Доступність посилання

ТОП новини

Чи вдасться депутатам запустити судову реформу?


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Боюсь, щоб судова реформа не повторила долю реформи ГПУ: тривалий процес з нульовим результатом – Шабунін

Київ – Запустити судову реформу, ухваливши зміни до Конституції, депутати сподіваються вже цього тижня. На четвер анонсували розгляд президентського законопроекту щодо змін до Основного закону. Міністр юстиції Павло Петренко, тим часом, заявив про необхідність звільнити більше тисячі суддів, призначених на посади протягом останніх п’яти років. Декі експерти, однак, застерігають, що позбувшись «суддів Януковича», Україна може створити «суддів Порошенка».

Чи вдасться депутатам запустити судову реформу?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Без змін до Конституції судова реформа буде для системи просто косметичним ремонтом, переконана учасниця профільного парламентського комітету, депутат від «Блоку Петра Порошенка» Наталія Агафонова.

За її словами, внесений президентом Петром Порошенком законопроект усуває Верховну Раду від призначення і звільнення суддів, передаючи ці повноваження незалежній від політиків Вищій раді правосуддя, яка буде створена замість теперішньої Вищої ради юстиції.

Судова реформа – це обороноздатність кожного громадянина і його прав
Наталія Агафонова

«Судова реформа – це обороноздатність кожного громадянина і його прав. І я думаю, що у четвер маємо всі шанси на те, щоб ця реформа отримала своє ухвалення, ці конституційні зміни», – каже депутатка.

Для ухвалення такого закону потрібно триста голосів, і зараз між фракціями тривають консультації, говорить Агафонова.

Між тим, представники деяких політичних сил виступають проти згаданої законодавчої ініціативи. Член того ж комітету від «Опозиційного блоку», колишній суддя Конституційного суду Василь Німченко вважає, що зміни до Конституції навпаки обмежать незалежність судової системи.

«Я думаю, там будуть проблеми. Я думаю, що у четвер його (законопроект Порошенка – ред.) взагалі навряд чи внесуть на розгляд, тим більше – за наявності нової редакції закону про судоустрій», – зазначає депутат.

Внесення на розгляд парламенту згаданого законопроекту про судоустрій спікер Андрій Парубій анонсував 30 травня, але на сайті Верховної Ради цього документа поки що не було.

А міністр юстиції Павло Петренко, у свою чергу, передбачає внаслідок оновленого до закону про судоустрій звільнення 1800 суддів, після чого на ці посади оголосять відкриті конкурси.

Ми можемо отримати оновлення судової системи
Павло Петренко

«Ми можемо отримати оновлення судової системи – якщо ми говоримо про 1800 суддів – 30% загального судового корпусу буде оновлено на рівні місцевих судів. Крім того, якщо ми отримаємо новий Верховний суд і нові апеляційні суди, то можемо констатувати, що судова реформа відбулася», – прогнозує Петренко.

Боюсь, щоб реформа судів не повторила долю реформи прокуратури – Шабунін

Показником ефективності реформи може бути створення ефективних антикорупційних судів, вважає голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін. Між тим, зараз в імплементаційних законах є тільки згадка про необхідність їхнього створення, тому Шабунін визнає, що налаштований скептично.

Ми пам’ятаємо довгу реформу Генеральної прокуратури: теж красиві вислови, правильні інфографіки, красиві слайди – і нуль результату в підсумку
Віталій Шабунін

«Ми пам’ятаємо довгу реформу Генеральної прокуратури: теж красиві вислови, правильні інфографіки, красиві слайди – і нуль результату в підсумку. Я боюсь, щоб реформа судова не повторила долю реформи Генпрокуратури, коли буде багато довгого процесу з нульовим результатом», – каже він.

Експерт «Реанімаційного пакету реформ» у галузі судоустрою Михайло Жернаков у матеріалі для «Дзеркала тижня» зауважує імовірність узалежнення суддів від президента. За його словами, на зміну «суддів Януковича» можуть з’явитися «судді Порошенка».

Завжди різні політичні сили спрямовують багато зусиль, аби пропхати своїх людей на ці посади
Роман Куйбіда

Такий ризик визнає й експерт Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда.

«Завжди різні політичні сили спрямовують багато зусиль, аби пропхати своїх людей на ці посади, – переконаний він. – Але якби вони змінили свою тактику, наприклад, намагались би не допустити на посади людей, яких пропихають інші політичні сили, то це дало б дуже гарний результат».

Окрім того, експерт вказує на передбачене у новому законопроекті про судоустрій створення Громадської ради доброчесності із представників громадських організацій, чиї висновки щодо того чи іншого судді будуть обов’язковими до розгляду кваліфікаційною комісією.

Понад половина рішень ЄСПЛ проти України – через невиконання судових рішень – Романюк

Голова Верховного суду Ярослав Романюк звертає увагу на проблему виконання судових рішень в Україні. За його словами, протягом всього часу, як в Україні діє юрисдикція Європейського суду з прав людини, 52% рішень проти України стосувались невиконання судових рішень.

За минулий рік вже не 52%, а 92% тих заяв, які зі Страсбурга надіслали до Кабінету міністрів, стосується саме невиконання Україною своїх зобов’язань щодо виконання судових рішень
Ярослав Романюк

«За минулий рік вже не 52%, а 92% тих заяв, які зі Страсбурга надіслали до Кабінету міністрів для комунікації, стосується саме невиконання Україною своїх зобов’язань саме щодо невиконання своїх зобов’язань щодо статті 6 Конвенції (Європейської конвенції з прав людини – ред.) щодо виконання судових рішень», – зауважує суддя.

Йдеться про мільярдні штрафи, які виплачуються із державного бюджету, нагадує Романюк. Він визнає, що судді, які виносять незаконні рішення, мають бути покарані, але виступає проти того, щоб звільнення відбувались тільки на основі того, що призначення людини на посаду відбувалось за режиму колишнього президента Януковича.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG