Доступність посилання

ТОП новини

Нам потрібно зберігати соціальні зв’язки з окупованими територіями – Веселова


Черга на контрольно-перепускному пункті в Станиці Луганській, березень 2016 року
Черга на контрольно-перепускному пункті в Станиці Луганській, березень 2016 року

«Всі волонтерські організації, які опікувалися переселенцями, чекали на створення профільного міністерства»

Київ – Створення Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб є свідченням того, що Україна не просто бореться за території на сході, а намагається відбудувати там державу, заявила народний депутат, голова благодійного фонду допомоги добровольчому батальйону «Донбас» Наталія Веселова. За її словами, цьому сприятиме, зокрема, безпосередній контакт з вимушеними переселенцями та відновлення соціальних виплат для мешканців окупованих територій.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Що на Вашу думку, робитиме нове міністерство, чого не робило до цього Державне агентство (з питань відновлення Донбасу, очолюване до цього новопризначеним міністром Вадимом Чернишовим – ред.)?

Вже з перших днів створення міністерства видно, що воно відкрите, воно готове до співпраці, воно прозоре

– Всі організації, які займалися переселенцями, які допомагали їм, чекали створення цього міністерства майже два роки. Тому, коли його створили, ці організації побажали зустрітися і надати свої напрацювання, аби якось налагодити співпрацю. Це відбулося. Відбулася одна зустріч, а 20 квітня – друга, де була вже створена робоча група, коли представники ще агентства (співробітниками міністерства вони стануть найближчими днями) зустрічалися з представниками громадських організацій і працювали над положенням про міністерство. Тому вже з перших днів створення міністерства видно, що воно відкрите, воно готове до співпраці, воно прозоре.

Коли вже створювалося нове міністерство і стало відомо, що міністром буде Вадим Черниш, він сам попросив, щоб у функції відомства входила і робота з внутрішньо переміщеними особами

Що робитиме міністерство, чого не робило до цього агентство? В положенні про агентство не передбачалося ніякої роботи з переселенцями, це взагалі не його функція. Це ускладнювало роботу агентства, бо насправді, чим не займайся, а все одно треба співпрацювати з людьми. Навіть те, що стосується інфраструктури: відновлення доріг, шкіл і так далі – тут все одно треба працювати з людьми. Також до функцій агентства належала гуманітарна допомога. Коли вже створювалося нове міністерство і стало відомо, що міністром буде Вадим Черниш, він сам попросив, щоб у функції відомства входила і робота з внутрішньо переміщеними особами.

– Чи в самому волонтерському середовищі є однозначна позиція щодо того, як має здійснюватися робота із внутрішньо переміщеними особами? Ми пам’ятаємо дискусію перед місцевими виборами про те, чи мають право внутрішньо переміщені особи брати участь у місцевих виборах. Інше питання – отримання соціальної допомоги. Наскільки артикуляція цих тем волонтерами буде однозначною в напрямку міністерства, як і однозначне очікування реакції від міністерства?

– Якщо говорити про волонтерське середовище, то треба розділяти організації, які займаються переселенцями, правовою допомогою, гуманітарно-соціальною допомогою – і ті волонтерські організації, які не стосуються цього. Є військові волонтери, честь і хвала їм, але вони не допомагали ніколи переселенцям і не розуміють їх проблем. І, може, навіть вороже ставляться до цих людей.

– Але є волонтерські організації, що допомагають тим громадянам, які залишилися на тимчасово окупованих територіях. І в суспільстві неоднозначне ставлення до того, чи має Україна здійснювати соціальні і пенсійні виплати людям, які залишаються на тимчасово окупованих територіях, чи ні?

Ми боремося за територію, чи хочемо відновити державу на тій території? Ми будемо завозити туди людей звідкись?

– Насправді питання більш широке. Тому що пенсія – це один з аспектів. Давайте розберемося, що зараз відбувається на сході України. У нас є лінія зіткнення, де щодня гинуть українські солдати. Тому питаємо себе: за що вони гинуть? Мабуть, вони гинуть за те, щоб повернути ту територію до складу України. Але ми боремося за територію, чи хочемо відновити державу на тій території? Якщо ми хочемо відновити державу, то в її основі – люди. Які люди? Ми будемо завозити туди людей звідкись? Ні, це ті корінні жителі, що живуть на тих територіях.

Якщо ми відвоюємо цю територію через рік-два і прийдемо до людини, а вона сидить з рублями в кишені, у футболці із зображенням Путіна та їсть російську ковбасу – то хто ми для неї? Армія, яка її звільнила? Чи армія, яка її захопила?

Ми не повинні втрачати зв’язок, ми й так його втрачаємо: у нас немає телевеж, які будуть транслювати українське телебачення. Люди слухають і дивляться або російське телебачення, або квазітелебачення так званих «ДНР-ЛНР» і сприймають ту інформацію, яку їм мовлять, вони не отримують альтернативної думки. Крім того, вони відрізані від нас, від контрольованої Україною території – вони не можуть купити українські товари, вони не можуть купити нічого в магазинах, у них в кишенях російські рублі. Якщо ми відвоюємо цю територію через рік-два і прийдемо до людини, а вона сидить з рублями в кишені, у футболці із зображенням Путіна та їсть російську ковбасу – то хто ми для неї? Армія, яка її звільнила? Чи армія, яка її захопила? Тому нам потрібно зберігати соціальні зв’язки, хоча б на такому рівні. Нехай люди отримують те, що вони повинні отримати. Якщо вони зберігають український паспорт, ми не маємо права їх цькувати. Ми повинні працювати з населенням.

– Пані Наталю, які були результати зустрічі міністра з волонтерами, до чого дійшли, до яких результатів, як будуть співпрацювати за якою процедурою?

Основна проблема в тому, що неможливо дізнатися – жива людина чи ні, чи треба їй нараховувати пенсію, чи непотрібно

– Ми прийшли із організаціями, як займаються правовим захистом внутрішньо переміщених осіб із напрацюваннями. У нас є вже законопроект, у нас є напрацювання щодо постанов. Є прописані механізми, яким чином можна відновлювати соціальну допомогу та пенсії людям, що проживають на непідконтрольних територіях. Звичайно, такі виплати будуть проводитися лише на підконтрольній Україні території. Тобто людям, щоб отримати свою законно зароблену пенсію або соціальну допомогу потрібно виїжджати на українську територію. Це не будуть якісь броньовички їхати на окуповану територію, ні. Люди виїжджають, оформлюють документи, відмічаються, що дійсно живі. Тому що основна проблема в тому, що неможливо дізнатися – жива людина чи ні, чи треба їй нараховувати пенсію, чи непотрібно.

Ми повинні знати точну цифру, скільки у нас внутрішньо переміщених осіб, скільки в нас людей проживає на окупований території

По-друге, ми повинні знати точну цифру, скільки у нас внутрішньо переміщених осіб. Скільки в нас людей проживає на окупований території – і це ми можемо знати лише через зв’язок з ними. Ми можемо знати скільки людей похилого віку проживає на непідконтрольній території, якщо виплачуватимемо пенсію, скільки дітей – коли виплачуватимемо соціальну допомогу при народженні дитини.

– Тобто ведення чітких реєстрів – одне із завдань новоствореного міністерства? І волонтери готові допомагати в цьому?

– Так. Ми намагалися в такому ключі співпрацювати з міністерством соціальної політики, не раз зустрічалися з міністром Розенком і пояснювали, чому це потрібно і як це зробити. Але нас не чули. Ми дійсно раді, що у нас є нове міністерство і є міністр, який готовий співпрацювати і який розуміє нас, з яким ми говоримо однією мовою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG