є. Наприклад, міністерство фінансів, яке очолювала Наталія Яресько, показувало результат. Міністерство економіки (міністр Айварас Абромавичус – ред.) – швидше так, ніж ні. Хоча там також є питання. А от міністерство, наприклад, охорони здоров’я, яке очолював (Олександр) Квіташвілі – швидше ні, ніж так. Тому результати переважно є, але самі по собі іноземці не можуть гарантувати результату, для цього ще потрібна співпраця з іншими елементами управління в українській економіці і політиці. А в Україні зараз не найкращий час для того, щоб однозначно звітувати, що всюди на всіх ділянках у нас прориви.

– Чого тоді чекати від них: управлінських рішень чи конкретних якихось результатів, чи, може, порад хоча б щодо напрямків, куди рухатися?

Кожен іноземець, який має досвід і досяг успіху в своїй країні – це є такий міні-технократичний уряд, про який в Україні говорять впродовж останніх двох місяців

– Кожен іноземець, який має досвід і досяг успіху в своїй країні – це є такий міні-технократичний уряд, про який в Україні говорять впродовж останніх двох місяців. Це людина, яка не пов’язана з якимись рейтинговими інтересами партій, не обмежена якимись зв’язками, натомість вона прийшла на свою ділянку роботи і робить, не маючи ніяких зобов’язань перед тими, хто як правило, думає про рейтинг і, отже, впливає на уряд не завжди конструктивно. Тому кожен іноземець – це шанс зробити непопулярні речі, людина, яка не пов’язана з майбутньою політичною кар’єрою і це може показати свій результат.

Присутність іноземців означає те, що насправді відбуваються реформи і стабільність буде досягнута. Це дуже гарний сигнал як для світового політикуму, так і для бізнесу, що в Україну можна інвестувати

Треба також зазначити, що насправді кожен іноземець, який працює в уряді, крім того, що робить дуже непопулярні речі, але потрібні для реформ, він ще сам по собі є зв’язком зі світом. Тому що в кожної людини, яка сюди приїжджає, вона для світової спільноти є певним брендом. Чогось досягнувши в себе в країні вона є авторитетною, і якщо така людина починає працювати в Україні, то це для світу сигнал, що насправді відбуваються реформи. І така іміджева складова теж дуже важлива для ситуації, коли про Україну є дуже багато різної інформації. Не лише, тому що тут щось відбувається не завжди добре, а тому що ми живемо зараз в умовах гібридної війни, і Росія робить все можливе для того, щоб показати світові, що в Україні постійні негаразди, пертурбації, конфлікти. Тому присутність іноземців означає те, що насправді відбуваються реформи і стабільність буде досягнута. Це дуже гарний сигнал як для світового політикуму, так і для бізнесу, що в Україну можна інвестувати.

– Таким брендом можна назвати словацького реформатора Івана Міклоша. Як ви вважаєте, чи можна підправити українське законодавство під його умови, зокрема, дозволити, наприклад, подвійне громадянство?

Росія намагалася через подвійне громадянство утримати Україну в сфері своїх інтересів

– Тільки в його окремому випадку і якщо йдеться винятково про роботу в уряді. Той варіант, що зараз пропонують у формулюванні, що можуть працювати іноземці, краще, ніж зараз говорити про подвійне громадянство. Тема подвійного громадянства взагалі була дуже популярною тоді, коли у нас з Росією були не такі стосунки, як зараз, і тоді Росія намагалася через подвійне громадянство утримати Україну в сфері своїх інтересів. Ця проблема лишається й надалі. Бо якщо говорити про подвійне громадянство, тут треба встановити дуже жорсткі рамки і принаймні говорити про те, що, наприклад, з країною агресором не може бути подвійного громадянства. А, приміром, з країнами, які є членами європейської спільноти, – можуть бути.

– А які ще можуть бути способи використання успішного закордонного управлінського і реформаторського досвіду, крім як запрошення конкретних фахівців?

В Україні треба ставити питання заохочення всього того кращого кадрового потенціалу, який існує у світі, щоб сюди приїжджали кращі і працювали на благо української економіки

– Можна запрошувати спеціалістів у якості консультантів, можна взагалі показувати те, що в Україні є всі можливості для будь-кого, хто має досвід для того, щоб себе реалізувати в управлінні. Тому це створення насамперед гарних умов для того, щоб сюди приїжджали люди з історіями успіху. Йдеться не лише про керівні посади. Дуже цікаво порівняти ставлення до потенційних працівників у Європі і Сполучених Штатах. У США довго була політика заохочення людей, які мають досвід, які можуть зробити в внесок в американську економіку. Американці набагато легше приймають мігрантів, ніж це роблять у Європі. В Україні не треба ставити питання міграції, але треба ставити питання заохочення всього того кращого кадрового потенціалу, який існує у світі, щоб сюди приїжджали кращі і працювали на благо української економіки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG