Доступність посилання

ТОП новини

Дзеркальна відповідь Києва на торговельні атаки Росії: хто переможе?


Російський далекобійник (ілюстративне фото)
Російський далекобійник (ілюстративне фото)

Київ вдається до дзеркальних заходів у відповідь на додаткові обмеження транзиту українських товарів Росією. Раніше президент Росії Володимир Путін підписав указ, зокрема, щодо обмеження переміщення українських товарів через територію Російської Федерації до Казахстану і Киргизстану. В Києві такі дії називають необґрунтованими і заявлять про готовність до адекватної реакції. Думки експертів про те, хто може перемогти у цій транзитній війні розділилися – одні визнають перевагу Росії, інші прогнозують стратегічну поразку Путіна.

До дзеркальних заходів на додаткові обмеження транзиту українських товарів Росією – готові, звітують в українському уряді.

Перший віце-прем’єр міністр Степан Кубів наголошує: додаткові обмеження з боку Росії є економічно та юридично «необґрунтованими» і грубо порушують міжнародні зобов’язання Російської Федерації. За його словами, подібне обмеження може призвести до повної зупинки експорту українських товарів до Казахстану, Киргизстану та «третіх країн». Тому обіцяє, що відповідь буде «адекватною» і «співмірною» тій шкоді, яку завдасть Україні Росія.

Степан Кубів
Степан Кубів
Меч на меч, вбитий на вбитого, кров на кров – не є вирішенням питання. Тому що бізнес, який сьогодні почав підніматися і проходить макростабілізацію з точки зору показників і довіри, сьогодні знову опинився в непростій ситуації
Степан Кубів

Втім, якою буде ця «відповідь» в уряді поки не уточнюють, зазначають лише, що запровадять заходи, коли остаточно підрахують збитки.

«А чому 70% експорту протягом 22 років ми орієнтували на Росію? Але тут треба дивитися, що нам робити завтра. Перш за все ми внесемо дзеркальні санкції проти дій Російської Федерації щодо товарів українського походження і щодо транзиту, який проходить в інші країни. Але вирішення – меч на меч, вбитий на вбитого, кров на кров – не є вирішенням питання. Тому що бізнес, який сьогодні почав підніматися і проходить макростабілізацію з точки зору показників і довіри, сьогодні знову опинився в непростій ситуації», – говорить Кубів.

Це «торговельна агресія» Росії проти України

Як зазначила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Наталія Микольська, нині будь-які втрати експортного ринку для України є значними, тим більше, коли вони зумовлені «штучно».

Йдеться не лише про збитки від припинення експорту товарів до Киргизстану і Казахстану, але й прибуток, який не отримають українські перевізники за надання своїх послуг, як логістичних, так і перевезення, зауважує вона.

Наталія Микольська
Наталія Микольська

«До Російської Федерації у нас експорт за 2015 рік становить 2555 мільйонів доларів, об’єм експорту до Казахстану, за січень-квітень, ми оперуємо кварталами, склали 121,7 мільйонів доларів. Треба розуміти, що це обмеження застосовується лише до сухопутного транспорту. А таким чином близько 98% експорту рухається до Казахстану, до Киргизстану – 93,9 %», – зазначила Радіо Свобода Микольська.

Запроваджені додаткові обмеження Микольська називає «торговельною агресією» Росії і зазначає, що Україна не може не вживати заходів у відповідь.

У свою чергу, міністр інфраструктури України Володимир Омелян зауважив, що свій план дій Україна оприлюднить щойно зрозуміє, що «це не просто пусті погрози, а реально діючий указ». Це станеться наступного дня після реального їх впровадження, зазначає міністр.

За його словами, Україна до такого розвитку подій готова, оскільки вже пережила «першу хвилю» російських санкцій на початку цього року.

Володимир Омелян
Володимир Омелян

«Ми наразі бачимо тільки указ президента Російської Федерації, який був опублікований неочікувано навіть для самих російських чиновників. Це свідчить про рівень підготовки прийняття рішень у цій країні. І безперечно, він становить виключно шкоду, передусім, для Кремля», – зазначив міністр.

4 липня (станом на 16 годину) Росія поки не почала блокування українських перевізників. Втім, українським компаніям уряд все ж рекомендував тимчасово відмовитися від транзиту, щоб не бути заблокованими вже у Росії.

Натомість прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков додаткові обмеження пов’язав «з правилами й нормами Митного союзу», членами якого є і Казахстан, і Киргизія.

Через санкції Україна втратить перспективні ринки

Олександр Охріменко
Олександр Охріменко

Володимир Путін умисно створює «транзитний кордон», розуміючи, що наносить потужніший економічний удар Україні, аніж вона може завдати у відповідь, вважає економічний експерт Олександр Охріменко.

Це відчутно вплине на розвиток української економіки, хоч і не критично, зазначає експерт. Із забороною транзиту Україна втрачає перспективний для співпраці ринок Середньої Азії. Продукцію Україні доведеться везти, приміром, через Китай, Іран чи Туреччину, відтак собівартість товару може настільки зрости, що партнери просто відмовляться від них, говорить Охріменко.

Росія фактично ставить нам кордон, вона розуміє, що умисно наносить більш сильний удар, ніж Україна може відповісти
Олександр Охріменко

«З точки зору економіки, то, на жаль, програємо ми більше. Що може Росія? Так, фактично тепер російський транзит треба буде направляти в Білорусію, Польщу – це здорожчить. Та, на жаль, є ще Чорне море. Дійсно, Росія може нас обійти. Для нас первинні шляхи через Росію, це шляхи, які дуже довго використовувалися, відкатані, зрозумілі. І те, що Росія фактично ставить нам кордон, вона розуміє, що умисно наносить більш сильний удар, ніж Україна може відповісти», – сказав Охріменко.

Стратегічно програє Росія

Російський політичний експерт Ігор Чубайс погоджується, це справді удар по українській економіці, але стратегічно у цій ситуації програє Росія. Адже санкції вже у найближчому майбутньому завдадуть шкоди російській системі економіки, яка вже сьогодні «провалюється в глибочезну кризу».

Ігор Чубайс
Ігор Чубайс
Стратегічно програє Путін, тому що це призведе до ще більш глибокого відділення Європи від Росії
Ігор Чубайс

«Стратегічно програє Путін, тому що це призведе до ще більш глибокого відділення Європи від Росії, прокладання нових маршрутів до Балтії і півдня Європи – все буде робитися в обхід Росії. Схопили Савченко, а закінчилося тим, що її зустріли в Україні, як героїню, а Александрова і його напарника, ГРУшників тут взагалі ніхто не знає. А увесь світ вітає Савченко. Всі дії цієї тупикової політичної системи, яка існує в Росії, вони дають зворотній результат», – зазначив Чубайс.

Україна вже почала переговори з партнерами у Світовій організації торгівлі щодо підтримки через нові обмеження на транзит товарів, які запроваджує Росія, заявили в уряді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG