Доступність посилання

ТОП новини

Чеський телеканал велів показувати біженців як загрозу


Жінка-мігрант дивиться з вікна у центрі для біженців Бела-Езова. Листопад 2015 року.
Жінка-мігрант дивиться з вікна у центрі для біженців Бела-Езова. Листопад 2015 року.

В інтернеті з’явився запис зборів колективу одного з телеканалів, на яких керівництво називає нинішню ситуацію з біженцями у Європі потенційним «початком кінця»

Чеський телеканал опинився в центрі скандалу через повідомлення про те, що його керівництво наказало своїм журналістам висвітлювати міграційну кризу як загрозу національного масштабу. На самому каналі стверджують, що висвітлюють тему збалансовано.

Чеський телеканал TV Prima опинився під вогнем критики після того, як стало відомо, що на редакційній нараді у вересні минулого року журналістів нібито інструктували висвітлювати міграційну кризу під негативним кутом.

На записі з вересневого зібрання TV Prima, записаного таємно й оприлюдненого нині на сайті Hlidacipes.org, можна почути, як редактор відділу новин телеканалу каже журналістам, що біженців варто показувати як національну загрозу. Не згодним із його позицією редактор порекомендував почати шукати нову роботу.

Заступник голови ради директорів компанії (і водночас – власника телеканалу) також вельми недвозначно пояснив журналістам, як варто висвітлювати цю тему. Любош Єтмар охарактеризував нинішню ситуацію з біженцями як потенційний «початок кінця» і заявив про небажання бачити свою нині 9-річну доньку у 20 років у паранджі. Він висловив побоювання, що міграційна криза може стати «набагато більш серйозною проблемою, ніж ми собі це уявляємо».

– На даний момент тут [у Європі] – кілька сотень тисяч [мігрантів], може бути мільйон, я не знаю, але на даний момент їх тут багато, насправді вони не збираються з повагою ставитися до наших правил, – чути його голос на запису.

За його словами, мігранти згодом почнуть «нав'язувати свою правду, своє бачення світу, свою релігію, свої правила».

Роздмухування загрози

Викриття TV Prima започаткувало бурхливу дискусію про те, як чеські ЗМІ висвітлюють міграційну кризу. Тема мігрантів, які прибувають до Європи здебільшого з таких країн, як Сирія й Афганістан, в останні місяці очевидно була домінуючою.

Хоча в 2015 році Чехія отримала лише 1525 заявок від тих, хто просить притулку (у порівнянні, наприклад, з 162 тисячами в Швеції), в новинних сюжетах показуються натовпи людей, які наводнили країну на шляху до Західної Європи. За даними недавнього опитування, понад 70 відсотків чехів тепер вважають, що всі іноземці у країні можуть становити загрозу для національної безпеки.

Мігранти в таборі для біженців у Чехії. Листопад 2015 року
Мігранти в таборі для біженців у Чехії. Листопад 2015 року

На думку адвоката і керівника правозахисної організації In Iustitua Клари Калібової, ЗМІ нагнітають ситуацію, а їхні повідомлення не засновані на реальних цифрах.

– ЗМІ не користуються надійними джерелами. А іноді вони запрошують так званих експертів із міграції та біженців, які насправді не експерти, а, наприклад, політики з маргінальних партій, схильні до ультраправих поглядів, – каже Клара Калібова.

За її словами, більшість чеських ЗМІ демонструє недбалість у наданні інформації, однак телеканал TV Prima перевершив усіх.

Як кажуть деякі критики, телеканал (частка аудиторії якого оцінюється в 23 відсотки) сприяв нагнітанню атмосфери страху в суспільстві, не звиклому до великої кількості іноземців в своєму оточенні.

Один із репортерів, який був присутній на зборах TV Prima, повідомив Радіо Свобода на умовах анонімності: журналістів скликали тому, що керівництво було незадоволене двома сюжетами про становище мігрантів. Один із них зняли у волонтерському центрі, який забезпечував біженців продовольством і одягом, інший розвінчував чутки про те, нібито мігранти переносять серйозні захворювання.

«Велика маса»

За словами журналіста, протягом кількох тижнів після зборів багато чого почали вирізати з репортажів.

– Вони не хотіли нічого з того, що могло б зображати біженців як таких самих людей, як і всі, хіба тільки показувати їх як велику масу. По суті, нам сказали, що... ми не повинні бути об'єктивними і ми не будемо дотримуватися балансу. Це було очевидне порушення журналістського кодексу етики, – сказало джерело.

Оприлюднений запис дозволяє поставитися до цих тверджень із довірою.

Учасники антимігрантської акції у Празі. Лютий 2016 року
Учасники антимігрантської акції у Празі. Лютий 2016 року

Головний редактор веб-сайту Hlidaci Pes Роберт Брестан, який і оприлюднив цю історію, помітив зміни в тоні телетрансляцій Prima TV ще минулої осені. До цього, на його думку, репортажі Prima TV про міграційний кризу були «досить збалансованими» і «нормальними», однак потім «стиль висвітлення сильно змінився».

«Послідовний підхід»

Телеканал TV Prima спочатку звинуватив Hlidaci Pes в спекуляціях, але зрештою опублікував заяву, у якій стверджувалося, що висвітлення новин «було засноване на незалежному описі подій», а вересневе нарада проводилася з метою «формування зрозумілого і послідовного підходу до... поточних проблем біженців». Також на каналі спростували, що журналістам було наказано подавати інформацію про мігрантів під негативним кутом.

За словами Клари Калібової, безкомпромісний підхід Prima TV до проблеми мігрантів забруднює медійний простір.

– Я сказала б, що телебачення Prima є, певною мірою, впливовим, тому що інші новинні [інформагентства] бачать, що це окупається... Вони бачать, що рейтинги TV Prima виросли, – говорить Калібова.

Телеканал процитував на свій захист доповідь, опубліковану в грудні чеським органом-регулятором ЗМІ, в якому підтверджується «збалансований характер» новин Prima TV.

Насправді ж Рада з радіо- і телемовлення повідомляла, що телетрансляції TV Prima про ситуацію з мігрантами «надміру ігнорували перспективи самих біженців і замість цього зображували їх як проблему для європейців».

«Це значною мірою європоцентристське ставлення може у підсумку посилити негативний настрій [щодо біженців] серед чехів», – йдеться у звіті ради.

У підсумку, рада дійшла висновку, що «такий підхід не міг би сам по собі порушувати якісь із положень Закону про мовлення».

З огляду на публікацію Hlidaci Pes, чеський регулятор пообіцяв здійснити ще один докладний аналіз телевізійних новин про міграційний кризу.

Над матеріалом працювали Коілін О'Коннор та Аліса Вальсамакі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG