Доступність посилання

ТОП новини

В українських лікарнях не вистачає медсестер


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Якщо медсестрам не підвищать зарплати, вони масово поїдуть працювати за кордон – Богомолець

12 травня у світі під егідою Міжнародної ради медсестер (ICN) відзначають Міжнародний день медичної сестри. Девіз цього свята у 2016 році – «Медичні сестри – рушійна сила змін: зміцнення стійкості системи охорони здоровя». В Україні зараз серйозна нестача медсестер у лікарнях, констатує голова парламентського комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець. За статистикою сайту Trud.com, зараз середня зарплата медсестри в Україні складає 3 тисячі гривень. При цьому українських сестер милосердя кличуть працювати за кордон за ті ж 3 тисячі, тільки… доларів.

Фактично Міжнародний день медичної сестри у світі відзначають уже понад 150 років, та офіційно його впровадили 1971 року в день народження англійської сестри милосердя Флоренс Найтінгейл. Раз на два роки Червоний Хрест вручає 50 медалей імені Нейтінгейл – це найвища нагорода для медичних сестер. За даними МОЗ України, за останніх сто років 24 українських медсестри отримали цю нагороду. На фронтах Другої світової війни воювало понад 4,5 тисячі українських медичних сестер, завдяки яким до лав армії вдалося повернути приблизно 70% поранених. Сьогодні під час бойових дій, які тривають на сході України, між українськими військовими та проросійськими бойовиками сестри милосердя творять не менші подвиги.

Старша медсестра спеціалізованого кардіологічного відділення білоцерківської лікарні Тамара Попович розповіла Радіо Свобода, що до них на практику приходять молоді дівчата після закінчення навчання, але низька заробітна плата не подобається нікому. Та все ж, за її словами, молоді фельдшерки є перспективними працівницями і мають велике бажання розвиватися.

Переваги нашої роботи у тому, що зараз усю інформацію можна знайти в інтернеті, вчитися дуже легко, головне – захотіти
Тамара Попович

«Переваги нашої роботи у тому, що зараз усю інформацію можна знайти в інтернеті, вчитися дуже легко, головне – захотіти, – зазначила медсестра. – А от забезпечення апаратурою та медикаментами значно погіршилось. Ліки стали дуже дорогими, і більшість пацієнтів просто не можуть їх собі дозволити».

За статистикою сайту Trud.com, нині найвищі зарплати медичних сестер у Києві – в середньому 3,7 тисячі гривень на місяць. Далі йде Харків – 3,5 тисячі гривень і Дніпропетровськ, де медсестрам платять 3 тисячі гривень.

При цьому на різних сайтах пошуку робіт можна побачити вакансії «медсестра» у багатьох країнах світу, де обіцяють платити українським фахівцям від 600 до 3 тисяч доларів.

Голова комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець пояснила у коментарі для Радіо Свобода, чому в українських лікарнях не вистачає медсестер.

Головний фактор – це заробітна плата. Держава на сьогоднішній день економічно не спроможна забезпечувати нормальні зарплати
Ольга Богомолець

«Головний фактор – це заробітна плата. Держава на сьогоднішній день економічно не спроможна забезпечувати нормальні зарплати. Держава корумпована, і тому не відбуваються ті зміни, які мають реформувати економіку. А охорона здоров’я завжди була й буде дотаційною галуззю», – зауважила Богомолець.

За словами лікарки, українська освіта не дозволяє медичним сестрам почати працювати за кордоном. Усі вкраїнські лікарі, що їдуть туди працевлаштовуватись, проходять перекваліфікацію і складають іспити. До медичних сестер за кордоном значно вищі вимоги – більше повноважень, вищий рівень відповідальності, вищий рівень освіти.

Богомолець переконана, що після відкриття кордонів англомовні українки поїдуть у більш розвинені країни на кшталт Німеччини та скандинавських країн, де відкрито багато вакансій для медсестер. Тому, додає вона, щоб цього не трапилось, необхідно впровадити гідну матеріальну підтримку – і лише тоді в медичних працівників буде мотивація і бажання працювати в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG