Доступність посилання

ТОП новини

Війна вимагає від журналіста бути критичнішим до керівництва, мовчати не можна – Леонід Швець


Журналісти у зоні бойових дій на сході України
Журналісти у зоні бойових дій на сході України

6 червня в Україні відзначають День журналіста

6 червня в Україні відзначають День журналіста. Як зауважують експерти, журналістика під час війни і у мирний час – різні речі, особливо для фронтових кореспондентів. З іншого боку, війна висуває прискіпливі вимоги до висвітлення дій влади. Потрібне об’єктивне інформування, а не приховування помилок можновладців, їхньої показухи, недбальства. Пропаганда призводить тут до втрати життів. Водночас преса в Україні залишається здебільшого олігархічною і це знижує довіру до неї.

Чесна журналістика і пропаганда – зовсім різні речі, наголосив Радіо Свобода журналіст, блогер Леонід Швець. Передаючи інформацію з передової, репортер має керуватися правилом «не нашкодь».

Побувавши на передовій, журналіст не може писати все, що знає. Не можна нашкодити своїм настільки, щоб це призвело до людських жертв
Леонід Швець

«Безперечно, війна визначає і корегує певні підходи журналістів. Ці підходи відрізняються від мирних підходів. Побувавши на передовій, журналіст не може писати все, що знає. Не можна нашкодити своїм настільки, щоб це призвело до людських жертв. Але саме ситуація загального виживання вимагає бути навіть більш критичним до керівництва, до ситуації тощо. Тут оцей момент пропаганди, момент замовчування власних слабкостей не проходить. Про ці слабкості треба говорити. Бо вони призводять до втрати життів. Мовчати не можна», – наголошує Леонід Швець.

Зараз в Україні засоби масової інформації між собою не воюють, висловлюючи різні думки, що є позитивом, констатує Леонід Швець. Але цей плюралізм не такий значний, на який могло розраховувати суспільство. У плюралізму є межі, визначені не цензурою, а власниками-олігархами. Вони хоч і не воюють, але інформаційні кампанії проти конкурентів ведуть. Хоча деяким із цих власників бракує не ЗМІ, а уваги правоохоронних органів, зауважив Леонід Швець.

«Слава тобі, Господи, у нас є певна різноманітність у господарях ЗМІ. На жаль, вона не є настільки великою, як хотілося б. Адже це справді здебільшого олігархічний капітал і дуже глибоко заглиблений в минуле власників – далеко не блискуче. А іноді, прямо скажемо, дуже хотілося, щоб принаймні деякими з них зайнялася Генпрокуратура і Антикорупційне бюро. Таке становище, безперечно, дається взнаки на якості продукту таких ЗМІ», – зазначив він.

Кожне суспільство заслуговує не лише своїх правителів, а й журналістів

Нинішній стан журналістики в Україні – не лише проблема ЗМІ та їхніх власників. Це зазначає політичний експерт Олена Дяченко. Кожне суспільство заслуговує не лише своїх правителів, а й журналістів, вважає вона.

ЗМІ, думаю, ідуть у ногу із суспільством і відображають стан громадянської дорослості, який є в усьому українському суспільстві
Олена Дяченко

«Українська журналістика переживає зараз нормальний процес зростання. І за що можна критикувати ЗМІ, журналістів – це те, за що можна критикувати українське суспільство – за той рівень зрілості, який ми демонструємо, за тих політиків, яких ми обираємо. ЗМІ, думаю, ідуть у ногу із суспільством і відображають стан громадянської дорослості, який є в усьому українському суспільстві», – сказала Олена Дяченко.

А політичний експерт Олеся Яхно зауважила в ефірі Радіо Свобода, що основна проблема українських журналістів не в тому, що може бути цензура з боку влади, з боку власника, а щоб самі журналісти ставали подекуди вище над поточними політичними скандалами. Скандали, звичайно, треба висвітлювати, але інколи варто на три кроки бути попереду і тоді, до речі, й питання, й позиція будуть гострішими.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG