Доступність посилання

ТОП новини

Чому ніхто не хоче очолити МОЗ? (Огляд преси)


Ніхто не хоче впроваджувати непопулярні заходи, які не принесуть швидких політичних дивідендів

У прем'єра Володимира Гройсмана є максимум два-три місяці, щоб продемонструвати життя по-новому, переконує експерт тижневика «Країна». Інакше суспільство може радикалізуватися і знову постане питання парламентських виборів, які зараз не на часі. Утім, експерт вважає, що найближчим часом частину необхідних рішень уряду таки вдасться впровадити. Наприклад, зменшити втручання держави у бізнес та покращити роботу органів електронного врядування.

У цьому ж числі тижневик «Країна» аналізує – чому ніхто не хоче очолити Міністерство охорони здоров’я. Експерт видання пояснює це трьома причинами. Перша: міністерству необхідно впровадити непопулярні заходи, які найближчим часом не принесуть політичних дивідендів. Скажімо, новому міністру треба визнати, що в державі фактично відсутня безкоштовна медицина, і почати впроваджувати систему страхових внесків. Друга причина: бюджет Міністерства охорони здоров’я – це мільярди гривень, які проходять через тендерні закупівлі. Тепер за цими грошима уважно стежитимуть, і корупційні схеми з чималими прибутками вже не спрацьовуватимуть. А відповідальність за витрачання коштів збільшиться. І третя причина: нині жоден політик не розуміє, що таке реформа медицини, переконаний експерт тижневика.

Крім посади міністра охорони здоров’я, вакантною залишається ще одне дуже важливе крісло в країні – посада генпрокурора, констатує газета «День». На сьогодні кілька основних кандидатів на цю посаду: Юрій Луценко, Павло Жебрівський і хтось із нинішніх заступників генпрокурора – Юрій Столярчук або Юрій Севрук. Видання переконує, що у старих традиціях влада вирішила ігнорувати думку громадянського суспільства та експертних кіл, які виступають проти будь-якого з перелічених кандидатів. Наводячи претензії до кожного з них, газета наголошує, що після провальних призначень Віталія Яреми і Віктора Шокіна президент не має морального права без консультацій з громадськістю призначати нового генпрокурора.

«Коли навчимося «будувати»?» – у статті під таким заголовком експерт газети «День» висловлює сумніви у конструктивній опозиції Радикальної партії, «Батьківщини» та «Самопомочі». Він вважає, що їм слід визначитися проти чого конкретно вони виступають: якщо проти певних осіб – це одне, якщо ж проти курсу, який обрав нинішній уряд, – це інша справа. На думку експерта «Дня», дивною виглядає позиція політиків, які були спочатку в опозиції до уряду, який вони обрали, а потім опинились в парламентській опозиції.

Газета «Голос України» нагадує, що у відповідь на заборону Москви транзиту українських товарів територією Росії, український уряд вирішив доставляти українські вантажі, зокрема, в Китай в обхід Росії. Тобто через Грузію, Азербайджан і Казахстан. Дехто вважав, що це авантюра, інші ж переконували, що це реальна альтернатива. Про те, чи виправдав себе новий «шовковий шлях», видання розповідає в статті «Доля «білого слона», або Де «загубився» експериментальний поїзд...»

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG