Доступність посилання

ТОП новини

В нинішніх умовах говорити про зняття санкцій з Росії було б цинічно – дипломат


Посол України у Сполучених Штатах Валерій Чалий – про позицію Вашингтона щодо санкцій проти Росії та перспективні напрями співпраці України зі США

Уряд Німеччини не бачить причин для скасування санкцій проти Росії. Про це заявила речниця Анґели Меркель. Таким чином вона прокоментувала заяву міністра закордонних справ цієї країни Франка-Вальтера Штайнмаєра, який напередодні сказав: деякі країни ЄС скептично налаштовані щодо продовження санкцій, термін дії яких спливає у липні. Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер додав, що загальна оцінка Європейським союзом дій Путіна не змінилася, а тому очікувати повідомлення про скасування санкцій не варто.

Сподівається на продовження санкцій і посол України у Сполучених Штатах Валерій Чалий. В ефірі «Голосу Америки» він насамперед відзначив тверду і послідовну позицію офіційного Вашингтона щодо обмежувальних дій проти Росії.

Говорити про якесь зняття санкцій було б цинічно
Валерій Чалий

«В умовах, коли не робляться з боку Росії серйозні кроки, ви знаєте, ми говоримо про поліцейську місію ОБСЄ а ведуться обстріли спеціальної моніторингової місії, в умовах, коли залишаються заручники, коли немає серйозних просувань, і останнє засідання Тристоронньої контактної групи це продемонструвало, – говорити про якесь зняття санкцій було б цинічно, я би сказав», – наголосив посол.

Валерій Чалий розповів і про обговорення американськими конгресменами нових ініціатив, що стосуються посилення відповідальності за порушення вже запроваджених санкцій проти Росії за незаконну анексію Криму.

«Я думаю, проясниться позиція наприкінці червня, коли буде своєрідний «міні саміт» Україна-ЄС в Брюсселі. Сподіваюсь, що там будуть президент і керівники Європейського союзу. Я прогнозую, що санкції залишаться. І позиція Сполучених Штатів у цьому допомагає серйозно», – зазначив Валерій Чалий.

Посол також повідомив, що в середині червня очікується візит до Сполучених Штатів прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Чимало американських конгресменів хотіли би також зустрітися з Надією Савченко, на що Валерій Чалий відповів, що радив би включити у графік її поїздок не лише європейські країни, а і поїздку до Вашингтона.

«Бо тут не тільки підтримка (Надії Савченко) була величезна, але є й «список Савченко» (перелік осіб, відповідальних за викрадення, незаконне утримання та фабрикування справи проти Надії Савченко – ред.), який ніхто ще не скасовував, його розгляд може продовжуватись. І позиція Надії, її оцінка могла би бути дуже важливою для конгресменів, для виконавчої влади Сполучених Штатів», – висловив міркування український посол.

Санкції проти Росії можуть дати поштовх до поглиблення співпраці між Україною і США у космічній сфері. Нещодавно Пентагон заявив про потребу щонайменше 18-ти російських ракетних двигунів для того, аби забезпечити свою космічну програму. Представники України запропонували американцям спільно розробити і виготовляти такі двигуни. Валерій Чалий зазначив, що ситуація з практичним втіленням таких пропозицій поки складна, вона не вирішується за один день. Дійсно, польоти на Міжнародну космічну станцію планувалися ще задовго до російської агресії в Україні, і слід вирішувати, як далі продовжувати це співробітництво.

«У цьому питанні є дві позиції. Одна з них – залишити усі 18 російський двигунів РД-180. Водночас в сенаті набирає підтримку інша пропозиція: 9 двигунів поставити, а далі припинити з Росією цю взаємодію і покладатися на інші проекти. Не хочу забігати наперед, але це питання порушувалося і під час засідання робочої групи з мирного використання космосу, яке відбулося минулого тижня», – повідомив посол та висловив надію на його подальше просування у перспективі.

Це вже не просто допомога оборонною, летальною зброєю, але і довгострокова стратегічна взаємодія у взаємній закупівлі озброєнь
Валерій Чалий

Говорячи про інші перспективні напрями українсько-американської співпраці, Валерій Чалий відзначив інтенсивну роботу по лінії закупівлі озброєнь.

«Відбувся оборонний форум, планується проведення оборонних днів у Сполучених Штатах. Але головне, що це вже не просто допомога оборонною, летальною зброєю, яка розглядається у бюджеті 2017 року в іще більших розмірах, але і довгострокова стратегічна взаємодія у взаємній закупівлі озброєнь. Можливо, ще зараз не на часі говорити для України, яка у війні, і потребує поставки насамперед на свій фронт, але ті напрацювання, які будуть в унікальних можливостях протидії агресії, можуть в майбутньому пропонуватися на треті ринки. Було знято дуже багато питань, занепокоєння стосовно експортного контролю. Відбулась робоча група, хочу сказати, що політично – перед нами зараз «зелене світло». Питання за тими, хто все це буде реалізовувати. Україна таким чином може використати ці можливості за допомогою Сполучених Штатів», – сказав посол України у США Валерій Чалий.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG