Доступність посилання

ТОП новини

Російська правозахисниця Череватенко про розплату за миротворчі зусилля в епоху Путіна


Валентина Череватенко
Валентина Череватенко

«Представники громадянського суспільства Росії та України повинні взяти активнішу участь у встановленні миру на Донбасі» – голова союзу «Жінки Дону»

Григорій Бакунін

Вперше в Росії порушено кримінальну справу за статтею про «злісне ухилення» від виконання вимог закону про «іноземних агентів» (стаття 330.1 Кримінального кодексу Росії, до двох років позбавлення волі). У постанові про порушення справи щодо голови союзу «Жінки Дону», російської правозахисниці Валентини Череватенко мовиться, що союз «Жінки Дону» примусово був включений до реєстру іноземних агентів в червні 2014 року (він став першою примусово включеною туди некомерційною організацією), а Череватенко, «маючи злочинний умисел», щоб уникнути виконання закону, ще в 2013 році зареєструвала фонд «Жінки Дону». Фонд в 2014-2015 роках «здійснював політичну діяльність» (проводив просвітницькі семінари та займався розвитком потенціалу громадських діячів) і отримував іноземне фінансування в сумі приблизно 3 мільйони рублів від німецького Фонду імені Гайнріха Бьолля. Череватенко, знаючи, що ця організація виконує функції агента, «навмисне» не подавала заяву про включення до реєстру, мовиться у постанові.

– Коли відбувався обшук у Вашому офісі, що шукали слідчі і які запитання вони Вам ставили?

– Особисто мені ніяких запитань не ставили, і що вони шукали, я не дуже розумію, тому що у нас нічого не заховано. Я була відсутня в офісі, цього дня. Поверталася з відрядження, і тільки по телефону в аеропорту іншого регіону дізналася, що в офісі відбувається обшук. На той час, коли я прилетіла, це все закінчилося. Що мене особливо здивувало, коли я отримала протокол проведення обшуку, так це те, що там написано «виявлено». Можливо, причиною всьому є бюрократичний підхід, але все-таки... Наприклад, на столі стояв комп'ютер, його ніхто не ховав, ми на ньому працювали, але в протоколі стоїть: «виявлено». Коли так написано, створюється враження, що ми його ховали. Плюс до цього вилучили документи, які у нас стоять на полицях в архівних шафах, підписані на кожній теці: що в ній, за який рік, і так далі. Ці папки вилучили, а в протоколі написали «виявлено».

– Ви багато років очолювали союз «Жінки Дону», коли і чому вирішили зареєструвати ще і фонд з аналогічною назвою?

Союз «Жінки Дону» працює понад двадцять років. І пріоритетом в нашій роботі завжди була і залишається миротворча діяльність, робота щодо запобігання конфліктів, реабілітація постраждалих в зонах конфліктів

– Дійсно, союз «Жінки Дону» працює понад двадцять років. І пріоритетом в нашій роботі завжди була і залишається миротворча діяльність, робота щодо запобігання конфліктів, реабілітація постраждалих в зонах конфліктів – це все наші основні напрямки роботи. А коли почалася перевірка нашої організації з боку органів прокуратури в 2013 році, то ми раптом отримали офіційне попередження, що союз як регіональна організація не має права працювати в інших регіонах. У зв'язку з цим і був створений фонд «Жінки Дону», діяльність якого збігається у багатьох напрямках з громадською організацією, але у фонду немає обмежень щодо території діяльності.

– Ви ж, наскільки мені відомо, через суд домоглися виключення союзу «Жінки Дона» з реєстру іноземних агентів. Рішення про включення фонду до реєстру теж заперечували в суді? В якому стані ця судова справа зараз?

– Ми не через суд домоглися виключення союзу «Жінки Дону» з реєстру. Ми направили заяву до Міністерства юстиції Російської Федерації про вихід з реєстру. Після чого була проведена позачергова перевірка організації, і Мін'юст ухвалив рішення про виключення союзу «Жінки Дону» з реєстру, оскільки не було ніяких підстав залишати нас там. А рішення про включення фонду в цей реєстр ми дійсно оскаржуємо в суді. Зокрема, вищою інстанцією ще не розглянута наша апеляційна скарга.

– На які кошти фонд існує? Чи справді фонд отримує гроші з німецького Фонду імені Гайнріха Бьолля?

Ні фонд, ні союз вже більше ніж рік не отримують ніякого фінансування з-за кордону

– Ні фонд, ні союз вже більше ніж рік не отримують ніякого фінансування з-за кордону. Наш фонд, спілка «Жінки Дону» і німецький Фонд імені Гайнріха Бьолля були партнерами під час реалізації спільного проекту «Підтримка громадських лідерів на Північному Кавказі». Цей проект був підтриманий Європейським союзом.

– Чому, на Ваш погляд, організація потрапила до цього списку неугодних владі некомерційних організацій? Що вона робила «не так»? Які останні проекти фонду могли викликати таку підвищену до вас увагу?

Ми вважаємо, що Мінському процесу не вистачає громадянської складової, якщо хочете, цивільного супроводу. Ми також вважаємо, що представники громадянського суспільства Росії та України, а також східних регіонів України можуть і повинні взяти активнішу участь у встановленні миру на Донбасі

– Ну, не буду гадати, що ми зробили «не так». Ми просто намагаємося продовжувати виконувати свою місію. Наскільки я розумію, вас цікавить питання з приводу «Цивільного Мінська»? Поки це не проект, поки це ініціатива. Ініціатива дійсно наша, «Жінок Дону». Координаційна рада спілки «Жінки Дону» розглядала це питання і вийшла з цією ініціативою на Раду з прав людини при президентові Російської Федерації. Оскільки ми – миротворці, і це основний напрямок нашої діяльності, ми вважаємо, що всі конфлікти потрібно вирішувати мирним шляхом, шляхом переговорів, без зброї, без загибелі людей і руйнувань. Ми вважаємо, що Мінському процесу не вистачає громадянської складової, якщо хочете, цивільного супроводу. Ми також вважаємо, що представники громадянського суспільства Росії та України, а також східних регіонів України можуть і повинні взяти активнішу участь у встановленні миру на Донбасі. І цій ідеї вже більше ніж рік. Ми робимо все, що можемо, в цьому напрямку.

– А що це за історія з відвідуванням Вами 8 березня цього року СІЗО в Вашому місті і чи дійсно у Вас там відбулася зустріч з Надією Савченко? Кажуть, Ви подарували їй квіти?

– Справа в тому, що ми з одним з моїх колег з громадської спостережної комісії дійсно відвідували в той день Надію Савченко в СІЗО. А 8 березня – день народження моєї мами, і я планувала відразу зі слідчого ізолятора поїхати до мами і привітати її. Коли купувала квіти мамі, то подумала, але ж сьогодні такий день, і Надії як жінці буде приємно отримати квіти. Тим більше що всі ми тоді були стурбовані, як умовити Савченко припинити сухе голодування. Щоб було зрозуміло – це не було спеціально заплановане відвідування Савченко саме 8 березня. Ми з колегами відвідували Надію щодня, пильно стежили за станом її здоров'я. Але сталося так, що мене, яка входить з квітами в руках у двері слідчого ізолятора, побачила одна місцева журналістка. І одразу ж написала про це – спочатку в соцмережах, а потім і в своєму виданні, мовляв, Череватенко вирушила дарувати квіти Савченко. І понеслося! Що тільки на мою адресу не говорили, чого я тільки не почула! Причому не тільки від, так би мовити, пересічних обивателів, а й від наділених владою людей. Аж до «дарує квіти вбивці». Ось як все було. Зокрема, вимагали звернутися в прокуратуру, ФСБ, щоб ті вжили щодо мене «відповідних заходів». Не знаю, може, це і є ті самі заходи, які повинні були бути вжиті щодо мене. Не знаю…

– Як Ви маєте намір захищатися в суді від звинувачень в «злочинному намірі» не реєструватися як «іноземний агент»? Чи надає Вам хтось юридичну підтримку?

– Мої інтереси представляє досвідчений адвокат, я йому повністю довіряю. І я вдячна всім людям, які підтримали мене морально. І це не тільки колеги. Дуже багато слів підтримки я почула в ці дні і від звичайних, навіть не знайомих до цього мені жителів міста. Величезне всім за це спасибі», – сказала Череватенко Російській редакції Радіо Свобода.

У ЄС обурені переслідуванням у Росії правозахисниці Валентини Череватенко

Європейський Союз обурений кримінальним переслідуванням у Росії правозахисниці Валентини Череватенко. У заяві речниці Єврокомісії Майї Коціянчич, опублікованій 29 червня, наголошується, що вперше у Росії порушили кримінальну справу через порушення закону щодо «іноземних агентів».

У ЄС вважають, що сама практика застосування цього закону, «калічить громадянське суспільство і обмежує основні свободи».

Російській правозахисниці Валентині Череватенко висунули звинувачення через невиконанням вимог закону про «іноземних агентів», який критики називають частиною суворих заходів Кремля щодо громадянського суспільства.

Згідно з повідомленням міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW), оголосили звинувачення у «злісному ухиленні» від вимог закону Череватенко у російському Ростові-на-Дону 27 червня.

Валентина Череватенко очолює координаційну раду союзу «Жінки Дону» і є головою правління однойменного Фонду сприяння розвитку громадянського суспільства і прав людини. У разі визнання винною за висунутими звинуваченнями, Череватенко загрожує до двох років позбавлення волі.

У 2012 році російський парламент ухвалив закон, який вимагав від неурядових організацій реєструватися у Мін’юсті Росії як «іноземні агенти», якщо вони беруть участь у «політичній діяльності» і отримують іноземне фінансування.

З часу дії закону Міністерство юстиції Росії внесло до реєстру «іноземних агентів» 133 організації, десятки з яких – групи, що займаються доброчинністю, захистом довкілля чи освітніми проектами.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG