Доступність посилання

ТОП новини

Ми орендували своє тіло супермаркетам та рекламі – Любко Дереш про здоровий спосіб життя


Відомий український письменник Любко Дереш – вегетаріанець вже понад 10 років. Письменник переконаний, що вегетаріанство − це не просто дієта, а і певні світоглядні зрушення. Відмова від м’яса – це відмова від насильства, в тому числі і насильства над собою, вважає Дереш.

Здоровий спосіб життя включає в себе стосунки з навколишніми, з самим собою

– Здоров’я – дуже широке поняття і воно виходить за рамки здоров’я лише фізичного тіла. Здоровий спосіб життя включає в себе стосунки з навколишніми, з самим собою, коли ти не живеш у постійному внутрішньому конфлікті. Також це тоді, коли ти не хворієш на відсутність сенсу в житті.

– Чи займаєтеся Ви фізичними вправами, адже це також невід’ємна частина здорового ритму життя?

– Я довго шукав для себе різні вправи, які б мені підходили. Це кілька комплексів з йоги, які називаються «Привітання сонцю». Дуже проста і ефективна форма, котра не вимагає сильного занурення у сам процес.

– Ви – вегетаріанець. З чого все почалося і скільки років це триває?

З перервами я – вегетаріанець вже приблизно 10 років. Вегетаріанство пов’язане з відмовою від насильства, в тому числі від насильства над собою

– З перервами я – вегетаріанець вже приблизно 10 років. Поштовхом до вегетаріанства стали мої друзі, які почали відмовлятися від м’яса. Далі я все більше впевнювався, що я можу не їсти м’яса, тим більше, що мені це потрібно. І останні роки я добре притримуюся цих принципів.

Відчуття провини перед природою – просто зникло

Вегетаріанство не може бути тільки дієтою. Рано чи пізно воно несе якісь світоглядні зрушення. Зокрема, вегетаріанство пов’язане з відмовою від насильства, в тому числі від насильства над собою. І в якийсь момент мені потрібно було відчути це насильство над собою. Я дуже чітко зрозумів, що насильство по-справжньому є, і відмовився від цих продуктів. Відчуття провини перед природою – просто зникло.

– Які Ви можете визначити «плюси» та «мінуси» вегетаріанського способу харчування?

Вегетаріанство звільняє людину від важких емоцій

«Плюс» – це те, що ви себе краще почуваєте, ваш мозок працює більш ясно. В когось на це йде рік, в когось три, п’ять, але рано чи пізно вегетаріанство звільняє людину від важких емоцій. Це також розширення кругозору в кулінарії, бо ви дізнаєтеся, що добре знайомі нам овочі можна готувати по-різному.

Іноді доводиться пояснювати людям свою позицію, доводити, що ви – не агресивний вегетаріанець. Зараз своє тіло ми орендували супермаркетам і рекламі, але коли воно повертається нам, то ми починаємо з ним «товаришувати»

Що стосується «мінусів», то ви однозначно наштовхуєтеся на комунікативний бар’єр, бо можете опинитися у компанії, котра не готова це сприйняти. Іноді доводиться пояснювати людям свою позицію, доводити, що ви – не агресивний вегетаріанець. У кожного є свій тип тіла та здоров’я. Так, зараз своє тіло ми орендували супермаркетам і рекламі, але коли воно повертається нам, то ми починаємо з ним «товаришувати».

– Розкажіть про свою подорож Індією? Як там з вегетаріанством?

В деяких штатах Індії вегетаріанство повертається на державному рівні

– Безумовно, в Індії це розвивається, проте не такою мірою, як раніше. Зараз Індія перебуває під впливом західних країн, які пропагують розширення, нарощування споживання. Проте в деяких штатах Індії вегетаріанство повертається на державному рівні. Знайомство з індійською культурою, з їхніми поглядами на світ, передбачає холістичний погляд на життя нашої планети — збереження себе, світу для розумного співжиття.

– А як в Україні з вегетаріанством?

В Україні з кожним роком з’являється все більше прихильників вегетаріанства

– Так, в Україні з кожним роком з’являється все більше прихильників вегетаріанства. Можна сказати, що у на це вже визнаний тренд. Поки що на нього дивляться з деякою обережністю, в цьому ми відстаємо від Європи. Я знаю, що в Києві є ціла співдружність закладів, які пропагують веганство та вегетаріанство.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG